Americký kontrabasista a držitel ceny Grammy Ben Williams vystoupí poprvé v Plzni

Americký kontrabasista a držitel ceny Grammy Ben Williams vystoupí poprvé v Plzni

Další z výrazných mladých osobností současné americké jazzové scény bude koncertovat v Měšťanské besedě v Plzni. Se svou kapelou Sound Effect tu 7. června 2017 vystoupí mimořádně talentovaný kontrabasista Ben Williams, který byl oceněný soškou Grammy za nejlepší jazzové instrumentální album a stal se také vítězem prestižní mezinárodní jazzové soutěže Thelonia Monka. Na svém vůbec prvním koncertě v Plzni představí poslední album Coming of Age, které neomezeně míchá jazz s popem, soulem, hiphopem a dalšími styly.

Washingtonský rodák a teprve 32letý hudebník už spolupracoval s největšími světovými jazzovými kapacitami, jako jsou Herbie Hancock, Wynton Marsalis nebo Pat Metheny. V roce 2009 zvítězil v prestižní mezinárodní jazzové soutěži pořádané Intitutem Thelonia Monka, pojmenovaném podle pianisty a skladatele, jednoho z nejvýznamnějších jazzových hudebníků všech dob. Debutové album Bena Williamse bylo v roce 2011 nejuznávanějším jazzovým časopisem Downbeat ohodnoceno 4,5 hvězdičkami z pěti a v roce 2013 si vysloužil cenu Grammy za nejlepší jazzové instrumentální album, jímž se stalo Unity Band, na němž spolupracoval s kytaristou Patem Methenym.

V současnosti projíždí Ben Williams s vlastní kapelou Sound Effect evropská města a v rámci turné se 7. června 2017 zastaví v Měšťanské besedě v Plzni. Na koncertech představuje své poslední album Coming of Age, na němž spojuje jazz s dalšími hudebními styly, například s africkými popovými rytmy v písni Voice of Freedom věnované Nelsonu Mandelovi, s rapem v Toy Soldiers Reprise, ale třeba i s rockem v kontrabasovém sólu á la Smells Like Teen Spirit od skupiny Nirvana. Lze očekávat, že na koncertě zazní i některé upravené písně americké superstar Prince, který byl jedním z jeho největších vzorů a inspirací. Vloni po Princově smrti se Williams účastnil projektu, kdy s malým orchestrem Princovo dílo připomínal. „Rozmanitost mojí hudební výchovy mi zajistila pohodlí v nejrůznějších hudebních situacích. Nesnažím se znít jako někdo jiný, jenom chci být v hudbě upřímný a přinést jí mladistvého ducha,“ říká Ben Williams.

Do Plzně si Ben Williams s sebou veze silnou sestavu – za piano se posadí Christian Sands se dvěma nominacemi na cenu Grammy, na saxofon zahraje Marcus Strickland, dvojnásobná vycházející hvězda podle magazínu Down Beat. Čtveřici doplní Matt Stevens na kytaru. „Mám za to, že hudba je nejsilnější nefyzickou silou ve vesmíru a že umí vyrušit jakékoli kulturní hranice a promlouvá k podstatě toho, čím jsme. Věřím, že úplně každý může na nějaké úrovni prociťovat hudbu, různou hudbu. A já si moc přeji, aby naše hudba propojovala lidi s něčím hlubším, aby je svým prostřednictvím brala na emocionální cestu,“ říká o své tvorbě Williams, který před svými koncerty často říká, že jde na podium vytvářet emoce a tím spojovat lidi v sále.

Vstupenky na akci jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.

Zdroj: tisková zpráva