Obojživelník za bicími Steve Gadd zahraje na brněnském JazzFestu

Obojživelník za bicími Steve Gadd zahraje na brněnském JazzFestu

Bubenický mistr Steve Gadd je jedním z nejuznávanějších a nejnapodobovanějších hudebníků na světě – fenoménem, jehož cit pro nalezení přesně toho, co daná skladba nebo styl hudby vyžaduje, je nedostižný. Jeho vkus, styl, energie a schopnost vystihnout podstatné – jak ve studiu, tak na pódiu – jej vynesly na piedestal současného bubenického umění bez ohledu na žánry. Eric Clapton, Paul Simon, Barbra Streisand, Al Jarreau nebo Chick Corea. To je jen letmý výčet světoznámých hudebníků, kteří si jako svého bubeníka vybrali právě newyorského rodáka Steva Gadda. Jednasedmdesátiletá legenda však tvrdí muziku i ve své vlastní kapele. Přesvědčit se o tom mohou posluchači na Gaddově koncertu 23. dubna v brněnském Sono Centru, kde vystoupí jako jedna z hvězd festivalu JazzFestBrno 2017. Vstupenky na koncert Steve Gadd Band budou v prodeji od 7. 12. na webu www.nejkoncerty.cz, v prodejní síti Ticketportal a v běžných kamenných předprodejích. Více informací na www.jazzfestbrno.cz.

„Unikátní a obdivuhodná je Gaddova hudební obojživelnost,“

říká umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka. Na jedné straně nahrál jedinečné groovy na zásadní nahrávky pop music, jako jsou 50 Ways to Leave Your Lover Paula Simona, Chuck E.’s In Love Rickie Lee Jonese, The Hustle Van McCoye, Guilty Barbry Streisand & Barryho Gibba nebo třeba Just the Two of Us Grovera Washingtona Jr. Na straně druhé má v diskografii přelomová alba jazz-rockové fusion, jako jsou adaptace Musorgského Night On Bald Mountain z pera Boba Jamese, Aja kapely Steely Dan, Night Flight legendárních The Brecker Brothers, Spain Al Jarreaua nebo Nite Sprite Chicka Corey. Ani to není vše – akustický jazz, jenž Gadd spoluvytvářel na deskách Chicka Corey The Mad Hatter, My Spanish Heart, Friends and Three Quartets, patří k tomu nejlepšímu, co Corea kdy nahrál.  Ostatně právě Corea nazval Gadda mistrem kreativního groove.

„Když spojíte tohle vše s Gaddovým charismatem a pódiovým drajvem, jímž podporuje umělce kalibru Erica Claptona nebo Jamese Taylora, jedno je jasné: žádný jiný bubeník neměl v posledních desetiletích takový vliv na jazz a populární hudbu jako Steve Gadd. Skutečně žádný,“ hodnotí Spilka.

Do své kapely si Gadd přizval své oblíbené spoluhráče z kapely Jamese Taylora, basistu Jimmyho Johnsona, kytaristu Michaela Landaua, klavíristu Kevina Hayse a trumpetistu Walta Fowlera. Krom toho, že jsou všichni jmenovaní fenomenálními instrumentalisty a spoluhráči, každý z nich je zároveň schopný lídr svých vlastních projektů. Dohromady tvoří „dream team“ nevídané síly.

Koncert kapely Steve Gadd Band je již třetím známým koncertem festivalu JazzFestBrno pro rok 2017. Už dříve pořadatelé oznámili, že do Brna opět přijede klavírní virtuos a dvaadvacetinásobný držitel Grammy Chick Corea. Ten se na festivalu tentokrát představí s triem, v němž mu sekundují basový mistr triové disciplíny Eddie Gomez a nejvyhledávanější současný jazzový bubeník Brian Blade. Koncert Chick Corea Tria se uskuteční 4. května 2017 v Bobycentru. Už 4. dubna se v Janáčkově divadle díky JazzFestu potkají různé hudební světy. Nejdříve zde zazní latinskoamerické rytmy v podání Richard Bona Mandekan Cubano a v druhé polovině večera se na pódiu sejde Dan Bárta s triem Roberta Balzara, aby představili svůj repertoár v orchestrálních aranžích za doprovodu Filharmonie Brno. Podrobnější informace najdou zájemci na webu jazzfestbrno.cz.

Na vysoké úrovni festivalu mají zásluhu nejen pořadatelé, ale i věrní fanoušci a partneři. Generálním partnerem JazzFestu Brno zůstává i nadále brněnská investiční skupina DRFG, jejímž zakladatelem a majoritním vlastníkem je David Rusňák. Cílem investiční skupiny DRFG je zhodnocovat kapitál prostřednictvím investování do majetkových podílů v perspektivních společnostech a projektech. Skupina preferuje obory, kterým její představitelé dobře rozumějí a lokality, které jsou jim kulturně i geograficky blízké. Primárně se zaměřuje na investice do nemovitostí, zdravotnictví, energetiky, finančních služeb a telekomunikací. Více na www.drfg.cz.

Zdroj: Tisková zpráva, Brno, Praha – 6. 12. 2016