Jazz goes to town letos jako vichřice!

Jazz goes to town letos jako vichřice!

mike-fletcher-

21.ročník mezinárodního festivalu JAZZ GOES TO TOWN, který proběhne v Hradci Králové ve dnech 13-17.10.2015, vlastně představuje jakýsi nultý ročník nové podoby festivalu. V loňském výběrovém řízení o nového organizátora festivalu totiž zvítězila královéhradecká kulturní neziskovka Kontrapunkt, z.s. V pěti festivalových dnech se uskuteční 18 koncertů v hlavním programu a zatím blíže nespecifikovaný počet koncertů v tzv. OFF programu, a to nejen v hudebních i divadelních sálech a klubech, ale také v prostředí kina, kavárny, baru a dokonce ulice. (Tak, jako je tomu při festivalu Divadlo evropských regionů, jehož open-air součást organizuje již řadu let právě Kontrapunkt.) Koncept se tak opírá o navrácení k původní myšlence, jak proklamují nynější organizátoři, tedy začlenění jazzu a jeho experimentálních odnoží do živého tepu města. Změnilo se též dějiště dvou hlavních koncertů – místo kongresového a společenského centra Aldis se odehrají v sále Filharmonie Hradec Králové. Pro účinkující a návštěvníky bude fungovat festivalové centrum, a to v Café Náplavka.

Hlavní festivalový program bude prezentovat pouze původní autorskou hudbu s výrazným uměleckým vkladem a s prvky tvůrčí originality a přínosu něčeho nového,“ říká dramaturg Zdeněk Závodný (jinak programový ředitel výtečně experimentujícího pardubického Divadla 29). „Jazz Goes To Town chce být hudebním festivalem, který by nerad ustrnul v tradičních dramaturgických schématech velkých festivalových akcí minulého tisíciletí…“ A dále letošní dramaturgie hodlá vykazovat ambice větší reflexe hudebního dění v regionu a spolupráce s lokálními hudebními školami; také si klade za úkol zdůraznit prolínání jednotlivých uměleckých složek, v případě jazzové hudby jde především o tanec a výtvarné umění – toto bude akcentovat OFF program, který má na starosti zkušený organizátor nonkonformních kulturních akcí ve městě Zdeněk Konečný. Tento program je otevřen každému, kdo bude mít chuť si zahrát a přinést něco neotřelého a samozřejmě kvalitního – v této souvislosti najde zájemce veškeré potřebné informace zde.

Vedle špičkových česko-moravských interpretů (Clarinet Factory, Bucinatores, Points Septet, Inner Spaces, Sano-Sant To, Vertigo a Ridina Ahmed s Petrem Tichým) zavítají na festival Jazz Goes To Town samozřejmě zahraniční tvůrci. V prvé řadě jmenujme senegalsko-švýcarsko-izraelské trio Brönnimann-Omri Hason African Project, kde hrají Moussa Cissokho (kora, zpěv), Jan Galega Brönnimann (sopránsax, basklarinet) a Omri Hason (orientální perkuse). Ti by měli vystoupit 13.října ve Studiu Beseda (Klicperovo divadlo). O den později vtrhne do Divadla Drak švýcarsko-polsko-rakouské trio Hang em high, jež sestavil saxofonista a klarinetista Lucien Dubuis a produkující dle jejich vlastních slov low-western-rock-blues-avantgarde-soul-punk-live electronics jazz! 15.října se bude v art-kině Bio Centrál promítat raný Hitchcockův film „The Lodger“ (1927) za doprovodu originální živé hudby v podání vynikajícího maďarského souboru Béla Ágoston Oktett. Vystoupí také britsko-polské Mike Fletcher Trio (lídr je skutečně výborným saxofonistou a flétnistou!). Ten samý den budou návštěvníci Café Náplavka moci slyšet jedinečné noční klezmer jazz session sedmičlenného Ágostonova souboru Ágostones – bohužel ale nikoliv  s legendárním trumpetistou Frankem Londonem (ex-The Klezmatics), jak bylo původně plánováno (dal přednost vystoupení v Brazílii, velká škoda!); přesto se lze těšit na neobyčejný zážitek! Ágostones pak následující den odehrají koncert na ulici, což bude dozajista taktéž lahůdka. V Městské hudební síni (bývalé kapli) se představí dva příbuzné improvisingové projekty: česko-norský Bergljot klávesáka Vojtěcha Procházky s basistou Adrianem Myhrem a bubeníkem Tore Sandbukkenem se zaměřují více na elektronickou podobu improvisingu, norsko-australské trio Mural ve složení Jim Denley (sax, šakuhači), Ingar Zach (perkuse) a Kim Myhr (ak.kytara) hrají zase akusticky. V sále Filharmonie Hradec Králové se těšte mimo jiné na legendární maďarský Dresch Quartet, o jehož loňském koncertě v Pardubicích jsme psali v samých superlativech. Festival pak 17.října bezesporu vyvrcholí koncertem sedmičlenného francouzského ansámblu Michel Aumont est Le Grande Orchestre armorigene; jde vůbec o první koncert tohoto souboru v Česku. Vede ho bretaňský basklarinetista a skladatel Michel Aumont, jehož nejnovější autorský projekt „Rapsodie Barbare“ zazní právě v sále Filharmonie Hradec Králové v rámci finálového festivalového večera. Za zmínku stojí ještě ten fakt, že zde hraje jeden z nejlepších světových virtuózů na niněru Valentin Clastrie!

Všechny informace ohledně festivalu najdete na webových stránkách http://www.jgtt.cz/ .

A nyní račte okusit první závan královéhradecké vichřice:

Moussa Cissokho Jan Galega Brönnimann live in Italy

HANG EM HIGH - ASA ICHI

The Lodger with new music

Smoke & Mirrors - Mike Fletcher Trio

ÁGOSTON KÜNTETT in Pardubice (CZ) 11 Dr. B. B.

Bergljot @ Candy (Chiba, Japan) - 02. June, 2015

5th MOZG FESTIVAL: Jim Denley & Kim Myhr

Dresch Quartet - 2014.12.29. - Fonó Budai Zeneház

Rapsodie Barbare par le grand Orchestre armorigènE de Michel Aumont