Na Jazzinci zazní pocta Jiřímu Kyselovi

Na Jazzinci zazní pocta Jiřímu Kyselovi

Do nebe mířící bluesový pozdrav pro trutnovského bubeníka Jiřího Kyselu.“ Takto uvozuje Tomáš Katschner další z koncertů mezinárodního festivalu JAZZINEC, který se uskuteční dne 19.února v trutnovském klubu Pod Hradem a na němž vystoupí Luboš Andršt Blues Band. Půjde totiž o „Tribute to Jiří Kysela“, to znamená Poctu tomuto bývalému členu Andrštovy kapely.

První významnou kapelou bubeníka Jiřího Kysely, venkovana z Trutnova, byla Framus Five Michala Prokopa. Po dlouhém čase na zaoceánských lodích přijal angažmá v Jazz Q.Martina Kratochvíla. V Andrštově Blues Bandu (spolu s Ramblinem Rexem a Zdeňkem Tichotou) strávil šťastná léta 1996-2002 a zahrál si i s B.B.Kingem. Věnoval se také pedagogické činnosti. V roce 2010 posílil znovuobnovenou undergroundovou legendu Aktuál Milana Knížáka a záhy na to mu byla lékaři diagnostikována rakovina v pokročilém stádiu, která již nešla operovat. V Trutnově pak uspořádal „rozloučení se životem“, kde všechny pohostil opékaným beranem. „Jirka se vyznačoval tím, že vtipkoval, i když mu bylo blbě,“ vzpomíná hudebník a publicista Václav Vašák. „Nikdy si člověk nemohl být jistý, jestli to, co řekl, nemá ještě nějaký vedlejší význam.“ Jenže se přidaly silné bolesti a obrátil se o pomoc k alternativní medicíně, jež mu nejspíše, jak se domnívá Vašák, prodloužila život. Poslední koncert odbubnoval v lednu 2014 v jabloneckém klubu Na rampě, a výtečně. K nebeským bubnům odešel 20.srpna. „Byl to moc fajn muzikant a krásný člověk,“ dodává Katschner, vůdčí duch Jazzince.

Doufejme, že ty bluesové tóny doputují až tam nahoru, do nekonečna. Bude to pro všechny zúčastněné jedinečný zážitek, jenž potvrdí existenci muzikantského nebe jednou provždy…

Lubos Andrst Blues Band & Ramblin Rex -How Blue Can You Get