Pražský festival Alternativa opět plný osobností avantgardní hudby

Pražský festival Alternativa opět plný osobností avantgardní hudby

Již čtvrtstoletí se nonkonformní český posluchač může setkávat rok co rok se špičkovou alternativní hudbou, a to díky festivalu s příznačným názvem ALTERNATIVA. „Festival hutné hudby“, jak zní výstižné označení, představil dosud ze „světa jiné hudby“ opravdu to podstatné a napříč žánry, takže v Praze koncertovali třeba John Zorn, David Thomas, Laibach, Lydie Lunch, Art Zoyd, Magma, Univers Zero či Hector Zazou!

Pražský festival Alternativa opět plný osobností avantgardní hudby

Letošní, jubilejní 25.ročník festivalu Alternativa, proběhne ve dnech 7. – 11.listopadu na třech místech v Praze – Malostranská beseda, La Fabrika a Underdogs´Ballroom. Ovšem před samotným festivalem se již 1.listopadu v Kaštanu, scéně pořádajícího UniJazzu, uskuteční tzv.Alternativa Aperitiv v podobě „Večera snivců“ (Orloj snivců a Zapomenutý orchestr země snivců, projekty Jaroslava Kořána) a 4.listopadu ve Fatal Music Clubu se odehraje tzv.Malá Alternativa (což je přehlídka začínajících kapel, jež do tohoto finále vybrala odborná porota). Ve dnech 7. a 8.listopadu vypukne v Malostranské Besedě jazzověji a improvizačně zaměřená část festivalu. V posledních třech festivalových dnech se pak bude hrát v La Fabrice (a to 9.a 10.11.) a 11.listopadu pod názvem „Alternativa Meets Ava“ v Underdogs´Ballroom. Kompletní program a vše potřebné ohledně festivalu Alternativa najdete zde.

JazzPort bude přítomen jazzovému a free-improvisingovému programu v Malostranské Besedě. V úterý 7.listopadu se odehrají dva pozoruhodné koncertní sety. Česko-rakouská dvojice Petr Vrba & Christof Kurzmann bude hrát premiérově zbrusu nový materiál. Oba hudebníci patří k nejkreativnějším středoevropským improvizátorům, oba kromě živé elektroniky ovládají dechové nástroje (Vrba trubku, Kurzmann saxofon a klarinet, také je vokalistou). V jejich společných výletech za hudební obzor je patrná i určitá dávka humoru.

Pražský festival Alternativa opět plný osobností avantgardní hudby
Pascal Niggenkemper

Francouzský kontrabasista a skladatel Pascal Niggenkemper se k projektu „Le 7éme continent“ (čili Sedmý kontinet) nechal inspirovat „umělým světem uprostřed oceánu, náhodně vytvořeným člověkem“, to jest pod dojmem reportáží a obrázků odpadů plovoucích oceánem, zvaných sedmý kontinent či „velká pacifická odpadková cesta“. Cílem projektu je tento „sedmý kontinent“ rozezpívat, nechat ho divoce syčet, hučet a řvát. Vzniká tak mnohovrstevnatá hluková stěna, již spolu s Niggenkemperem vytvářejí ještě španělský flétnista Julián Elvira, francouzský klarinetista Joris Rühl, belgický klarinetista Joachim Badenhorst, americká hráčka na klavichord a syntezátor Liz Kosack a rakouský klávesák Philip Zoubek. Tento sextet tvoří dvě identická instrumentální tria či tři shodná dua, s výjimkou kontrabasu, jehož protějškem je sub-kontrabasová flétna…

Pascal Niggenkemper Le 7ème Continent - Kinetic Islands

Druhý den, 8.listopadu, taktéž v Malostranské Besedě, čeká návštevníky opravdová free-jazzová a improvizační hudební smršť. Nejdříve vtrhne na pódium litevský saxofonista Liudas Mockünas, který vedle klasického způsobu hry na nástroj používá osobitou techniku (cyklické dýchání, alikvótní tóny, perkusivní způsob, multifonie). Koneckonců u nás vystoupil již několikrát, před rokem jsem jedno z jeho vystoupení tady recenzoval (v duu s francouzským kytaristou Marcem Ducretem).

Cruz/Witkowski/Zoubek Trio sdružuje tři znamenité improvizátory; francouzský kytarista Ivann Cruz, polský bubeník Marcin Witkowski a rakouský pianista Philip Zoubek se setkali na festivalu „Lille Meets Wroclaw“. Vystoupení se nadmíru vydařilo, vzájemná chemie zafungovala natolik, že se z jejich triového hraní stal dlouhodobější projekt. Navýsost dobře…

Dalším mezinárodním triem, který vystoupí v Malostranské Besedě v rámci festivalu Alternativa, je hvězdná sestava Houtkamp/Beresford/Blume Trio. Britský saxofonista Steve Beresford je již tři desítky let ústřední postavou tamní improvizační scény, v roce 2012 získal dokonce prestižní ocenění Paul Hamlyn Foundation Award pro avantgardní skladatele. Nizozemský pianista a skladatel Luc Houtkamp je také již harcovníkem po světě free-jazzu, volné improvizace a soudobé vážné hudby. Jeho hráčský styl je považován za unikatní. Německý bubeník Martin Blume se pohybuje na avantgardní scéně od roku 1983 a stačil založit mnoho hudebních formací (ve FOURinONE se mimochodem potkal právě s Lucem Houtkampem).

Závěr druhého malostranského večera bude ve znamení unikátní společné improvizace, do které se zapojí mnozí hudebníci z obou večerů. Nechme se překvapit…

Ať tak, či onak, oba festivalové koncerty v Malostranské Besedě, a nejen ty, slibují nevšední hudební zážitky!

Houtkamp Beresford Blume