37th International Jazz Festival Praha 2015

37th International Jazz Festival Praha 2015

plakat_jazzfest8_3Tento podzim přináší už 37. ročník slavného International Jazz Festival Praha, jednoho z nejstarších jazzových festivalů v Evropě. Od čtvrtka 8. října do neděle 8. listopadu uslyšíte ochutnávku z toho nejlepšího, co současný domácí i světový jazz může nabídnout.

Letošní ročník otevře nové jazzové uskupení Charlie & Nightingales, v čele s výtečným Charlie Slavíkem a jeho krásnými zpěvačkami. Pro své bigbandové skladby a skvělá bubenická sóla se po dva dny obklopí těmi nejlepšími hudebníky české jazzové scény česká legenda Josef Vejvoda.  Ten letos slaví rovných sedmdesát let, ve kterých stihl hrát s hvězdami české i světové hudební scény, od Karla Růžičky  či Emila Viklického po Teda Cursona a Davida Friedmana, nemluvě o jeho dirigování v celosvětově proslulé Carnegie Hall v New Yorku. Další hvězdou festivalu  je Rene Trossman s jeho novým dynamickým sextetem. Brilantní kytarista, spoluhráč Buddyho Scotta, Bythera Smithe nebo Icemana Robinsona, který o své současné kapele tvrdí, že je nejlepší, s jakou kdy hrál. Těšíme se na nepřekonatelného saxofonistu, jakým je Jean Toussaint, který uchvátil nejen rodný New York, ale i londýnskou scénu. Držitel Grammy za své album New York Scene, které nahrál se slavnými Jazz Messengers a svým učitelem Artem Blakeym, je jen malou ukázkou jeho ohromných úspěchů. Mezinárodní uskupení Les Sirénes String Quartet zahraje k poctě kapely Beatles. Inovativní jazzové úpravy dnes už klasických hitů jsou jen další částí rozsáhlého díla Milana Svobody, který atraktivní dámy doprovodí skvělým přednesem na piano. Jedním z klenotů festivalu bude zpěv Lorenzo Thompsona. The Blues Man, jak mu v Chicagu říkají, svým hlubokým hlasem, chvíli hravým, chvíli teskným, okouzluje po celém světě nesčetně posluchačů. Z jeho dlouhé spolupráce vybíráme jen pár jmen – Davida Meyerse, Buddyho Scotta, Koko Taylor či Loonie Brooks.

MIntzer_LETAKRozhodně nesmíme zapomenout na čtyřicáté výročí Prague Big Bandu, v čele s legendou českého jazzu Milanem Svobodou. Tento orchestr se proslavil v Evropě i v zámoří a stal se domovem velkých českých i světových hvězd, od Jiřího Stivína či Emila Viklického po Jamese Moodyho a Mariu Schneidera.  Důležitou zprávou je, že Big Band si zahraje s velkým Bobem Mintzerem. Tento držitel dvou cen Grammy a zakladatel slavných Yellowjackets předvede svá unikátní sóla na saxofon, jež hrál i s Jamesem Brownem. Big Band ho doprovodí v sále Městské knihovny Praha, a této akce se zúčastní i Česká televize. V osobnějším kontaktu bude Bob Mintzer s diváky na svém dvouhodinovém vystoupení v jazzovém klubu Reduta, v  kvintetu složeném z nejlepších mladých jazzmanů Visegradu – Kálmánem Oláhem, Lukášem Oravcem a dalšími.

Mnoho dalších velkých jmen a zajímavých projektů se představí v legendárním klubu Reduta, Národní 116/20, Praha 1, kde okouzlí svou vytříbenou hrou, doplněnou výtečnou akustikou a jedinečnou atmosférou, nebo za přítomnosti televizních kamer ve Velkém sále Městské knihovny Praha, Mariánské náměstí 1, Praha 1. Každý koncert znamená zážitek stejně silný jako tóny saxofonu některého z našich umělců.

Více informací naleznete na stránkách