Mladí Ladí Jazz a vy u toho můžete být aneb Soutěž o vstupné na hvězdy!

Mladí Ladí Jazz a vy u toho můžete být aneb Soutěž o vstupné na hvězdy!

V rámci 6.ročníku mezinárodního festivalu MLADÍ LADÍ JAZZ vystoupí v Praze opět zářivé hvězdy jazzového nebe, včetně skutečné americké legendy první velikosti! Kromě dvou koncertů v Paláci Akropolis, to znamená toho úvodního, kdy se 3.dubna představí německá zpěvačka a kytaristka Monika Roscher, a amerického tria The Bad Plus, jenž na nás 18.dubna rozbalí svůj hold free-jazzovému pionýrovi Ornettu Colemanovi (takže i s hosty, saxofonisty Samem Newsomem a Timem Bernem a kornetistou Ronem Milesem), můžeme našim čtenářům nabídnout šanci dostat se na další čtyři koncerty zdarma – tedy alespoň vždy dvěma z vás. Stačí u toho kterého vystupujícího správně zodpovědět poměrně jednoduchou otázku…

V La Fabrice vystoupí 11.4. u nás zcela poprvé pařížsko/neworské trio The Kandinsky Effect. Noční můra pro jazzové puristy (ačkoli nejsou free-jazzoví, haha), neboť výstřední amalgám jazzu, rocku, elektronické hudby a hip-hopu. Sice na svém posledním albu „Somnambulist“ poněkud přešlapují na místě (viz.naše recenze), ale jejich živá muzika slibuje jinačí energetickou bombu a skutečně lahůdkový (ale nikoli libový) nářez!

SOUTĚŽ o 2×1 vstup

Soutěžní otázka: Letošní album „Somnambulist“ je v pořadí kolikáté album tria The Kandinsky Effect? Výherce budeme kontaktovat emailem 7.dubna.

[iphorm id=“1″ name=“Soutěž“]

Nedílnou součástí festivalu Mladí ladí jazz je soutěž Jazz Fruit, která opět podpoří další mladou, dosud neznámou kapelu s velkým potenciálem, aby se patřičně etablovala na naší scéně a s finanční odměnou 30.000 Kč za vítězství mohla též ve Studiu Hostivař natočit regulérní debutové album. (Mimochodem, uzávěrka přihlášek se blíží! Deadline je v úterý 31.března včetně…) Finálový koncert soutěže se odehraje v Jazz Docku dne 22.dubna. A doplní ho vystoupení amerického klarinetisty (především basklarinetisty) jménem Oran Etkin! Vystupoval s Mikem Sternem na straně jedné, na té druhé třeba s rapperem Wyclefem Jeanem. Tam, kde skončil jeho učitel Yusef Lateef, tam on začal. Dalšími pedagogy, kteří se podepsali na jeho hře, byli Dave Liebman a David Krakauer. A tak není divu, že v Etkinově hudbě se mísí nejen avantgardní jazz, ale také ten neworleánský, a to ve spojení s world music, především hudbou židovskou, africkou (zvláště z Mali) a z Haiti. V tomto etnickém duchu se nese jeho album „Kelenia“, jež získalo ocenění Best World Beat Album.

SOUTĚŽ o 2×1 vstup

Soutěžní otázka: V kterém roce vyšlo ono oceněné album „Kelenia“? Výherce budeme kontaktovat emailem 13.dubna.

A pak už nadejde čas pro legendu amerického jazzu, fenomenálního basáka Marcuse Millera! Ten vtrhne na pódium klubu Roxy dne 26.dubna. U nás nebude účinkovat poprvé, ale kdo by netoužil znovu a opět slyšet jeho virtuózní hru, sycenou jazzem, rhythm and blues a rockem? Dvojnásobný držitel Grammy, dlouholetý spoluhráč Milese Davise a Davida Sanborna, umí také válet na klávesové nástroje a klarinet (basklarinet) a obstojně i zpívá. Podílel se dosud na pěti stovkách alb všech možných žánrů. Stal se Umělcem pro mír (Artist For Peace), jakýmsi mírovým mluvčím organizace UNESCO, také se významně angažuje v organizaci Slave Route Project. „Příběh otroctví nám říká, že je naší povinností překonávat rasové, etnické i sociální předsudky a stereotypy,“ vyjádřil se k tomu Marcus Miller. „A také to, že se svět může změnit k lepšímu. A to, že můžeme udělat víc, než jen přežít.“ Geniální muzikant a velký člověk!

SOUTĚŽ o 2×1 vstup

Soutěžní otázka: Kteří další dva basoví velikáni tvoří s Millerem trio SMV, jež natočilo v roce 2008 úžasné album „Thunder“? Výherce budeme kontaktovat emailem 13.dubna.

Festival Mladí ladí jazz uzavírá druhý finálový koncert soutěže Jazz Fruit, a to 28.dubna opět v Jazz Docku. A při té příležitosti vystoupí také trio rakouské zpěvačky a pianistky Susany Sawoff (+Christian Wendt-kontrabas, Jörg Haberl-bicí). Susanin uklidňující, teplý hlas, který dokáže posluchače zaplavit také notnou dávkou melancholie, a jemně modelované, značně narativní texty jejích písní činí z této křehké ženy silnou osobnost, která má šanci zaujmout i svým druhým albem (zatím beze jména), chystaným právě na letošní duben. Za debutové album „Wrapped Up In A Little Sigh“ z roku 2012 sklidila tři nominace na nejvýznačnější rakouskou hudební cenu!

SOUTĚŽ o 2×1 vstup

Soutěžní otázka: Jak se jmenuje ona nejvýznamnější rakouská hudební cena? Výherce budeme kontaktovat emailem 13.dubna.

Kompletní informace o festivalu na webových stránkách http://www.mladiladijazz.cz/