Sólový klavír Izraelce plus české groovy na Jazzinci!

Sólový klavír Izraelce plus české groovy na Jazzinci!

jazzinec-2016-3Do Trutnova na festival Jazzinec zavítá 19.února izraelský klavírní virtuoz OMER KLEIN s projektem Piano Solo. V Koncertní síni Bohuslava Martinů pak návštěvníci vedle akustického jazzového piana uslyší ještě funky duo PAVEL JAKUB RYBA & MIREK LINKA. Vskutku jedinečný dvojkoncert!

O Omeru Kleinovi se říká, že se narodil s darem psát silné melodie. Ale nikdy nepřemýšlel o kariéře písničkáře, protože hrát pořád dokola stejným způsobem jednu skladbu by ho nebavilo. V jednom rozhovoru k tomu říká: „Má rovnocenná láska k obému – improvizaci i písni – je podstatou mé hudby. Jedna moje část stále pátrá po krásných melodiích, je tu však i druhá, snažící se odpoutat a hrát z odlišného časoprostoru. Když se setkají, je má tvorba úplná.“ Stejně jako mnozí další izraelští hudebníci, kterým učaroval jazz, tak i Omer Klein zavítal do Spojených států, aby nasál to podstatné; v jeho případě to byli Fred Hersch, John Zorn a Danilo Perez, kdo ho učili. A protože v něm klokotá krev nejen židovská, ale také evropská a severoafrická, stává se Kleinova hudba spojnicí mezi kulturami. Dnes tolik potřebná! Čtyřiatřicetiletý pianista se nyní usadil v Německu, v Düsseldorfu žije totiž jeho žena, operní pěvkyně. Vydal tady také zatím poslední album, a to „Fearless Friday“, natočené jeho triem.

Performance | Omer Klein | TEDxHamburg

Pavel Jakub Ryba a Mirek Linka spolu hrají v Rybově kapele The Fish Men, ale takto v duu je to poprvé. Nový projekt českého Jaca je zaměřen na melodický groove, hraný ovšem šťavnatě a od podlahy. Baskytarista P.J.Ryba je považován za geniálního chameleona, v jeho portfoliu najdeme Krásné nové stroje, Jazz Q. Martina Kratochvíla, Combo FH Daniela Fikejze, Jazz Fragment, Marsyas, Petra Nováka, Mirku Křivánkovou, Pavla Bobka a Hanu Zagorovou. Na jeho výtečných albech pro slovenský label Hevhetia si zahráli třeba Józef Skrzek („Smaller Wounds“ 2002) a Mike Stern („Morally Topless“ 2004)! Mirek Linka je kytaristou, rozkročeným mezi soudobou vážnou hudbou (Agon Orchestra) a funky-jazzovou fúzí (zakladatel kapely Work, Shop & More).

Pavel J. Ryba & The Fish Men + Jozef Skrzek/SBB/,CD 2001, Tour 2001 - Czech Republic,Slovakia,Poland