Tim Garland se vrátil k ohni

Tim Garland se vrátil k ohni

zvuk
100
obal
90
hudba
90
93

2.října vydal na nesmírně agilním britském labelu Edition Records netrpělivě očekávané nové album jeden z nejlepších saxofonistů současné britské jazzové scény TIM GARLAND. Dostalo příznačný titul „RETURN TO THE FIRE“ a kromě digitální verze je k mání už jen jako vinylová LP deska (a to zde: http://timgarland.bandcamp.com/ ).

Tim Garland (slavící brzké narozeniny – nar.19.10.1966) čtyři roky hrál s Billem Brufordem, instrumentoval orchestrální part projektu „The New Crystal Silence“ Chicka Corey a Garyho Burtona (v podání Sydney Symphony Orchestra), skládá hudbu pro film i TV, spolupracuje také s věhlasnými soubory vážné hudby BBC Concert Orchestra, Northern Sinfonia a London Sinfonia. Hvězdně se též etabloval na newyorském jazzovém nebi; v roce 2013 hrál třeba v Coreově souboru Virgil. A právě s tímto angažmá souvisí vznik nejnovějšího Garlandova alba „Return To The Fire“. Navazuje totiž na jeho album „Enter The Fire“, jež natočil se svým kvintetem v roce 1997, a za ono navázání může Chick Corea! Když byl totiž Garland v New Yorku, bydlel u vibrafonisty Joea Locke na Manhattanu a plánovali reedici tohoto alba. Právě jej zevrubně poslouchali, když vešel pianista Billy Childs, a ten si tu desku nadšen půjčil, aby ji mohl pustit Coreovi. A od tohoto okamžiku začala hvězda Tima Garlanda strmě stoupat…

coverDeska „Return To The Fire“ je koncipována opět v té nejlepší tradici legendárních kvintetů Milese Davise z 50.a 60.let. Tim Garland (tenorsax, sopránsax, basklarinet) se zde obklopil výtečnými britskými instrumentalisty většinou střední generace. Trumpetista a křídlovkář Gerard Presencer nyní působí též v Kodani, kde je v současnosti neobyčejně silná jazzová scéna, pianista Jason Rebello je vyhledávaným muzikantem napříč žánry (Jeff Beck, Sting, Peter Gabriel, Phil Collins), bubeník Jeremy Stacey spolupracuje hodně s pop-rockovými hvězdami a kontrabasista Mick Hutton má za sebou hraní se Scofieldem, Skidmorem, Wheelerem či Motianem. Na několika snímcích dostávají příležitost ještě další, vesměs mladší muzikanti: Tom Farmer (kontrabas), Lawrence Cottle (el.bass), James Maddren (bicí) a Ant Law (kytara).

Album otevírá autorská devítiminutová jízda „Abiding Love“ s výborným tenorsaxofonovým sólem, lyričtějším pianem, hutnou rytmikou a hard-bopovými riffy dechů. Příkladem nádherné a zároveň vzrušující balady je „Lament“, převzatá z repertoáru J.J.Johnsona, zde v kvartetním obsazení, s rozechvělým tenorem, jenž nabývá postupně na emocionalitě. Titulní „Return To The Fire“ uzavírá první stranu vinylu; jde o příkladnou hard-bopovku, ve které kvintet uhání jako o život, aniž by sóla tenoru a trubky postrádala hlubší emoční výpověď. Poslední minuta skladby se pak propadne do výrazných groovů. Druhou stranu odstartují impresionistické barvy i vášnivý tanec léta ve „Valse Pour Ravel“, v níž lídr kouzlí na sopránku. Tady kvintet opravdu hudebně maluje, roven klasickým souborům. V McCoy Tynerově baladě „Search For Peace“ zachovává kvintet melancholicky klenutou melodii, ve které se rozechvělý tenor a křídlovka vydávají na cestu do vřelého objetí všehomíra; zároveň jde o nejdelší track alba (9:52). Závěrečná autorská skladba, střelhbitá „All Our Summers“ se poněkud vyjímá celkovému zvuku desky; je sycena fusion soundem, umocněným maupinovským basklarinetem (v úvodu), elektrickým pianem, kytarou i basou; poté Garland ještě vystřídá shorterovsky plnokrevný tenor a sopránku, na níž se vskutku do sytosti vyřádí!

TIM GARLAND 'Return to the Fire' - Side A (Official Audio)

Pro label Edition Records nyní Tim Garland pracuje na novém projektu, tentokrát již cele elektrifikovaném. Ten se má na albu objevit v březnu příštího roku…Zde je ale již ochutnávka a zdá se, že je nač se těšit:

Introducing TIM GARLAND 'One'