Jediné dva koncerty nového Mockünasova tria!

Jediné dva koncerty nového Mockünasova tria!

Tarasov & comp 011Avantgardní litevský instrumentalista, improvizátor a skladatel LIUDAS MOCKÜNAS vystupuje u nás poměrně často a v pardubickém Divadle 29 je dokonce již rezidentem – koncertoval zde sólově, v duu s Vladimirem Tarasovem, v Saga kvartetu, skupině Odesa 5 Stefana Pasborga apod. A sem také zavítá se svým novým triem ve středu 10.prosince ve 20.00 hod. Druhý koncert v Česku pak odehraje následující den v Ostravě, a to v Plato (multifunční hala Gong) v 18.00. Toto trio tvoří vedle Mockünase (bassaxofon, barytonsax, basklarinet) norský hráč na tubu Lars Andreas Haug a dánský bubeník Peter Bruun.

Luidas Mockünas patří k jedinečným tvůrcům výbušné směsi free-jazzu, volné improvizace, lyriky a expresionismu soudobé vážné hudby, a to v kombinaci s nekonvenčními interpretačními technikami ve hře na nízkofrekvenční dechové nástroje (cyklické dýchání, perkusivní způsoby, alikvótní tóny, multifonie atd.). Jeho diskografie čítá na padesátku alb, mezi jeho spolupracovníky defilují jména jako Marc Ducret, Mats Gustafsson, David Murray, Chris Speed, Barry Guy, William Hooker a již zmíněný Vladimir Tarasov, dominuje také ve vlastních souborech Traffic Quartet, Saga Quartet a Nuclear Trio. Je též uznávaným skladatelem – v roce 2011 byl dokonce vyznamenán Zlatým křížem (nejprestižnější divadelní cenou v Litvě) za hudbu k O´Neillově hře Smutek sluší Elektře.

Lars Andreas Haug je pravděpodobně nejlepším tubistou v Norsku. Vloni dokonce obdržel od norské vlády tříleté stipendium pro studium hry na pozapomenutou lidovou formu tohoto nástroje tubmarine. Našinec jeho tubu může slyšet třeba v nahrávkách souborů, jimž vévodí význačný norský saxofonista Trygve Seim. Dán Peter Bruun patří k nejrespektovanějším bubeníkům ve své zemi (je členem např. Copenhagen Art Ensemble), hraje ale i s takovými osobnostmi improvisingu, jakými jsou Evan Parker, Tim Berne či Andrea Parkins.

Summa summarum: máme se nač těšit!

Zde malá ochutnávka z předchozích Mockünasových projektů:

https://myspace.com/liudasmockunas/music/songs