Pára nad řekou – unikátní dokumentární jam session i recept na život od 22. září v českých kinech

Pára nad řekou – unikátní dokumentární jam session i recept na život od 22. září v českých kinech

laco-deczi-ve-filmu-para-nad-rekouPřed jazzovým klubem zastaví policejní auto s rozsvícenými majáky, policista vejde do klubu a o chvíli později z něj vyvádí Laca Décziho, aby ho zatknul za to, že ve skladbě Dahoud Clifforda Browna pokazil tři akordy… Úvodní scéna celovečerního hudebního dokumentu Pára nad řekou rozjíždí sled absurdních obrazů, jejichž prostřednictvím se divákům dostává jedinečné příležitosti, nahlédnout do životů tří fenomenálních jazzmanů: trumpetisty Laca Décziho, saxofonisty Ľubomíra Tamaškoviče a kontrabasisty Jána Jankejeho. Nový film režisérů Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa 22. září vstupuje do českých kin.

Laco Déczi, Ľubomír Tamaškovič a Ján Jankeje kdysi uprchli ze Sověty okupovaného Československa na západ, kde zazářili po boku renomovaných světových hudebníků a pustili se do jazzové války proti popu. „Když jsme hledali, v čem se jejich životy propojují, přišli jsme na to, že v sobě mají zvláštní smutek, strach ze smrti a potlačují jej vůlí, která občas vypadá jako šílený úšklebek a někdy jako existenciální úzkost. Vznikla tak dobrá kombinace tragiky a komiky. O tom je ten film. Je to vlastně recept na život,“ konstatuje režisér Robert Kirchhoff a Filip Remunda dodává: „Pára nad řekou je sice tzv. dokument, přičemž ale vůbec nic nedokumentuje. Drama vychází 100% z jednání postav, důležitý je průnik do jejich psychologie. V montáži spojujeme nespojitelné, akcentujeme absurdnost a humor. Stavíme na principech hraného filmu.

Pára nad řekou (2016) CZ HD trailer

Pára nad řekou ukazuje, že cesta ke slávě je plná úskalí a pochybností. Tato vyčerpávající odysea přináší únavu, ale zároveň i vůli pokračovat. Z každodennosti se stává sled očekávání, hledání, překvapení, zklamání a proher. A čas plyne.

„Světská sláva, polní tráva. Lidský život je jako pára nad řekou, a proto není kam spěchat,“ říká na začátku filmu Ľubo Tamaškovič, který se jako jediný z trojice protagonistů nedožil premiéry, zemřel v roce 2013.

První klapka Páry nad řekou padla 19. 5. 2006, natáčelo se s přestávkami téměř deset let.

„V průběhu času se scénář měnil. Příběhy postav sa vyvíjely. A některé situace, které jsme natočili, jsou na úrovni dokumentárního zázraku,” jsou přesvědčeni Robert Kirchhoff a Filip Remunda.

Světovou premiéru měla Pára nad řekou na Mezinárodním filmovém festivalu Visions Du Réel Nyon ve Švýcarsku, československá premiéra následovala na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2015. Dokument byl s úspěchem uveden také na festivalech Krakow IFF 2016, FID Marseille IFF 2016, Finále Plzeň 2016 a Budapest IDF 2016.

Celovečerní hudební dokument režisérů Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa Pára nad řekou vznikl v produkci společností Hypermarket Film, atelier.doc a České televize (Tvůrčí producentská skupina Kamily Zlatuškové). Film podpořily: Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a program EU Kreativní Evropa – MEDIA. V českých kinech jej distribuuje Bontonfilm.