Festival Ostravské dny slibuje ojedinělé hudební zážitky!

Festival Ostravské dny slibuje ojedinělé hudební zážitky!

Festival OSTRAVSKÉ DNY 2015 se bude konat, jak už jsme informovali, ve dnech 21.29.srpna. 8 festivalových dní s několika koncerty denně, s celkovým počtem 20 programů, na kterých se bude podílet dvě stovky hudebníků, přinese vskutku enormní dávku soudobé vážné hudby! V našich luzích a hájích ojedinělou…

Od 10.srpna bude probíhat tzv.Institut nové a experimentální hudby. Ostravské centrum nové hudby v čele s Petrem Kotíkem vybralo z více než 60 přihlášených adeptů 37 rezidentů ze 17 zemí tří kontinentů! Ti budou společně s lektory, renomovanými skladateli a tvůrci (např.Petr Kotík, Rolf Riehm, Bernhard Lang, Richard Ayres atd.), pracovat v rámci přednášek a workshopů na nových kompozicích. Ty pak budou v rámci festivalu provedeny.

Součástí Ostravských dnů pak budou nejen světové premiéry rezidenčních skladeb, ale také české premiéry velikánů (jak třeba Mortona Feldmana), provedení jedinečné kompozice pro tři orchestry, současnou operu, maratón elektronické a elektroakustické hudby, noční sólová a experimentální performance, návraty k počátkům avantgardy. Osobně přítomni budou významní hudební tvůrci a instrumentalisté, včetně skladatelů a experimentátorů jako Christian Wolff, Alvin Lucier, Phil Niblock, George Lewis a Helmut Oehring. Zazní také skladby českých skladatelů Petra Bakly, Petra Cíglera, Petera Grahama, Michala Rataje a samozřejmě Petra Kotíka. Orchestrální kompozice bude provádět tradičně Janáčkova filharmonie Ostrava a Ostravská banda, jež zde oslaví 10.výročí existence.

Festival se nově odehraje na krytém náměstí Trojhalí Karolína, v prostorách Provozu Hlubina, v galerii Plato v Dolní části Vítkovic a v multižánrovém centru pro současné umění Cooltour; tradičně pak v Domě kultury města Ostravy, v prostorách Janáčkovy konzervatoře, v kostele sv.Václava, Divadle Jiřího Myrona i Divadle Antonína Dvořáka a v Galerii výtvarného umění. Všechny tyto lokality jsou ale od sebe vzdáleny do 15 minut chůze!

Kompletní program naleznete zde:

http://www.newmusicostrava.cz/cz/ostravske-dny/program-festivalu/