Písničkové klenoty Eda Kleny

Písničkové klenoty Eda Kleny

zvuk
90
obal
90
hudba
95
92

Šarišský písničkář EDO KLENA vydal se svou kapelou KLENOTY na labelu Hevhetia další, v pořadí již třetí autorské album. Zove se „Škaredý deň v Chujave“ a přináší humorný, satirický a často sarkastický pohled na slovenskou (potažmo naši) současnost pěkně od podlahy, po východňársku. Na bezmála třiapadesátiminutové album se vešlo 15 nesmírně silných Klenových písní, z nichž občas mrazí…

Prešovský zpěvák a kytarista Edo Klena založil Klenoty v roce 2006. Díky výtečným instrumentalistům, jakými jsou Lukáš Valkučák (kytary, ukulele), Marcel Kokinčák (baskytara) a Michal Gál (bicí), mohl ještě razantněji umocnit své syrové písně hard-rockem, punkem, folk-rockem i blues, aniž by se v hutném zvuku utopily vtipné až černohumorné texty; naopak! Sdělení náhle vyhřezávají nemilosrdněji a úderněji. Je v nich vše, co nás trápí, včetně politického, náboženského i společenského pokrytectví, lží a manipulací, lidských slabostí a malostí, včetně nostalgie po starých dobrých časech… Třeba když „Ujo Michal spomína“ jak to bylo za socialismu, kdy jsme se měli všichni stejně, nebo když „Zomrel eštebák“, který byl na stará kolena vzorným křesťanem. Najdou se tady ale také dvě písně, jež jsou vážné, emotivně, citově vypjaté – nabluesověle milostná „Až kým nás smrť nerozdelí“ a „On je taký“ s jazz-rockovým nábojem, syceným šťavnatými dechy (hostující tenorsaxofonista Ján Višňovský, trombonista Jozef „Miki“ Mičko a trumpetista Marek Majoroš).

Klena & Klenoty - Zomrel Eštebák

Hudebně se toho v Klenových písních díky kapele děje hodně. Klenoty čerpají s gypsy-swingu („Čuchám losy“), reggae („Hej Hop“) i ska (Škaredý deň v Chujave“), z folklóru v kontrastu s řízným punkem („Tam hore“), kolovrátkově hloupém popu, což jasně naznačuje titul „Letný (s)hit“, z hip-hopu ve spojení s hard-rockem („Hej vedúci“), akustického folku, ironicky líbivého („Všetko, čo potrebuješ“) či křehkého, i když se jedná o alkoholismus („Zaspávam“), přímočarého revolučního rocku v až vražedně sarkastické „Zajtra o štvrť na dva“; ozve se dokonce skoro metalová balada („Čas sa kráti“) a doom-metal („Útok z neznáma“)!

Vskutku výživná písničková kolekce…

Klena & Klenoty - Škaredý deň v Chujave