Hvězdné války probouzejí i jazzmany

Hvězdné války probouzejí i jazzmany

Ano, dalo se to čekat, že film „Star Wars: Síla se probouzí“ bude lámat rekordy návštěvnosti; i já se nechal zlákat, zvlášť, když se částečně vrátil k tomu původnímu pojetí, včetně hereckého obsazení. A samozřejmě také hudby skladatele Johna Williamse. V nejnovější epizodě, v pořadí již sedmé, zní mnohé motivy z úvodního STAR WARS z roku 1977 i oněch dvou následujících spektáklů z první poloviny osmdesátých let. A to je moc fajn…

John Williams píše geniální muziku, a to nejen pro film. Ale filmy s Indianem Jonesem, Harrym Potterem, Hvězdné války, Zachraňte vojína Ryana, Jurský park, Schindlerův seznam, Čelisti, tak ty ho proslavily především. Díky nim se zařadil mezi přední americké hudební skladatele a získal dosud 5 Oscarů, 3 televizní Emmy, 4 Zlaté glóby a 21 cen Grammy!

cover disco-A tak není divu, že Williamsovy hvězdné motivy lákaly a lákají muzikanty všech žánrů, včetně metalu i dechovky. Vedle nepřeberné řady hochštaplerů lze najít ale také několik výtečných hudebníků z jazzového světa. Mezi ně patří i kapela Meco, která se sice řadí mezi disco (potažmo funk), ale založil ji Domenico Monardo. Ten studoval na Eastman School Of Music v Rochesteru a se svými spolužáky, trumpetistou Chuckem Mangionem a kontrabasistou Ronem Carterem, založil jazzovou kapelu. Byl vynikajícím hornistou a trombonistou, v letech 1965-1974 působil jako vyhledávaný studiový hudebník (Petula Clark, Tommy James, Neil Diamond, Diana Ross) a hrál v trombonovém souboru Kaie Windinga. Poté založil svou vlastní kapelu, s níž definoval styl space disco; Meco již v roce 1977 natočila album se svými adaptacemi filmové hudby z prvních Hvězdných válek „Star Wars and Other Galactic Funk“ (vydal Millenium Records), přičemž singl „Star Wars Theme/Cantina Band“ obsadil 1.října téhož roku číslo 1. v prestižní hitparádě Billboard Hot 100 a setrval tam dva týdny. Album samotné dosáhlo několikanásobného platinového prodeje.

cover empire jazzHvězdné války neminuly ani tak slovutného jazzmana, jakým je již výše zmíněný Ron Carter.

V roce 1980 vydal na značce PolyGram desku „Empire Jazz“, na níž zní filmová hudba ve fusion-jazzových úpravách, a to spíše v té easy-listening formě. Ale i tak je tady co poslouchat, zvlášť, když vedle lídra zde hrají bubeník Bill Cobham, kytarista Jay Berliner, flétnista Hubert Laws, pianista Bob James, saxofonista Frank Wess, trombonista Eddie Bert a trumpetisté Joe Shepley a John Faddis.

Album obsahuje pět Williamsových témat: „The Imperial March (Darth Vader´s Theme)“, „The Asteroid Field“, „Han Solo and The Princess (Love Theme)“, „Lando´s Palace“ a „Yoda´s Theme“.

Imperial March (Darth Vader's Theme) from "Empire Jazz"

cover-live!Samozřejmě ani v roce 2015 nemohli být jazzoví muzikanti k Hvězdným válkám hluší. Mladou jazzovou generaci zastupuje třeba Andrew Allen Trio, jež natočilo album „Live! From The Cantina: A Star Wars Jazz Tribute“.

Již čtvrté album tria na labelu Coverville Records obsahuje deset coververzí z prvních tří, tedy nejklasičtějších hvězdných filmů.

Lídr Andrew Allen (roč.88) patří k nejlepším americkým hráčům na jazzové hammondky, skládá také hudbu k počítačovým hrám právě sci-fi či fantasy tématiky. Doprovází ho sourozenecká rytmická dvojice Byron House (bass) a Truman House (bicí); na albu hostuje navíc saxofonista Brad Esau. A jak jim to hraje, posuďte sami:

Star Wars: Force Theme -- Soul Jazz Cover