Filharmonie Hradec Králové a Baroque Jazz Quartet na jednom pódiu!

Filharmonie Hradec Králové a Baroque Jazz Quartet na jednom pódiu!

FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ začlenila do své dramaturgie významnou měrou tzv.crossoverové projekty; a tak 6.dubna budeme moci v Hradci Králové slyšet (a zažít) v sále FHK v 19.30 spojení se souborem BAROQUE JAZZ QUARTET. Dá se očekávat, že na nás dýchne atmosféra legendárních fúzí Brubeckova kvarteta se symfonickými orchestry ze 60.let…

Baroque Jazz Quartet vznikl ze souboru Barock Jazz Quintet, který v roce 1975 založil klarinetista Jan Hlaváč. V něm hráli postupně členové nynějšího kvarteta, a dokonce všichni společně pak natočili album „Direct Journey“ (1992). Sešli se v něm výteční instrumentalisté a zároveň pedagogové, vychovávající již několik generací (nejen) jazzových hráčů – flétnista a altsaxofonista Jaroslav Šolc hrál třeba v Mahagonu a Jazz Fragmentu, kontrabasista František Uhlíř patří dodnes k evropské špičce (např.jako kmenový spoluhráč Viklického), bubeník Milan Vitoch v 70.letech tvrdil Neckářovy Bacily, poté prošel Framusem 5 Michala Prokopa, Andrštovým Blues Bandem a podílel se např.na zásadním českém free-jazzovém albu „5 ran do čepice“ Jiřího Stivína z roku 1972. Uměleckým vedoucím kvarteta je pak hráč na klávesové nástroje Eduard Spáčil, významná osobnost taktéž v oblasti soudobé vážné hudby (hlavně elektroakustických experimentů v 80.letech).

Na koncertě v Hradci Králové zazní nejen autorské kompozice Spáčila a Uhlíře, ale též skladby Clauda Bollinga (tento francouzský pianista a skladatel psal také filmovou hudbu, např.ke snímku „Borsalino“), George Gershwina, Pata Methenyho a samozřejmě již v úvodu zmíněného Brubecka. Hradeckou Filharmonii bude řídit česko-kanadský dirigent Misha Roháč.

Připojuji to nejvyšší doporučení!