Excelentní Joe Lovano či dánský objev roku Luboš Soukup. JazzFestBrno začíná už tento týden

Excelentní Joe Lovano či dánský objev roku Luboš Soukup. JazzFestBrno začíná už tento týden

Držitel Grammy a nefalšovaný mistr jazzového saxofonu Joe Lovano a uznávaný český kytarista a skladatel David Dorůžka se svými kapelami udají již tento čtvrtek tempo festivalu JazzFestBrno. Právě jejich koncertem v Sono Centru odstartuje 16. ročník tradiční hudební přehlídky, která až do 4. května během tuctu večerů fanouškům představí další velikány jazzové scény: pianistu Chicka Coreu pyšnícího se dvaadvaceti cenami Grammy, bubeníka Stevea Gadda stojícího na piedestalu současného bubenického umění bez ohledu na žánry, „afrického Stinga“ Richarda Bonu nebo dalšího velikána svého nástroje, saxofonistu Chrise Pottera.

Dramaturgie festivalu ovšem jako vždy neopomíjí ani nejzajímavější hudební počiny z české scény či originální mezinárodní projekty. Hned druhý festivalový týden tak nabídne jedinečné spojení středoevropských, severských a afrických prvků. Český saxofonista žijící ve Skandinávii a čerstvý držitel dánského ocenění za hudební objev roku saxofonista Luboš Soukup a vynikající kytarista a zpěvák Lionel Loueke, kterého brněnští fanoušci dobře znají z koncertu Herbieho Hancocka, vystoupí společně ve středu 29. března v Sono Centru.

Vstupenky na festival jsou v prodeji na webu www.jazzfestbrno.cz a v běžných předprodejích.

Joe Lovano se tradičně pouští do odvážných koncepčních a tematických projektů a exceluje jak při hledání neotřelých způsobů uměleckého výrazu, tak nových cest k redefinici jazzového idiomu. Tato jeho snaha neušla ani odborníkům a na přelomu tisíciletí získal rodák z Clevelandu cenu Grammy za dnes již kultovní nahrávku 52nd Street Themes. Jazzoví znalci oceňují Lovanův ušlechtilý tón, neochvějný rytmus a přirozené frázování, laikové zase sangvinickou pódiovou prezenci a komunikaci s publikem. V kapele Classic Quartet zkoumá Joe Lovano bohatou historii mainstreamového jazzu přes swing a bebop, vždy s přidáním vlastního faktoru X, který jej vynesl na jazzový piedestal. Ve stejný představí divákům trio Davida Dorůžky svoji novou desku Autumn Tales. Nahrávku od jejího vydání provázejí samé superlativy jak od odborné, tak laické veřejnosti a stejně silný zážitek jistě nabídne i její živé podání. Ostatně koncert Dorůžkova tria zaznamenají i kamery České televize.

Pozornosti fanoušků nejen jazzu, ale i world music, by rozhodně neměl ujít již zmíněný společný koncert kvarteta Luboše Soukupa a Lionela Louekeho. Český saxofonista žijící ve Skandinávii získal před pár dny v Dánsku ocenění Hudební objev roku. Soukup bývá často nálepkován jako expresivní muzikant s osobitým zvukem, neotřelý komponista a vypravěč hudebních příběhů. Je leaderem několika mezinárodně úspěšných projektů a dobře se na něj hodí charakteristika „citlivý inovátor“. Lionela Louekeho brněnští fandové znají například z kapely Herbieho Hancocka. Tohoto beninského umělce vyhledává celá řada kapelníků pro jeho organickou fúzi jazzu a africké hudby a Louekeho angažmá na nové desce lze považovat za Soukupův umělecký i manažerský úspěch. Začlenění muzikanta s africkými kořeny do autentického evropského kvarteta slibuje jedinečný zážitek plný silných melodií a rytmů a samotný bandleader slibuje doslova „rituál radosti jak pro muzikanty, tak pro posluchače.“ Na severskou nit večera naváže progresivní saxofonista Marius Neset. Neset se narodil v Norsku, ale dnes žije v Kodani. Jeho dosavadní alba a velkokapelový projekt s Trondheim Jazz Orchestra pod názvem Lion prokázaly, že mladý saxofonista je na cestě stát se jednou z největších nastupujících jazzových hvězd. Na začátku roku 2015 vydal opět vysoce ceněné album Pinball, které bude tvořit stěžejní část jeho brněnského festivalového vystoupení.

Dubnová část festivalu pak nabídne mimo jiné koncerty bubeníka Poogieho Bella, klavíristky Beaty Hlavenkové, bigbandu Concept Art Orchestra či večer českých jazzových legend s hostujícím Petrem Lipou.

PROGRAM JAZZFESTBRNO 2017

Začátky všech koncertů v 19:30

Zdroj: tisková zpráva, Brno, Praha, 20. března 2017