V Pardubicích na jediném koncertě u nás zahrají Besh o droM!

V Pardubicích na jediném koncertě u nás zahrají Besh o droM!

V Pardubicích na jediném koncertě u nás zahrají Besh o droM!Hned při startu nové sezóny pardubického Divadla29 se uskuteční v Automatických mlýnech, novém a unikátním kulturním prostoru v Pardubicích (již jsme o dění zde několikrát psali), jediný koncert maďarského etnobigbandu BESH O DROM v České republice! Stane se tak v sobotu 9.září v 19.30. Ve svém ranku tento ansámbl patří k absolutní evropské špičce. Divoká jízda ve stylu syrových balkánských dechovek přesouvají balkánskou invazi na taneční party 21.století – tak je Besh o droM charakterizován…A dramaturg Zdeněk Závodný dodává: Úvodní koncert sezóny, který vám zajistí dávku endorfinu na zbytek roku!

Osmičlenná úderka z Maďarska se od balkánských dechovek liší punkovým gruntem a širší škálou inspirace. Čerpá nejen z původních cikánských stylů, ale také z pramenů v Řecku, Jemenu a díky napolo izraelskému kapelníkovi též z židovské hudby. Kapela s divokou náruživostí kombinuje cimbál a housle se saxofony a orientálními bubny, což rozdovádělo davy třeba na festivalech v Glastonbury či Rudolstadtu. Jde patrně o nejlepší současnou východoevropskou sestavu na poli world-music. Však o ní prestižní britský časopis Roots napsal: Spanilá divoká jízda, která se nezdržuje pauzou na nádech

Během posledních let, kdy se Evropa učí poslouchat hudbu jiných kultur, vzrůstá na našem kontinentu zájem o hudbu z Afriky, Balkánu a dalších exotických končin. Besh o droM se obejde bez sexy tanečnic a umělé mlhy a na pódiu dokáže rozpoutat hudební bouři. Nesnaží se o věrné kopie lidových melodií a zpívá maďarsky, romsky, albánsky a řecky. A čeští xenofobové ať se třeba osypou!

Vše o kapele na jejich webových stránkách.

Besh o droM: Bánáti (live)