V první polovině října opanují Olomouc mezní hudební žánry!

V první polovině října opanují Olomouc mezní hudební žánry!

V první polovině října opanují Olomouc mezní hudební žánry!Ve dnech 2. – 15.října se uskuteční 9.ročník mezinárodního festivalu MusicOlomouc. Ten je zaměřen na soudobou světovou a českou hudbu a hudbu mezních žánrů. Od roku 2009 přivádí do Olomouce české a světové premiéry nových kompozic i osvědčená díla hudební avantgardy druhé poloviny 20.století i století nynějšího, a to v interpretaci předních českých i zahraničních umělců a ansámblů…

2.října (19.00) bude v Uměleckém centru Univerzity Palackého (v Kapli Božího Těla) provedeno kompletní klavírní dílo současného francouzského skladatele Tristana Muraila, mimochodem průkopníka tzv. spektrální hudby. Účinkovat budou klavíristé Marek Keprt z Olomouce a Miki Skuta ze Slovenska. V Divadle K3 pak od 21.30 vystoupí německý Aleph Gitarrenquartett s veskrze soudobým repertoárem, včetně premiéry „Kytarového kvarteta č.1“ Františka Chaloupky.

V úterý 3.října čeká hudební fajnšmekry německý Auditvvokal Dresden. V Atriu Uměleckého centra UP zaznějí experimentální vokální skladby (také za doprovodu perkusí, či flétny a violoncella) především německých autorů; nebude ale chybět ani premiéra skladby českého skladatele Marka Keprta „Hláskopelní a špitocudní“.

V neděli 8.října nejdříve v Kapli Božího Těla (v 17.00) vystoupí německá klavíristka Nora Füzi s českým kvintetem Lichtzwang (s neobvyklým nástrojovým složením, kde figuruje např.cimbál a theremin!). Hostovat s nimi bude i německý violoncellista Gerald Eckert. Repertoár budou tvořit především skladby českých autorů, včetně premiéry kompozice „Šimrání“ Daniela Skály. Poté bude ve 20.00 následovat koncert švýcarské dvojice (viloncellistka a trombonista) Two New Duo se skladbami z Dánska, Německa, Rakouska a Švýcarska a s premiérou díla rakouského skladatele Klause Langa „three minute movements“.

Druhý den, 9.října, v Kapli Božího Těla zahraje rakouský Phace Ensemble. Kvarteto ve složení klarinet (basklarinet), housle, violoncello a klavír bude také premiérovat novinku českého autora -„Last Piece (Mostly stepwise)“ Petra Bakly.

Festival vyvrcholí v neděli 15.října skladatelským portrétem Ondřeje Adámka. Pod jeho taktovkou provede Roméo Monteiro, francouzský perkusionista, dvě kompozice pro nástroj, jenž Adámek sestrojil a nazval Airmachine. Skládá se ze dvou vysavačů a systému automatických ventilů, k nimž jsou připojeny různé větrné přístroje, hračky, balónky, píšťalky, houkačky atd. Nástroj obsahuje i kliky, s nimiž lze obsluhovat také náhradu bicích nástrojů. Je to vpravdě surreálný a velmi hlučný nástroj. ..

Veškeré informace k festivalu najdete na webových stránkách.