Na Jazzinec zavítala výstava o Jazzové sekci

Na Jazzinec zavítala výstava o Jazzové sekci

Na Jazzinec zavítala výstava o Jazzové sekciTrutnovský festival JAZZINEC začne v letošním roce opět výstavou. A navýsost potřebnou! Vernisáží dne 17.ledna bude ve výstavním sále Městského úřadu v Trutnově v 17.00 zahájena výstava „Jazzová sekce 1971-1988“. Uvedou ji fotograf Ivan Prokop a Tomáš Křivánek, někdejší člen výboru Jazzové sekce. Vystoupí MyBand, kapela z trutnovské ZUŠ. Výstava potrvá do 23.března

Trutnov se tak díky Jazzinci stal dalším městem, kam mohla zavítat putovní výstava o jedné z nejdůležitějších kulturních aktivit, jež měla své členy a příznivce pochopitelně i na Trutnovsku. Na jaře 1979 byl při Jazzové sekci Svazu hudebníků ČR založen v Trutnově Jazz klub, a to panem Karlem Rydlem, členem JS. Autorem pořadů a programových příloh byl Pavel Dostál, technické zajištění měl na starosti Ivan Sloboda. Tito pravověrní tři mušketýři jazzu vydrželi s činností do léta 1981, kdy trutnovskou „buňku“ rozprášila StB. (Zde se dozvíte celou historii)

Výstava dokumentuje veškerou organizační, vydavatelskou a společenskou činnost JS, včetně Pražských jazzových dnů, časopisu Bulletin jazz, knižní edice Jazzpetit, Situace a dalších aktivit, jež jsou ohraničeny daty 30.10.1971, kdy proběhla ustavující konference, a 1.1. 1988, kdy byl propuštěn poslední z vězněných členů jejího výboru. Nedílnou součástí výstavy je též historie neuskutečněných festivalů a koncertů, soudních procesů s vedením JS, ohlasy u nás i v zahraničí. Celá historie končí soudní rehabilitací v roce 1991.

Výstava je unikátním dobovým svědectvím o práci a boji kulturních lidí, kteří se proti tehdejší totalitní moci provinili pouze tím, že milovali svobodu a hudbu. Nebyla jejich chyba ani cílem, že byli represivními orgány socialistické ČSSR vtlačeni do role opozice. Zároveň výstava apeluje i na dnešní veřejnost, aby si uvědomila, že svoboda nebyla nikdy zadarmo a že ani v současnosti není svoboda samozřejmostí, a tím méně v budoucnosti!