Přehlídka Menu Lab také třídenní a v pardubických Automatických mlýnech!

Přehlídka Menu Lab také třídenní a v pardubických Automatických mlýnech!

IV.ročník královéhradecké přehlídky audiovizuálního umění MENU LABoratory bude mít po tradičním večeru v Pilnáčkově továrně (22.dubna) tentokrát třídenní program v úchvatných prostorách Automatických mlýnů v Pardubicích. Tato část Menu Lab nabídne ve dnech 5.-7.května doslova smršť několika desítek workshopů, konceptuálních výstav, site specific performancí a koncertů. Nelze si nevybrat, ale přesto si některé umělecké projekty zaslouží vypíchnout. Třeba doposud největší showcase progresivního labelu Baba Vanga, workshop „Osmi milimetry“ s filmařem Ondřejem Vavrečkou, unikátní nahrávací dílnu s hudebními producenty a tvůrci Ondřejem Ježkem a Federselem (Tomášem Procházkou) pod názvem „Automatické mlýny jako hudební nástroj“, výstavní program pod kurátorským dohledem Šimona Levitnera (Nadace a Centrum pro současné umění Praha), projekce filmových snímků a následné diskuse. Navíc tato přehlídka nabízí příležitost pro zapojení všech aktérů a návštěvníků do společné tvorby!

Kompletní informace o programu, způsobu přihlášení na workshopy a další praktické informace naleznete na webu http://menumusic.cz/ či www.offcity.cz.

A tady pár hudebních třešniček na bohatém nonkonformním dortu:

Last King of Poland, což je sólový experimentálně-noisový projekt polsko-amerického gameboye Tomasze Juczaka, vystoupí v pátek 5.5. večer. Jeho současný posun k fúzi noise a ambientu je překvapivě pozitivní.

Představí se také Tarnovski se svými unikátními remixy hudby filmového skladatele Zdeňka Lišky, především pak z trilogie Osada Havranů, Na veliké řece a Volání rodu. Ale ozvou se také tóny z dalších filmů; Liška napsal hudbu k více než 160 celovečerním filmům a čtyřem stovkám krátkometrážních a středometrážních! O vizuální složku se postará student Ateliéru Multimédií FAVU Pavel Richtr.

V Automatických mlýnech v Pardubicích bude možno slyšet také dvojčenný projekt Lavra, který tvoří Barbora Zelníčková (Ticho de Beige) a Tomáš Vondra (Orient, Diamondline). Nejzásadnějším odkazem je čerstvá mixtape „Eve“ dokazující, že Lavra jsou jednou z největších tuzemských nadějí letošního roku!

LAVRA – EVE [FULL MIXTAPE]

V sobotu 6.5. (16.00 – 18.00) proběhne výtvarně-hudební performance „Automat“, kde se představí např.mladý výtvarník Matouš Hrbek se site specific tvorbou v reálném čase a za doprovodu elektronické hudby taktéž ad hoc…

Od 21.00 v rámci již zmíněného showcase labelu Baba Vanga vystoupí šestice interpretů. Label vznikl v roce 2013 a dosud vydal 19 kazetových titulů, mapujících především podhoubí hudebních scén střední a východní Evropy. Nejdříve se představí maďarský noise technař Új Bála (Gábor Kovácz), poté český projekt Střed světa jednoho anonymního hudebníka/kolážisty, polský hudební podivín Maciej Maciagowski s projektem Goddnadog, česko-americký modulární experimentátor Ken Ganfield; jako speciální host Corazón de Robota, alias Constanza Piňa, původem Chilanka (ale žije v Mexico City), společně se zakladatelem labelu gnd omámí svojí strhující sonickou psychedelií, a showcase zakončí svým setem DJ Lcia, spoluzakladatelka labelu , jinak slovenská hudební publicistka (Resonance FM, Radio Wave apod.), hudebnice a organizátorka Lucie Udvardyová…

V neděli 7.5. bude hlavním programem, jak už bylo v úvodu zmíněno, celodenní fieldrecordingový workshop v areálu Automatických mlýnů („Automatické mlýny jako hudební nástroj“). Účastníci společně s lektory Ondřejem Ježkem (OTK, Gurun Gurun a jeden z nejlepších českých hudebních producentů) a Federselem budou nahrávat zvuky kovových konstrukcí, dlouhé dozvuky v hlavní mlýnici, praskot dřevěných podlah, pokusí se zachytit zvukovou atmosféru tobogánového skladu, dílny, rýhovny i nádvoří. Společně se pak v podvečer pokusí všichni společně v improvizovaném studiu v Divadle29 materiál sestřihat a před hlavním koncertním blokem v Mlýnech pak krátké ukázky a zvukové koláže prezentovat. Na workshop je nutné se přihlásit předem. Bližší informace na stránkách www.noise.cz/jamor nebo www.federsel.blogspot.cz a přihlášení na adrese sarka@officity.cz

Večer bude koncertovat ostravská kapela Sklo, která již 15 let produkuje směs industriálu, ambientu, noise, drone a free-jazzu.

SKLO- Dobrou noc milé děti (2016)

Zazní též experimentální ambient pražské hudebnice Barbory Polcerové aka Enchanted Lands, jež využívá kazetových loopů a samplů i elektronických signálů k tvorbě překvapivých hudebních koláží. Nenechte si rozhodně ujít slovenského kytarového mága jménem Ondrej Zajac, jehož loňské album „Monolith“ vzbudilo zájem a nadšení např.i britského časopisu The Wire! Pomocí kytary a jemné elektroniky dokáže vytvářet zvukové plochy, které dojímají i děsí. Letos v březnu pak na londýnském labelu ACR vyšla další nahrávka „ICU“, která je nesmírně intenzivní a až fyzicky bolestná. Ostatně, můžete posoudit sami:

Ze Slovenska přijede též Tittingur, společný projekt Dominika Suchého a Matúše Mordavského, obnovený po šesti letech díky letos v lednu vydaným albem „Lavina“. A s novým zvukem: místo noise-rocku a postpunku pravidelné beaty, okolo nichž mutuje agresivní chaos syntezátorových a kytarových linek. Do Mlýnů vtrhne také postkyberpunková úderka Zagami Jericho, jež na sebe strhla pozornost vloni na podzim epíčkem „City Is My Church“ a letošním singlem „Aposiopesis“. A pak už bude stage patřit projektu Benelux Energy belgického jumpstylisty Wima Dehaena…

Vskutku nesmírně bohatá a inspirativní nabídka nonkonformního umění!