Doležalův venkovský kvartet vtrhl na jazzovou scénu

Doležalův venkovský kvartet vtrhl na jazzovou scénu

zvuk
90
obal
100
hudba
90
repertoár
100
95

Zaplaťbůh, že JAKUB DOLEŽAL QUARTET konečně vydal své skoro dva roky staré nahrávky, jež natočil v Libčicích nad Vltavou pod dohledem Jiřího Šimka, kytaristy kvarteta a zároveň učitele na místní ZUŠ. Album, vydané vlastním nákladem (a jako CD v limitovaném nákladu 300 kusů), dostalo titul „Village Years“…

Saxofonista Jakub Doležal (roč.80) založil svůj kvartet v roce 2008, a to s myšlenkou hrát moderní jazz inspirovaný tvorbou Johna Scofielda a Chrise Cheeka. Postupem času se do jazzu prodraly jeho rockové vzory – Pink Floyd, King Crimson, Frank Zappa, Joy Division, Beatles, později Massive Attack. „Nikdo z nás není typický jazzman,“ prohlásil lídr. „Všichni posloucháme široké spektrum muziky a máme zkušenosti s hraním různých stylů, což je z naší hudby znát.“ A je to tak, proto se kvartet propracoval ke svébytné fúzi, ve kterém je vliv rocku a jeho progresivních odnoží více než patrný. Jakub Doležal (především s tenorsaxem) hrál a hraje v jazzových formacích Los Quemados, Petr Kalfus Sextet, Jan Kořínek&Groove či Ondřej Pivec Organic Quartet, ale též třeba s formacemi jako Žáha, Prague Connection, Blues Bond a znovuobnovené Flamengo. Kytarista Jiří Šimek hraje v kapelách Muff, Limbo, Bucinatores Orchestra, Prague Big Band a má vlastní trio, baskytarista Marek Leždík tvrdil např. metal ve skupině Venefica a bubeník Jakub Šindler se uplatňuje v doprovodné skupině popové naděje Patricie a v těžkotonážních Eastside Division!

Jakub Doležal Quartet - Village Years

Album „Village Years“ zaujme hned také na první pohled. Obal zdobí dětsky hravá, minimalistická kresba Jakubovy ženy, výtvarnice Kláry Doležalové; takto vytříbených obalů CD u nás nevzniká mnoho. Ale co je hlavní – kolekce šesti autorských kompozic, z nichž je album sestaveno, vykazuje vzácnou vyrovnanost; nenajdete tady jediné hluché místo! Všechny skladby se vyznačují výraznými rytmickými figurami, hutným spodkem s variabilními kytarovými riffy, dynamicky odstíněnými bicími a tenorsaxofonovými sazbami, vyhrávkami a sóly sytých, výrazově i emotivně proměnlivých barev, v případě kytary neobyčejně výbušnými.

V úvodní, titulní „Village Years“ navíc Doležal doputuje až k free-jazzu a posléze odpálí elektronicky zbrunátnělé sólo jako to uměl Michael Brecker blahé paměti. V „Remember What The Cowboy Said“ docílí kvartet skutečně westernové nálady, hlavně díky Šimkově kytaře, která evokuje i klasickou steel-kytaru; myslím, že by byl nadšen i Bill Frisell. Jímavě baladická „Lullaby No.2“ je nádherně zahušťována (v jednom místě dokonce flamencovou kytarou) až k emotivní gradaci, následující „Lullaby No.3“ už není baladická ani zbla, neboť ji nastartují stoneovské riffy a saxofonové zářezy a vyvrcholí úchvatným Doležalovým sólem. Skladba „70´s Flute Song“ je až groovovou sekanou s bouřlivými bicími, jazz-rockovým sólem kytary a hard-bopovým saxem. Antré závěrečné kompozice „He The Little Dragon“ je ve znamení lahodného pinkfloydovského rozjezdu pro hvězdnou melodii v podání lyricky měkkého tenorsaxofonu, završenou nápaditě vystavěným kytarovým sólem.

quartet 1

Zaplaťbůh, že zavál opět svěží vítr na naší jazzové scéně!
Poslech a koupě alba:

Village Years by Jakub Dolezal Quartet