Robert Balzar Trio vydává novinku Vuja-Dé + SOUTĚŽ

Robert Balzar Trio vydává novinku Vuja-Dé + SOUTĚŽ

RBT-booklet.inddRobert Balzar Trio, v současnosti jedna z nejlepších domácích jazzových kapel, v polovině listopadu vydává své šesté album Vuja-Dé. Novinka navazuje na album Discover Who We Are, které vyšlo před rokem a zaznamenalo nadšené ohlasy posluchačů i kritiky. Trio výtečných hudebníků – kontrabasista Robert Balzar, pianista Jiří Levíček, bubeník Jiří Slavíček – se s novou deskou v listopadu vydá na turné po českých a slovenských klubech.

Album Vuja-Dé vzniklo ve stejnou dobu a na stejném místě jako předcházející Discover Who We Are – nahrávalo a mixovalo se v dubnu 2013 v newyorském Sear Sound Studiu za asistence věhlasného zvukaře Jamese Farbera (je podepsán pod alby jazzových osobností, jako jsou Brad Mehldau, John Scofield, John Abercrombie, Avishai Cohen, Richard Galliano nebo Michael Franks). A přesto zní úplně jinak. Příjemně odlišný je i repertoár. Vedle autorských skladeb Roberta Balzara a Jiřího Levíčka se na Vuja-Dé dostaly také úpravy jazz standardů, včetně legendárních evergreenů All Blues Milese Davise, Smile z Chaplinova filmu Modern Times nebo Bernsteinova píseň Some Other Time z muzikálu On The Town, a dvě české lidové písně v originálním aranžmá (Dobrú noc, Zelení hájové).
Veřejný křest nového CD Vuja-Dé spojený s koncertem se uskuteční 1. prosince od 22 hodin v pražském klubu JazzDock.

Vydání novinkového alba provází koncertní turné Robert Balzar Tria

LISTOPAD TOUR NEW CD VUJA-DE
  • 13. 11.: Praha (U malého Glena)
  • 20. 11.: Pieštany (Art Jazz Gallery)
  • 21. 11.: Michalovce (Caffe Barrique)
  • 22. 11.: Košice (Jazz For Sale)
  • 26. 11.: Děčín (LeGarage Noir)
  • 27. 11.: Štítná nad Vláří – Popov (Carmechie Hall)
  • 28. 11.: Veselí nad Moravou (Kafé)
  • 29. 11.: Žiar nad Hronom (MsKC)
  • 30. 11.: Brno (Alterna)
  • PROSINEC KŘEST CD VuJa-Dé 1. 12.: Praha (JazzDock)
ROBERT BALZAR TRIO

Robert Balzar Trio vzniklo v roce 1996, od té doby nahrálo šest alb a hrálo na mnoha domácích i zahraničních koncertech a festivalech (USA, Velká Británie, Turecko, Švédsko, Maďarsko, Kypr, Izrael…) Většinu repertoáru tria tvoří vlastní skladby nebo úpravy nejen jazzových standardů.

Diskografie:

  1. TRAVELLING (1998) – Český disk roku (Český Rozhlas – Jazztest)
  2. ALONE (2000) – Album roku + kapela roku (Cena Karla Velebného)
  3. OVERNIGHT (2005) – nominace na cenu Anděl
  4. TALES (2008) – feat. John Abercrombie
  5. THEYORIES (2010) – feat. Dan Bárta – nominace na cenu Anděl
  6. DISCOVER WHO WE ARE (2013)
Náchodský rodák, na kontrabas se začal učit v jedenácti letech, dále pokračoval šestiletým studiem na konzervatoři, následoval konkurz do AUS VN Praha (1983-1985). V letech 1985-1989 hrál v Orchestru Československé televize a současně začal působit na české jazzové scéně. V roce 1996 založil skupinu ROBERT BALZAR TRIO. Spolupracoval s mnoha renomovanými hudebníky, jako je Benny Golson, Joe Newman, Benny Bailey, Tony Scott, Wynton Marsalis, Lew Tabackin, Tony Lakatos, Victor Lewis, Hal Galper Trio, Craig Handy, John Abercrombie a další. Od roku 1990 je členem doprovodné kapely šansoniérky Hany Hegerové. V roce 1998 nastoupil do funkové formace J.A.R a o dva roky později spoluzaložil sólový projekt Dana Bárty Illustratosphere, z této spolupráce se odvíjí další respektovaný celek – DAN BÁRTA & R. BALZAR TRIO.
Klavírista a skladatel původem z Brna, dlouhodobě žijící v USA. Po studiu na Janáčkově akademii múzických umění odešel studovat do Spojených států, vybral si Univerzitu v Severním Texasu. Dva roky studoval u Stefana Karlssona a hrál ve známém One O´Clock Big Bandu, jehož nahrávky byly několikrát nominovány na cenu Grammy. S tímto orchestrem absolvoval mnoho významných festivalů v USA i v Evropě (Kennedy Center in Washington D. C., Richardson Jazz Festival, Umbria Jazz Fest, North Sea Jazz Festival, Jazz a Vienne, Montreux Jazz Festival, Denton Art Jazz Festival). V roce 2008 vydal svoji desku Returns – s Danielem Foosem na basu a Rossem Pedersonem na bicí. V roce 2009 vyhrál 1. cenu na prestižní jazzové soutěži Phillips International Jazz Competition, kde o rok později zasedl do poroty. V roce 2010 se zúčastnil Jacsonville Jazz Piano Competition na Floridě, kde získal 3. místo.
Vystudoval konzervatoř v Ostravě. V roce 1992 odešel do Prahy a začal hrát s kapelou The Four, s níž zvítězil v soutěži Mezinárodního jazzového festivalu v Karlových Varech. Pro svou všestrannost je žádaným studiovým hráčem, spolupracoval s osobnostmi jazzového světa, jako je Wynton Marsalis, Art Farmer, Craig Handy, John Abercrombie a další. Je členem kapely Dana Bárty – Illustratosphere.

ROBERT BALZAR TRIO: www.robertbalzar.cz

Soutěž o 2CD
Soutěžní otázka: V pořadí o kolikáté album Robert Balzar Tria se jedná? Soutěž uzavíráme za týden, 19.11.2014, výherce budeme kontaktovat e-mailem.
[iphorm id=1 name=“Soutěž“]