Do Kutné Hory se blíží Bach i Pink Floyd!

Do Kutné Hory se blíží Bach i Pink Floyd!

cropresizeVe dnech 6. až 14.června proběhne 8.ročník MEZINÁRODNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU KUTNÁ HORA. Festivalu vážné hudby, ovšem s přesahy do jazzu a dokonce rocku, jehož dramaturgie je objevná a také rafinovaná. Rafinovaná v tom, jak dokáže umělecký ředitel festivalu (a sám hudebník) Jiří Bárta představit nejen vrcholná komorní díla klasiků, ale také méně hraný repertoár, včetně soudobé tvorby. A rok co rok přijít s nějakým jedinečným, vpravdě unikátním projektem – třeba v roce 2013 to bylo provedení rané pinkfloydovské svity „Atom Heart Mother“. A letošní ročník nebude výjimkou…

Po loňském ročníku, věnovaném české hudbě, je tento osmý věnován J.S.Bachovi a německé hudbě vůbec. „Každý rok je Bachův, ten končící pětkou ještě o něco více,“ řekl k tomu Jiří Bárta. „Nebyl by to ale náš festival, abychom (nejenom) německé klasiky nezamíchali s jazzem a tak trochu rockem, fanoušci soudobé hudby si samozřejmě také přijdou na své.“

A skutečně! V bohatém programu, který je přes svou náročnost a výlučnost posluchačsky neobyčejně vstřícný, navíc uslyšíte výtečné instrumentalisty, a to vždy v několika různorodých koncertech. Zahraje zde francouzský klarinetista Michel Raison, britská houslistka Chloë Hanslip, ruský klavírista Konstantin Lifschitz a samozřejmě plejáda domácích interpretů mezinárodního věhlasu: např.violista Karel Untermüller, houslista Jakub Fišer, klavíristka Terezie Fialová či Bennewitzovo kvarteto. A pochopitelně s violoncellem Jiří Bárta!

Preludiem festivalu budiž koncert v kapli Božího těla dne 6.června, kdy zazní „Sonáta pro housle a violoncello“ Maurice Ravela a „Kvartet Es dur pro klarinet a smyčce, op.8, č.4“ Karla Stamice.

Zahajovací koncert v neděli 7.6. v chrámu sv.Barbory přinese závan moderního jazzu. Karel Košárek a Terezie Fialová nejprve přednesou skladbu u nás dosud neznámého ukrajinského jazzového skladatele a pianisty Nikolaje Kapustina, nazvanou „Sinfonietta pro čtyřruční klavír, op.49“. Jazzovou příchuť bude mít taktéž „Clarinettino“ Ondřeje Kukala v podání Ensemble 2015 pod taktovkou samotného autora a koncert bezesporu vyvrcholí kompozicí „Suita pro violoncello a jazzové klavírní trio“, kterou napsal legendární francouzský jazzový pianista a skladatel Claude Bolling. Jiřího Bártu a Karla Košárka tady doplní kontrabasista Petr Dvorský a bubeník Martin Novák.

V pondělí 8.6. zazní v kostele sv.Jakuba „Smyčcový kvintet Fdur 112 pro dvoje housle, dvě violy a violoncello“ Antona Brucknera (tento skladatel bude na festivalu uveden úplně poprvé!) a „Smyčcový sextet Souvenir de Florence, op.70“ Petra Iljiče Čajkovského.

Den poté, 9.6., se posluchači, kteří zavítají v 19.30 do chrámu sv.Barbory, stanou svědky výjimečné hudební události – koncert pod názvem Górecki & Pink Floyd totiž skrývá provedení „Smyčcového kvarteta č.1 Already It Is Dusk, op.62“ polského skladatele Henryka Mikolaje Góreckého (který ve světě proslavil Kronos Quartet) a uchopení slavného konceptuálního alba Pink Floyd „The Dark Side Of the Moon“! Vedle Bennewitzova kvarteta a rockové kapely (jež účinkovala i v případě „Atom Heart Mother“) se představí jako sólista Marcel Bárta (sax), ve vokálních partech pak Dan Bárta, Kamil Střihavka a Tereza Černochová.

Ve středu 10.6. je chrámu sv.Barbory na programu Robert Schumann – „Klavírní kvintet Es dur, op.44“ a Johannes Brahms – „Klavírní kvartet č.3 c moll, op.60“.

Následující den 11.6. tamtéž zazní vzácně uváděný „Klarinetový kvintet Adur, op.146“ Maxe Regera a skvostná „Anglická suita č.1 A dur“ J.S.Bacha.

V pátek 12.6. nastane v chrámu sv.Barbory čas pro Beethovena. Postupně Konstantin Lifschitz a Chloë Hanslip provedou „Klavírní sonátu č.30 Edur, op.109“, „Sonátu pro housle a klavír č.5 Fdur, op.24 Jarní“ a „Klavírní sonátu č.32 c moll, op.111“.

Pátek 12.6. bude v kapli Božího těla ve znamení J.S.Bacha. Roman Patočka (housle), Jakub Fišer (viola) a Jiří Bárta (violoncello) uchopí úžasné „Goldbergovy variace, Aria a 30 variací“, a to v úpravě Dmitrije Sitkovetského pro smyčcové trio.

Závěrečný koncert 13.6. v chrámu sv.Barbory rozezní Max Bruch – „Smyčcový kvintet Es dur“ a Felix Mendelssohn-Bartholdy – „Smyčcový oktet Es dur, op.20“.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora 2015 bude mít ještě své bachovské postludium. Ale nikoliv v Kutné Hoře, ale v Čáslavi, v kostele sv.Petra a Pavla 14.června. Jiří Bárta zde přednese svůj opravdový instrumentační majstrštyk – „Svity pro sólové violoncello“ J.S.Bacha! Kdo zná obě alba s Bártovými pojetími, ví, jaký mimořádný zážitek to bude…

Více se dozvíte na festivalovém webu http://www.mfkh.cz/program2015/