Český rozhlas Jazz má opět vlastní scénu na United Islands

Český rozhlas Jazz má opět vlastní scénu na United Islands

Open air festival United Islands of Prague nabídne i letos velice pestrou hudební směs. Chybět nebude ani scéna pro jazzové fanoušky, jejíž dramaturgie vznikla ve spolupráci se stanicí Český rozhlas Jazz. Nabídne fúzi jazzu s popem, rockem, ambientem i elektronikou. To vše v podání lucemburského pianisty Michela Reise, akordeonových Zabelov Group nebo Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma s mladými autory. Na Střeleckém ostrově budou znít jazzové koncerty v pátek 19. 6. a v sobotu 20. 6.

Petr Gojda zve na ČRo Jazz stage na festivalu United Islands

„Letos se zaměřujeme na fúze v širokém smyslu slova, ať už jde o mix jazzu s elektronikou, vážnou hudbou nebo inteligentním popem,“ vysvětluje Petr Vidomus, dramaturg stanice Český rozhlas Jazz. Rozhlas jazzové koncerty také nahrává a jejich záznamy postupně připravuje do vysílání ČRo Jazz.

Páteční program jazzové stage otevřou zástupci slovenské scény, pianové trio Talent Transport a bratislavští Longital, přičemž obě kapely předvedou svá nejnovější alba. Následovat bude vystoupení původem lucemburského pianisty Michela Reise. Páteční večer pak uzavře Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Pro festival United Islands se spojil s třemi mladými jazzovými autory, Štěpánkou Balcarovou, Lubošem Soukupem a Janem Jiruchou. „Na programu je například skladba inspirovaná filmovým dramatem Taxikář a hudbou Gila Evanse,“ říká dramaturg.

Sobotní program na Střeleckém ostrově otevře nezvyklé uskupení brněnského saxofonisty a skladatele Radima Hanouska, Dust In The Groove, které propojuje hudebníky světů klasické a jazzové oblasti a zaujme zajímavým nástrojovým obsazením (mj. marimba, basklarinet). Příznivce fúzí jazzu s elektronikou potěší následující Zabelov Group nebo rakouští Phanda. Vrcholem sobotního večera pak bude koncert kapely Yo Soy Indigo v čele se zpěvačkou Emily Thiel. Její hudba je originální fúzí popu, rocku, soulu, jazzu, folku a mnoha dalších vlivů.

Vstup na ČRo Jazz Stage na Střeleckém ostrově je tradičně zdarma. Diváci se na Střelecký ostrov dostanou tramvají, která má speciálně zřízenou zastávku s názvem „Festivalová“.

Pátek 19. 6.
15:30 – 16:20 Talent Transport (SK)
17:00 – 18:00 Longital (SK)
18:50 – 19:50 Michel Reis Trio (LU)
20:30 – 21:30 Rozhlasový Big Band Gustava Broma (CZ)

Sobota 20. 6.
15:00 – 16:00 Dust in the Groove (CZ)
16:40 – 17:40 Zabelov Group (CZ/BY)
18:20 – 19:20 Phanda (AT)
20:00 – 21:00 Yo Soy Indigo (US/CZ)