Vstupenky na Struny podzimu rychle mizí. Festival navyšuje kapacity a přidává další koncert
Eroeffnungskonzert des palatiajazz Festivals in der Speyerer Gedaechniskirche am 08.06.12 . Der Gitarrist Ralph Towner spielte im Duo mit dem argentinischen Saxophonisten Javier Edgardo Girotti (fuer den erkrankten Paolo Fresu) © Rinderspacher

Vstupenky na Struny podzimu rychle mizí. Festival navyšuje kapacity a přidává další koncert

14. srpna 2017, Praha – Léto eskaluje, ale fanoušci festivalu Struny podzimu jsou napřed. Přestože tradiční festival začne až 20. října, čtyři z devíti koncertů už v polovině srpna hlásí téměř vyprodáno. Pořadatelé se rozhodli vyjít velkému zájmu fanoušků vstříc, kapacitu koncertů navýšit a jeden dokonce přidat. „Navyšujeme kapacitu hlediště v Divadle Archa, a to u koncertů Shabazz Palaces, Lambchop a Jasona Morana. Fanoušci také prakticky vyprodali vystoupení Ralpha Townera v Anežském klášteře. Podařilo se nám však s managementem dohodnout přidání ještě jednoho koncertu tohoto kytarového virtuosa. Přidaný koncert bude na programu 5. listopadu v 17:30,“ říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo. Zároveň upozorňuje, že velmi rychle z předprodeje mizí také vstupenky na koncerty Herbieho Hancocka a Julie Wolfe, jejíž projekt Anthracite Fields představí kultovní uskupení Bang on a Can All-Stars. 

Festival Struny podzimu zavítá do Prahy od 20. října do 9. listopadu. Po roční odmlce nabídne program 21. ročníku stejně jako v předchozích letech vybraný mix jazzu, klasiky, tradice i experimentu. K osvědčenému základu však pořadatelé přidávají esence country, hip hopu, irského folku i moravského folklóru.

Jméno Ralpha Townera, který „má na svědomí“ první vyprodaný koncert letošních Strun podzimu, se stalo synonymem pro dvanáctistrunnou kytaru. Zakládající člen kapely Oregon již desítky let dokazuje, že sólový kytarový recitál je jeho parádní disciplínou a v prostředí Anežského kláštera navíc nabere výrazný duchovní rozměr. Úplně jiný hudební zážitek naservírují hiphopoví rebelové Shabazz Palaces. Jejich tvorba nepřináší jen nakažlivé beaty a roztodivné zvuky z celého světa, ale i syrové, upřímné a radikální texty. Jejich nové dvojalbum, jehož hlavním hrdinou je hudební průzkumník Quazarz, nabízí přehršel zvukového experimentování a angažovaných textů odkazujících na současnou společnost.

Americkému uskupení Lambchop se podařilo svým nenápadně radikálním způsobem proměnit chápání toho, co dokáže country hudba a s ní tradičně spjaté nástroje. V průběhu let zvuk kapely obohatily prvky soulu, jazzu a elektroniky – vždy opodstatněně, vkusně a zcela autenticky. Frontman kapely Kurt Wagner je navíc mimořádně sdělný písničkář. Návštěvníkům festivalu dobře známý pianista a skladatel Jason Moran vzdá hold odkazu Thelonia Monka. „Moran tak učiní prostřednictvím fascinujícího spektáklu kombinujícího originální hudbu napsanou pro jazzové okteto s audiovizuálním zážitkem z Monkova legendárního vystoupení z roku 1959,“ přibližuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Kultovní ansámbl Bang on a Can All-Stars spojí síly s Martinů Voices a společně představí dílo Anthracite Fields uznávané americké skladatelky Julie Wolfe. Oratorium pro sbor a instrumentální sexteto, doprovozené audiovizuální projekcí, připomíná pohnutou historii uhelného kraje v severovýchodní Pensylvánii na přelomu 20. století. Česká premiéra tohoto projektu bude bez nadsázky událostí sezony v „nové hudbě“. O završení 21. ročníku Strun podzimu se postará legendární klavírista a skladatel Herbie Hancock, čtrnáctinásobný laureát Grammy a držitel Oscara za hudbu k filmu Round Midnight. „S trochou nadsázky se dá říci, že nebýt Hancocka, některé kapely z letošních Strun podzimu by vůbec nevznikly. Jeho zcela čerstvý tvůrčí počin, o který se s námi podělí, je zatím zahalen jemnou rouškou tajemství. O to víc se na něj můžeme těšit,“ láká Spilka.

Na festivalu Struny podzimu se kromě již zmíněných umělců dále představí virtuos akordeonu a bandoneonu Richard Galliano či multižánrová irsko-americká kapela The Gloaming. Festival představí také zhudebněné Shakespearovy sonety v podání Gavina Bryarse či držitele letošní ceny Anděl v kategorii world music Jiřího Slavíka s autorským projektem Mateřština.

Zdroj: tisková zpráva