Autumn Party Jazzince č.1: Léčebná kúra Aga Derlak Tria

Autumn Party Jazzince č.1: Léčebná kúra Aga Derlak Tria

Autumn Party Jazzince č.1: Léčebná kúra Aga Derlak TriaPodzimní předkrm dalšího ročníku trutnovského festivalu JAZZINEC, jenž začne příští rok v únoru, bude mít tři koncertní chody. Dne 6.října odstartuje Autumn Party Jazzince 2017 polské AGA DERLAK TRIO, a to v Koncertní síni Bohuslava Martinů v Trutnově…

Trio založila výjimečně disponovaná polská pianistka a skladatelka Aga Derlak v roce 2012. Debutové album přišlo o dva roky později („First Thought“). V loňském roce obdržela nejvýznamnější polskou hudební cenu Fryderyk. Letos následovalo CD s příznačným titulem „Healing“ (naše recenze zde). A je to vskutku komorní jazz s léčivými účinky. Pianistka napsala devět skladeb, ze kterých tryskají pozitivní emoce, duchovní síla, pokora, lahodné barvy; jsou postaveny především na rozsáhlých meditativních plochách, aniž by ale jakkoli sklouzly do prázdných gest, podbízení, natož pak do kýče. Aga Derlak hraje svým vlastním, jedinečným stylem, do něhož nejenže nasála třeba Chopina, Evanse, Jarretta či severskou baladičnost, ale hlavně frázuje, improvizuje a rozvíjí témata po svém, tj. zdánlivě neukotveně, mnohdy jakoby mimoděk, ale vždy překvapivě a neobyčejně bohatě co do barev, výrazu a dynamiky. Rytmika je s jejím způsobem klavírní hry kongeniálně sehrána, podle potřeby hutná, úderná či naopak květnatá.

Není divu, že trio této výrazné představitelky mladé jazzové generace v Polsku, zemi tradičně jazzu zaslíbené, začíná dobývat Evropu; v červenci vystoupilo např.na festivalu Jazz&Blues ve skotském Edinburghu.

Informace ohledně předprodeje zde.

Aga Derlak Trio - Repetetive Dream