Hear Me! Mezinárodní festival volné improvizace se blíží...do Pardubic

Hear Me! Mezinárodní festival volné improvizace se blíží…do Pardubic

pio 2Po předešlých ročnících v Praze a Ostravě se mezinárodní festival volné improvizace a jiné hudby HearMe! bude konat v Pardubicích, a to v Divadle 29 ve dnech 27. a 28.listopadu. Letošní dramaturgie je postavena na dvoudenním rezidenčním pobytu Pražského improvizačního orchestru na půdě pardubického Divadla 29, jež bude fungovat jako živé studio experimentální hudby. Tento jedenáctičlenný soubor pozve několik klíčových osobností evropské scény free-improvisingu, free-jazzu a elektroakustické hudby, kteří se představí nejen v samostatných projektech, ale též ve spojení s hostitelem. Festival je součástí komplexního projektu Stará síť na novou hudbu, sdružující pořadatele netradičních hudebních performancí v Praze, Českých Budějovicích, Brně, Ostravě, Opavě a právě Pardubicích.

V pátek 27.listopadu odstartuje festivalové dění ve 20.00 jedinečné improvizační duo Antalová & Tarnovski. Bude to jejich první vystoupení. Bubenici a perkusistku Michaelu Antalovou můžete znát z Dunajské vlny a Arará, Jara Tarnovski je zvukovým kouzelníkem, jenž vedle sólových performancí účinkuje třeba v souborech Gurun Gurun a IQ+1…

Poté vystoupí mezinárodní trio NOIZ. Tvoří jej německý hráč na analogové syntezátory Thomas Lehn, osobitá italská houslistka Tiziana Bertoncini a hýbatelská osobnost pražské improvizační scény Petr Vrba (vibrující reproduktory, trubka). Zbrusu nové trio slibuje hudební zážitek v podobě akusticko-elektronické abstrakce.

Páteční program završí Pražský improvizační orchestr. Toto volné sdružení výrazných domácích osobností volné improvizace založili v roce 2012 americký kontrabasista George Cremaschi (žijící ovšem v Praze) a Petr Vrba. Hudba tohoto ansámblu se pohybuje na poli volné improvizace (řízené i neřízené), soudobé vážné hudby (aleatorního charakteru) a noise. V Pardubicích se v jeho řadách ještě představí třeba Michaela Antalová, Ivan Palacký (s ozvučeným pletacím strojem Dopleta 180), Zdeněk Závodný (dramaturg Divadla 29, zde hráč na dechové nástroje) či Michal Zbořil, výtečný hráč-elektronik (Zabloudil/a, IQ+1, B4…).

Prague Improvisation Orchestra [PIO]

Sobotní koncert otevře taktéž ve 20.00 největší hvězda letošního ročníku HearMe!, švédský saxofonista Mats Gustafsson sólovým vystoupením. To bude dozajista nářez, neboť jeho výkon zdobí neobyčejná intenzita, expresivita, výbušnost a obrovské nasazení, mnohdy na hranici lidského fyzična. Tento samouk (roč.64) již tři desetiletí patří k nejvýraznějším postavám světového improvisingu a free-jazzu, hrál opravdu snad s každým; jako ryba ve vodě se pohybuje nejen v nejrůznějších odnožích jazzu, ale též v punku, hardcore a noise. Není proto divu, že jeho služeb využívají také např. Sonic Youth, Merzbow, The Ex či dokonce blues-jazzový kytarista James Blood Ulmer!

Mats Gustafsson tolkar Chalkboard

Poté přijde na prkna pardubického Divadla 29 se svým gramofonem a příslušenstvím rakouský turntablista Dieter Kovačić, známý jako Dieb13. Ten obyčejný gramofon dokázal proměnit v klasický hudební nástroj, přičemž využívá i jeho mechaniky a šasi. Spolupracuje mimochodem i s Matsem Gustafssonem v noise-rockovém triu Fake the Facts a jazzovém kvintetu Swedish Azz, natolik široce je jeho gramofonové umění využitelné!

dieb13 & eRikm - Not still (Adeptus Mechanicus rework)

Festival uzavře společné vystoupení Dieb13 s Pražským improvizačním orchestrem, skýtající spojení zvukových divochů a kouzelníků ad hoc, jen pro tento výjimečný okamžik díky festivalu HearMe!

Kompletní festivalové informace naleznete zde: http://www.divadlo29.cz/11_15.htm