Koncert Dubioza Kolektiv

Koncert Dubioza Kolektiv

Dubioza_Kolektiv-Promo_Photo-2015_web_eventDo Paláce Akropolis zavítá 8.12. kapela z Bosny a Hercegoviny Dubioza Kolektiv proslulá svým výbušným mixem stylů jako jsou hiphop, rock, ska, reggae, dub a balkánský folkór. Začátak v 19:30.

Kapela pochází z Bosny a Hercegoviny a patří mezi největší koncertní senzace z východní Evropy.

Nabízí se ale otázka, co odlišuje tuhle kapelu od tisíců jiných? Stručně řečeno, je to jejich osobní příběh. Když v Bosně začala válka, bylo všem členům kapely mezi 11 – 15 lety a neměli na vybranou… Museli přenášet pitnou vodu ulicemi obleženého Sarajeva a nevěděli, která kulka nebo granát ukončí jejich cestu nebo cestu někoho z jejich blízkých. Ale také zkoušeli po sklepích, organizovali výstavy a koncerty (pokud právě šel proud) a udržovali tak sebe i ostatní v odporu proti válce. Ta válka je navždy změnila. Nemůžete čekat, že kapela s takovými zkušenostmi bude hrát jako všechny ostatní… Prvotním důvodem pro založení Dubioza Kolektiv byla potřeba mluvit veřejně o problémech bosenské společnosti a také říct světu, že život na Balkáně nejsou jen filmy Emira Kusturici a mediálně uhlazené tiskové zprávy Evropské unie. Pochopitelně se většina jejich textů točí kolem témat porozumění a tolerance, spolu s tvrdou kritikou nacionalismu, korupce a bezpráví. To, co těmto textům dává váhu, je jejich vlastní každodenní zkušenost. Dubioza Kolektiv jsou známi tím, že žijí tím, o čem zpívají. Před bosenskými volbami v roce 2006 nahráli píseň Dosta!, věnovanou občanskému hnutí „Dosta“ a na jeho podporu zorganizovali velkou kampaň. Koncert k vydání alba „Firma Illegal“ s masivními protesty proti všudypřítomné korupci politiků proběhl přímo před bosenským parlamentem a s obrovskou mediální odezvou. Před volbami v roce 2010 se znovu angažovali za změny ve stojatých bosenských poměrech a vyzývali především mladé lidi, aby šli k volbám. S tím bylo spojeno vydání dalšího alba „5 do 12“ (za 5 minut 12) a videoklip ke skladbě „Walter“. Po 10 letech existence a 8 vydaných albech (s devátým naplánovaným na jaro 2015) se může Dubioza Kolektiv pochlubit výčtem úspěchů, na které by byla hrdá jakákoli kapela: koncerty proslulé svou neuvěřitelnou energií, oddaná základna fanoušků po celé Evropě (více než 450.000 fanoušků na Facebooku), stálý zájem pořadatelů o další vystoupení nebo zájem světových médií jako BBC a Time Magazine. Dubioza kolektiv získala v roce 2011 cenu MTV EMA v kategorii „The best Adria Act“ a jejich album „5 do 12“ bylo nominováno na cenu IMPALA Independent Album of the Year (/…alamusic.org). Album „Wild Wild East“ vyšlo celosvětově u US labelu Koolarrow Rec. Díky svým nezapomenutelným vystoupením na Colours of Ostrava, Trutnov Open Air, Pohoda Trenčín aj. má Dubioza kolektiv již velkou fanouškovskou základnu i v ČR a na Slovensku. Pokud hledáte mačistické siláky, motivované penězi a vlastním egem, tak ty tady nenajdete. Dubioza Kolektiv nejsou žádné nablýskané MTV gansta-rap hvězdy, hrající si na drsné hochy a placené z reklam na poslední módu. Zato můžete čekat kapelu, jejíž hudbu a život formovaly válečné zkušenosti, které ale dokázala přetavit do pozitivního poselství, z něhož na vás dýchne závan čerstvého vzduchu. Kapelu, která zní jako žádná jiná na současné scéně.

DUBIOZA KOLEKTIV: Adis Zvekić: zpěv, texty; Almir Hasanbegović: zpěv, texty; Brano Jakubović: sampler, klávesy, zpěv; Vedran Mujagić: bass; Armin Bušatlić: kytara; Senad Šuta: bicí; Mario Ševarac: saxofon; Dragan Jakubović: zvuk