Festival Jazzinec zahájila fotografická výstava
Jindřich Oplt

Festival Jazzinec zahájila fotografická výstava

Vernisáží výstavy, nazvané JAZZIN´MOMENTS, byl před úvodním koncertem Billa Evanse se skupinou Mila Suchomela dne 4.února zahájen již 17.ročník mezinárodního festivalu JAZZINEC v Trutnově. V předsálí společenského centra UFFO vystavují své jazzové snímky, pořízené na minulých ročnících festivalu, dva trutnovští fotografové: Milan Lhoták a Jaroslav Jirman.

Počtem nevelká, ale přesto výrazově výživná fotografická kolekce, představuje dva přístupy k jazzové hudbě a hudebníkům. Zatímco Lhoták upřednostňuje děj, pohyb a barvy, Jirman se snaží černobílým pojetím zachytit tvůrčí ponor a usebrání či nadechnutí před výkonem. Rozdílné pohledy na proces hudební tvorby na pódiu nejlépe vyjadřují emocionalitu, jedinečnost a hlubokou opravdovost jazzu. Na vernisáži zahrála sestava náchodského Swing Sextetu, včetně vůdčího ducha festivalu Tomáše Katschnera u baskytary.

Výstava Jazzin´Moments v předsálí Uffa je ke shlédnutí až do konce letošního ročníku festivalu Jazzinec. Je jednou ze čtyř festivalových výstav, chystaných k letošnímu ročníku. V Galerii Domu tisku proběhne výstava jazzincových plakátů (1999-2015), ve Výstavní síni MÚ Trutnov se na 20.2.plánuje otevření samostatné výstavy francouzského fotografa a „lékaře bez hranic“ Didiera Jallaise, prvního vítěze v soutěži Jazz World Photo (2014). Po jejím skončení (20.3.) bude tamtéž nainstalována výstava s výběrem toho nejlepšího (včetně vítězných snímků) z letošního ročníku této mezinárodní fotografické soutěže. Samozřejmě vám přineseme aktuální informace o veškerém výstavním dění na Jazzinci, nejen o tom hudebním…

(autor fotoreportu: Jindřich Oplt)