Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)

Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)

V závěru roku se mnozí zamýšlejí nad tím, jak přežili předchozích dvanáct měsíců. Nejen to, lidé si pro nový rok taky stanovují různě ambiciózní cíle či předsevzetí. Liší se v nějak tomto směru od běžné populace hudebníci? Na přelomu roku jsme položili několika českým, slovenským a zahraničním hudebníkům tři otázky:

  1. Co vám udělalo loni největší radost?
  2. Který album byste nominoval na album roku 2017?
  3. Co považujete za největší výzvu pro rok 2018?

Po obdržení štědré zásilky odpovědí jsme se rozhodli pro jejich zveřejnění v nekráceném rozsahu. Rozdělili jsme je do dvou článků – dnes vám přinášíme odpovědi českých a slovenských hudebníků: Beaty Hlavenkové, Dana Šoltise, Davida Dorůžky, Doroty Barové, Jiřího Levíčka, Juraje Grigláka, Luboše Soukupa, Marty Töpferové, Matúše Jakabčice, Ondřeje Pivce, Pavla Hrubého, Petra Dvorského, Petra Lipu, Radima Hanouska, Roberta Balzara, Štěpánky Balcarové, Tomáše Lišky, Viléma Spilky a Dana Bárty.

 Odpovědi zahraničních umělců si budete moct přečíst v následujících dnech. Nebudou mezi nimi chybět ani takové zvučná jména jako Billy Cobham, Shai Maestro, Adam Baldych, Helge Lien, Nathan East a další.

Beata Hlavenková – skladatelka, klaviristka, aranžérka, producentka
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Beata Hlavenková
  1. Pokud budu mluvit sobecky jen o životě osobním i profesním, tak bydlení za Prahou blízko přírody, nové lidské i pracovní kontakty a výzvy, utužení dobrých přátelství, vydání alba Bethlehem a protože ten rok byl pro mě velmi těžký, kdy mi z tohoto světa odešel tatínek (narozen na Slovensku) – tak víra, že tenhle život nekončí a že si mohu být jistá shledáním na lepších místech a lepších časech

  2. To je záludná otázka – mohu jen subjektivně posoudit, co mě fakt vzalo a to byl třeba debut úžasné Kataríny Malíkové, pak duo Chris Thile a Brad Mehldau. Mám radost za své kamarády Mariána Slávku a Lukáše Duchoviče a album Vlásku. Ale na to, abych něco nominovala jsem toho velmi málo slyšela.

  3. Chtěla bych umět svůj čas rozložit tak, abych pracovně nepřicházela do stresu, abych dělala věci efektivněji, čímž by vznikl větší čas na odpočinek a klid v duši:-) Dělám na filmu – to je nová výzva a chci se věnovat písničkám pro sebe a taky se vrátit ke své „klasickoskladatelské“ profesi. Vyhledávám témata pro svoji muziku a pro život čtením zajímavých knih a určitou vnímavostí dění kolem a v sobě.

 

Dano Šoltis – bubeník a perkusionista
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Dano Šoltis
  1. Pre mňa osobne bol plný intenzívnych hudobných zážitkov, hlavne koncertných. S projektom MaBaSo (Maseli/Baranski/Soltis) sme vydali v Poľsku druhé live CD, odohrali koncerty nabité úžasnou energiou, s minus123minut sme absolvovali intenzívne koncertné zážitky, celoročné turné po Čechách a Slovensku a nahrali štúdiový singel Invisible World. Vrcholom bola séria koncertov Vertiga k 15. výročiu kapely (Bratisavské jazzové dni, Prešovský Jazz Fest, koncert v Cro CB), ale hlavne októbrový koncert v pražskom Divadle Archa, ktorý bol pre mňa jedinečným zážitkom a veľkou skúsenosťou.

  2. Zaujal ma album z domácej tvorby – Křišťan/Slavík/Török, vydaný labelom Animal Music.

  3. Výzvy prichádzajú priebežne a pre mňa osobne je asi najväčsiou vyzvou sa v daný moment postaviť k aktuálnej vyzve tak, aby výsledok zanechal za sebou maximalne možnú umeleckú hodnotu a pripadnú radosťJ Zároveň je veľkou výzvou naďalej hladať a objavovať hudobné prepojenia, ktoré vytvárajú nové svety a tešiť sa z toho, že máme možnosť robiť to, čo nás naozaj baví a zároveň aj v podstate živí. To je pre mňa vzácne.

 

David Dorůžka – kytarista a skladatel
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
David Dorůžka
  1. Z hudebních zážitků jsem měl ohromnou radost z březnového koncertu Billa Frisella a Kennyho Wollesena v pražském Jazz Docku. To byl skutečně nádherný večer.

  2. Na tuto otázku odpovídám s rozpaky a těžko, mnoho alb vydaných v roce 2017 jsem totiž ještě neslyšel. Z těch, které jsem slyšel, mě ale velmi zaujala nová deska Luboše Soukupa „Země“.

  3. Jako největší výzvu v roce 2018 osobně vidím jednu nehudební, a sice splnění naděje, že v tomto roce dojde k výměně osoby na postu prezidenta ČR, a to samozřejmě k lepšímu.

 

Dorota Barová – skladatelka, zpěváčka, violončelistka
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Dorota Barová
  1. Patnáctileté výročí kapely Vertigo, které jsme oslavili koncertem v Divadle Archa. Koncert a nová deska Beccy Stevens „Regina“. Hlavně spoustu desek, které vyšly u nás. Dmu se     pýchou, když vidím kolik originálních kapel a muzikantů u nás je, a letos byla parádní sklizeň.

  2. Asi by jich bylo několik. Všechny desky co vyšly letos u Animal Music a Amplión Records. Taky u Polí5 a Indiesrecords. Pro mne osobně je vyjímečné album „Concurerre“ trochu zapomenuté kapely Narajama, znovu jsem si je pro sebe objevila :-)

  3. Jsou to moje osobní výzvy. Sólová deska, která by měla vyjít v září u Animal Music. A pak nová kapela „Tugriki“, která vznikla v Bratislavě teď v listopadu. Deska by měla vyjít v březnu. A samozřejmě mezi tím ještě připravovat písně na novou desku Tara Fuki, ale ta je v plánu až na rok 2019. Na tohle všechno se samozřejmě moc těším. Výzvou je hlavně tohle vše dobře naplánovat, včetně koncertů a dalších aktivit, a mít čas na rodinu. Jednoduše najít rovnováhu.

 

Jiří Levíček – skladatel, klavirista
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Jiří Levíček
  1. Narození mé dcery Soni.

  2. Craig Taborn: Daylight Ghosts. Craig Taborn byl pro mě vždy velká inspirace a považuji ho za nejvýznamější osobnost současného jazzu. Svou expresivní a svobodnou hrou, která nezná technických ani výrazových limitů, ztělesňuje něco, co přesahuje hudební umění jako takové a reprezentuje ty nejvyšší principy humanity, které si lze jen představit.

  3. Dostal jsem nabídku napsat koncert pro cimbál a orchestr. Vnímám to jako výzvu hned z několika důvodů. Cimbál je nesmírně charakteristický nástroj úzce spjatý s folklórní hudbou. Je těžké ho naladit a v orchestru se jeho barva snadno ztatí. Půjde tedy o to vytvořit harmonii a dynamickou rovnováhu mezi jednotlivými nástroji a dát celé skladbě smysluplnou myšlenku. Jako vždy, nejtěžší a nejzásadnější úkol.

 

Juraj Grigák – basista, skladatel
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Juraj Grigák
  1. Najväčšiu radosť som mal zo spoločného koncertného turné Poogie Bell Bandu po Slovensku a Čechách, ktoré som sa mi navyše podarilo aj zorganizovať. Z koncertu vznikla dokonca živá nahrávka, ktorú Poogie už mixuje a bude na nej hosťovať aj Marcus Miller.

  2. Vďaka vydavateľstvu Real Music House sa mi podarilo vydať tretí sólový album. Je to záznam koncertu s fantastickými muzikantami – Bobbym Sparksom (klávesy), Poogiem Bellom (bicie) a Chrisom Hemingwayom (altsaxofón). Preto je to pre mňa album roka.

  3. Koncom apríla plánujem turné so svojou kapelou a Poogiem Bellom na bicích. Tiež by som chcel dokončiť materiál na ďalší album a nahrať ho.

 

Luboš Soukup – skladatel, saxofonista
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Luboš Soukup
  1. Měl jsem radost hlavně z toho, že jsem mohl hrát koncerty se spoustou skvělých hudebníků a zároveň zajímavých lidí a přátel. Velkou radostí a úspěchem bylo vydání alba s top kytaristou Lionelem Louekem. Další velkou radostí je, že můžu být součástí kreativního prostředí a přijímat i předávát informace jako učitel. Cena Objev roku na dánské hudební scéně byla pro mě také milým překvapením.

  2. Upřímně nevím. Je to těžké vybrat jen jedno album.

  3. Největší výzvou je žít aktivně a přitom si udržet vnitřní rovnováhu. Ale to je každodenní výzva.

 

Marta Töpferová – skladatelka, zpěváčka, kytaristka
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Marta Töpferová
  1. V pracovní sféře to, že se mi podařilo natočit a vydat CD „Tento svět“ s vyjímečnými muzikanty: houslistou Stanislavem Palúchem, cimbalistou Marcelem Comendantem, kytaristou Davidem Dorůžkou a kontrabasistou Petrem Dvorským. Byl to dost velký projekt, protože jsem desku vydala nezávisle.

  2. Přiznám se, že nové desky jsem letos moc nestíhala sledovat. Navíc mám pro dnešní dobu asi docela staromódní vkus. Každopádně pro mě byl letošním objevem jedna starší ale vyjímečná deska, a to cimbalisty žijícího v Košicích, jménem Mykhaylo Zakhariya. Natočil skladby od Bacha, Lizsta, až po různé rumunské, moldavské a ukrajinské skladatele, např. Isidora Burdina, Larysy Donnyk, atd. Pro mé uši naprosto nádherná a doposud neznámá hudba. Vřele doporučuji.

  3. Uživit se jako muzikantka a přitom ještě najít čas na tvorbu, zachovat si zdraví a klid v duši!

 

Matúš Jakabčic – kytarista, kapelník, pedagog, aranžér
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Matúš Jakabčic
  1. Najväčšiu radosť som mal z vecí, ktoré sa týkajú môjho osobného rodinného života. Pokiaľ by som mal otázku zúžiť na hudobnú oblasť, tak pravdepodobne to bola návšteva viacerých mimoriadne kvalitných koncertov. Utkveli mi najmä tieto tri koncerty : Jazz at Lincoln Center Orchestra feat. Wynton Marsalis na JazzFeste Brno, Pat Metheny na One Day Jazz festivale v Bratislave a Chick Corea w. Steve Gadd v Konzerthause vo Viedni.

  2. Neviem sa rozhodnúť, ktorý album by som dal na prvé miesto. Je potešiteľné, že vychádza veľa kvalitných albumov aj v Čechách a na Slovensku.

  3. Zodpoviem z pohľadu mojej osobnej hudobnej kariéry: dúfam, že sa v tomto roku podarí koncertne uviesť moju tvorbu pre symfonický orchester a jazzové combo.

 

Ondřej Pivec – hráč na klávesy a Hammondovy varhany, producent, skladatel
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Ondřej Pivec
  1. Velkou radost jsem měl když Gregory Porter zmínil moje jméno při přijímání Grammy. A pak když vysoko album Kennedy Administration.

  2. The Baylor Project: The Journey

  3. Mám toho poměrně hodně naplánováno s Gregorym a s Kennedy, největší výzva asi bude to všechno skoordinovat.

 

Pavel Hrubý – skladatel, saxofonista, klarinetista, pedagog
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Pavel Hrubý
  1. Nové album Tellemarkk.

  2. Tomasz Stańko New York Quartet – December Avenue (ECM 2017).

  3. Projekt „Lukáš 90“ : výběr z komorní tvroby pro dechové nástroje (vydá Radioservis cca na podzim 2018).

 

Peter Lipa – zpěvák, organizátor festivalu Bratislavské jazzové dni
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Peter Lipa
  1. Že som stál na a spieval na jednom pódiu spolu s Kurtom Ellingom

  2. Nový album Van Morissona.

  3. Produkovať nový album slovenských evergreenov.

     

 

Petr Dvorský – basista
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Petr Dvorský
  1. Zážitků loňského roku bylo opravdu hodně ale z mého osobního muzikantského pohledu mi největší radost přinesly dvě události. První z nich byla lednová cesta do Chicaga, kde jsme s Emilem Viklickým hráli s Ernie Adamsem, americkým bubeníkem, který hrával s celou řadou těch nejlepších. Ernie hrál fantasticky a ještě to byl skvělý chlapík se kterým bylo radost být na pódiu i mimo něj. Přijeli jsme tam s Emilem přesně před rokem v lednu kdy tam bývá ukrutná zima a já jsem dostal od Ernieho jako dárek super čepici – tak to mi asi opravdu udělalo velikou radost :-). Druhou událostí bylo říjnové turné se zpěvačkou Marianne Solivan po Čechách, Slovensku a Polsku. Marianne zpívá fantasticky, jazzově, taky hrává v New Yorku s Christianem McBridem, Gregem Hutchinsonem a dalšími. Ta šňůrečka pro mně byla opravdový jazzový svátek.

  2. David Dorůžka Trio – Autumn Tales.

  3. Když odhlédnu od muziky tak nás všechny v roce 2018 čekají velké výzvy – a začíná to hezky zostra prezidentskými volbami – slovy Woodyho Allena: doufám že si vybereme správnou cestu… Osobních a hudebních výzev je taky požehnaně, kromě těch, které se příliš neliší od let minulých jako třeba cvičit, cvičit a cvičit a to jak na basu tak se svým tělem :-) bych se do budoucna vedle koncertování rád zabýval více aranžováním a kompozicí.

 

Radim Hanousek – skladatel, saxofonista
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Radim Hanousek
  1. Týdenní pobyt v Apulii – jižní Itálii v rámci festivalu Jazz LAG a koncertní provedení mé skladby bigbandem Concept Art Orchestra pod vedením Štěpánky Balcarové

  2. Jitka Šuranská – Beránci a vlci.

  3. Měsíční rezidenční pobyt ve švýcarském Poschiavu

     

 

Robert Balzar – basista, skladatel, aranžér

Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Robert Balzar
  1. V červnu jsme natáčeli s Danem Bártou, Jiřím Levíčkem a Kamilem Slezákem v New Yorku, v Sear Sound Studiu se skvělým zvukařem Jamesem Farberem.

  2. Small Town – Bill Frisell & Thomas Margan a Daylight Ghosts (Craig Taborn: piano, electronika; Chris Speed: tenorsaxofon, klarinet; Chris Lightcap: kontrabas a baskytara; Dave King: bicí).

  3. Udržet si svobodu nejen v hudbě!

 

Štěpánka Balcarová – trumpetistka, skladatelka, dirigentka
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Štěpánka Balcarová
  1. Největší radost mi udělalo to, že jsem konečně našla byt svých snů, do kterého se budeme letos stěhovat.

  2. Moc se mi líbí deska Luboše Soukupa „Země“ a debut Martina Konvičky „Coming Homo“. Ale neslyšela jsem spoustu jiných alb, která by mě moc zajímala (např. „Early Music“ Jaromíra Honzáka nebo album Víta Křišťana). Takže na otázku nemohu momentálně odpovědět.

  3. Byla bych ráda, kdybych v roce 2018 nadál neztrácela inspiraci k tvorbě a  nevyhořela. To je myslím poměrně velká výzva :-)

 

Tomáš Liška – basista, skladatel
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Tomáš Liška
  1. Pokud zůstaneme u tématu hudba, tak jsou to hmatatelné úspěchy mé desky Invisible Faces. Respektive, nejen, že se podařilo natočit skvělé album, ale konečně se daří hýbat i s bookingem a kapela se dostává na zahraniční podia.

  2. Z nejazzových desek Robert Plant, album Carry Fire a z jazzu a world by to byla Lars Danielsson – Libretto III.

  3. Opět, zůstanu-li u hudby, bude to dotažení japonské šňůry s mojí kapelou Invisible World a především zase začít psát hudbu, neb jsem se k tomu letos mockrát nedostal.

 

Vilém Spilka – kytarista, pedagog, umělecký ředitel a dramaturg JazzFestuBrno, programový ředitel Strun podzimu
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Vilém Spilka
  1. Moje děti a hudebně asi koncert Jiřího Slavíka na festivalu Struny podzimu s projektem Mateřština a vystoupení kapely Luboše Soukupa s Lionelem Louekem na brněnském Jazzfestu.

  2. Jaromír Honzák: Early Music, Luboš Soukup Quartet feat. Lionel Loueke: Země.

  3. Donutit se k nějaké vlastní tvorbě. Myslím tím něco koncepčního.

 

Dan Bárta – zpěvák, textař a fotograf. 
Velká novoroční anketa Jazzportu (I.)
Dan Bárta
  1. Moja rodina sa krásne rozrástla o jedného malého Mikuláška…

  2. Fíha, tak to vážne neviem, pardon. A všetky si je už vypočuť nestihnem, keďže som, úprimne povedané, nepočul takmer žiaden…

  3. Výzvou celej našej spoločnosti je zvoliť si za prezidenta dôstojného človeka a nedopustiť neofeudalismus Andreja Babiša, a mojou súkromnou výzvou je napísať a nahrať čo najlepšie piesne na nový album Illustratosphere.