V kině v Lysé nad Labem bývají noci ve znamení kytary

V kině v Lysé nad Labem bývají noci ve znamení kytary

lysá 28.6. 16Již po šesté se v Lysé nad Labem uskuteční KYTAROVÁ NOC V KINĚ. Stane se tak v tamějším kině 28.června ve 20.00. Za touto sérií koncertů stojí kytarista Lukáš Sommer, a to od roku 2012; cílem je seznámit veřejnost ze současnými jmény a trendy na poli kytarové hry napříč žánry:

Kytarová noc je plynulým pokračováním platformy zvané Ponocování, ve které jsme propojovali současnou kytarovou hudbu se současnou poezií. Nápad uskutečnit tuto řadu v Lysé vznikl díky iniciativě místního kina. A tak se do Lysé dostali kytaristé, kapely a písničkáři jako Jan Matěj Rak, Petr Fiala, Adam Pavlíček, Bedřich Ludvík, Adam Morkus, Duo Nana, Guitar4mation, Haia Tabla, Markéta Zdeňková, Klára Tibitanzlová… V příštím roce plánujeme tentýž pořad pravidelně pořádat v Divadle Kampa, kde se premiéra oboustranně zalíbila…

Nejinak tomu bude i na Kytarové noci v kině č.6. Vystoupí již zmíněný Lukáš Sommer, hudební skladatel, instrumentalista, aranžér a hudební režisér. V roce 2009 dokončil studia na AMU v kompoziční třídě prof.Ivana Kurze. Spolupracoval např. s Ondřejem Soukupem, skupinou Nezmaři a Annou K, před pěti lety napsal pro festival Pražské jaro dokonce flétnový koncert Dopis otci, a stal se tak nejmladším osloveným autorem festivalové historie (roč.84)! Od roku 2009 se věnuje pravidelné koncertní činnosti, v jeho repertoáru najdeme jak skladby historizující, tak i progresivní; jejich interpretace je výrazně ovlivněna filozofií jógy a meditace.

Lukáš Sommer - Nénie - vzpomínka na Dušana Peterku

Představí se také multižánrový kytarista a pedagog Adam Pavlíček. „Mě prostě nejvíc baví živá hudba,“ řekl nedávno v jednom rozhovoru, „a úplně nejvíc mě bere za srdce zcela autentická vlastní tvorba neovlivněna jakýmkoli producentem.“ Hře na kytaře se věnuje již před 20 let, klasickou kytaru studoval dokonce i v Curychu. S vášní interpetuje J.S.Bacha, flamenco a hudbu latinsko-americkou. Nedávno natočil album „Můžem dál hledět“, jež obsahuje osm autorských písní s výraznými instrumentálními pasážemi.

Ozvláštněním Kytarové noci v kině bude tentokrát autorský projekt skvělé hráčky na djembe a darbuku Kateřiny Ferlesové pod názvem Ruchy v rytmu; nejde jen o samotnou hudbu, ale také o předání veskrze pozitivní energie a humánního sdělení s prvky performance…