Jazzový rok 2017 patří Wadadu Leo Smithovi

Jazzový rok 2017 patří Wadadu Leo Smithovi

Jazzový rok 2017 patří Wadadu Leo SmithoviJazzumilná veřejnosti vězte, že dvojalbum „America´s National Parks“, jež natočil trumpetista WADADA LEO SMITH a vyšlo vloni na progresivním labelu Cuneiform Records (naše recenze zde), bylo v srpnovém čísle prestižního amerického časopisu DownBeat vyhlášeno Jazzovým albem roku!

65.ročník Ankety kritiků ocenil trumpetistu Wadadu Leo Smithe vedle Alba roku ještě dalšími cenami DownBeat Critics Poll Awards, považovanými za nejvýznamnější ocenění v jazzovém světě. Tento umělec byl vyhlášen též Hudebníkem roku a Trumpetistou roku! Mimochodem – předtím již byl zvolen Asociací jazzových žurnalistů Jazzovým umělcem roku… Rok 2017 prostě patří Wadadu Leo Smithovi!

Bohužel je tato oslava lidského intelektu zkalena faktem, že za poslední rok se Spojené státy sociálně a politicky mění. A bohužel k horšímu. Týká se to též amerických národních parků, jejichž existence je vážně ohrožena. Nynější politická a vládní garnitura je svými kroky hodlá vydat napospas developerům, těžařům a průmyslníkům. Prezident Trump chce prosadit výrazné omezení zákona, který pod názvem Organic Act podepsal v roce 1916 prezident Wilson, a v němž byla zaručena ochrana národních parků a historických staveb a zachování jejich původního stavu, v případě přírodních scenérií i jejich divokost, tudíž nedotknutelnost jakoukoli lidskou činností. Občanské iniciativy se v loňském roce obrátily na tehdejšího prezidenta Obamu, aby platnost zákona potvrdil a prodloužil, než svůj úřad opustí. Bohužel se tak už nestalo…

Doufejme, že americké národní parky opět zazáří stejně jako ty jazzové!