Americký kytarista Bill Frisell vystoupí poprvé na Slovensku
Bill Frisell, Thomas Morgan (c) John Rogers / ECM Records

Americký kytarista Bill Frisell vystoupí poprvé na Slovensku

Po vyprodaném loňském koncertě Jakob Bro Trio Vám lučenecký podnik Tančiareň a pivovar Franz přinese další interprety z prestižního německého vydavatelství ECM Records.

Dánsko-americké trio ve složení Jakob Bro (kytara), Thomas Morgan (kontrabas) a Joey Baron (bicí) vystoupilo v Lučenci loni v rámci podzimní hudební sezóny. Hudebníci byli umístěni uprostřed sálu, diváci seděli okolo v kruhu. Na základě spokojenosti účinkujících bylo občanské sdružení Franz, které koncert organizovalo, bylo pozváno na delegaci na konferencích Copenhagen Jazz Festival, Aarhus European Capital of Culture a Aarhus Jazz Festival v Dánsku.

V dubnu 2018 vystoupí v Lučenci jedna z nejvýraznějších a nejvlivnějších postav (nejen) jazzové scény současnosti – kytarista Bill Frisell spolu s Thomasem Morganem (kontrabas) a jejich novým albem Small Town.

Výjimečná muzikalita, smysl pro melodiku i netradiční harmonii, cit pro improvizaci a zvukové plochy, inovativní hudební experimenty, ale hlavně nezaměnitelný rukopis s prvky jazzového mainstreamu, rocku, blues, bluegrassu, raného country & western music i klasické hudby až po neohraničené vlivy world music – to vše skloubil ve svém projevu americký kytarista Bill Frisell (* 1951).

Americký držitel ceny Grammy získal patnáctkrát titul „Jazz Guitarist of the Year“ v žebříčku magazínu Downbeat.

Koncert se uskuteční u příležitosti 25. výročí partnerství Spojených států amerických a Slovenské republiky. Kapacita je omezená.