Jedinečná přehlídka Jazz On 5 v Jazz Docku již poosmé!

Jedinečná přehlídka Jazz On 5 v Jazz Docku již poosmé!

V pěti říjnových dnech, to ve dnech 19.- 23.10., proběhne v pražském Jazz Docku již 8.ročník přehlídky jazzových a bluesových interpretů Jazz On 5. A opět s nabitým programem a několika workshopy.

O koncert Nilse Pettera Molvaera (20.října) je enormní zájem a mohlo by se stát, že v den koncertu již vstupenky nebudou. Není divu. Jeho postmoderní hudební koláž akustického jazzu, ambientu, house, elektroniky, hip hopu, rocku a popu je velmi chytlavý, a přitom jedinečný. V rámci právě probíhajícího evropského turné bude jeho kapela prezentovat repertoár z poslední desky „Switch“.

Dramaturgie letošního ročníku se soustředila hlavně na evropský jazz, který ovšem často fúzuje s některým z předních představitelů americké scény. Příkladem budiž Gregoire Maret & The French Connection, kdy se slavný americký hráč na chromatickou foukací harmoniku spojil s fracouzskými hudebníky. Maret se proslavil díky účasti na Methenyho albu „The Way Up“, jež v roce 2005 získalo cenu Grammy. V Jazz Docku zazní hudba z jeho nejnovějšího autorského alba „Wanted“, které je součástí triptychu o životě Afroameričanů v USA.

Také v další dny budou velmi zajímavé kapely: s Janáčkovskou hudbou vystoupí norsko-český projekt Elisabeth Nygard & Didrik Ingvaldsen Orchestra, s originálním pojetím klavírního tria fenomenální francouzský pianista Grégory Privat, či charizmatický alternativně-soulový zpěvák z Londýna Tarq Bowen.

V pátek a v sobotu 21. a 22. října vystoupí též větší orchestry. Nejprve mladá, progresivní skotská kapela Fat Suit, a poté avantgardní, na pomezí stylů se pohybující New Roterdam Jazz Orchestra, který prezentuje hudbu kytaristy a leadera Antona Goudsmita. Hudba obou těchto souborů je velmi dynamická, a při vší sofistikované kompoziční, zvukové a improvizační složitosti také zábavná i pro mladé publikum.

Další koncerty budou opět komornější kvartetové sestavy: italsko-francousko-americký projekt Pericopes a česká skupina Ostrich Quartet. Obě tato seskupení by se dala zařadit do současného postmoderního jazzu a zajímavým způsobem posouvají hranice tohoto žánru.

Nabitý koncertní program doplní také odpolední workshopy o jazzu (např. David Dorůžka) nebo speciální odborná diskuze hudebních kritiků, odborníků a hudebníků věnovaná dvojitému výročí Milese Davise. Na letošním festivalu Jazz On5 si tedy každý návštěvník přijde na své.