Ostravská banda zahájí Huddersfield Contemporary Music Festival!

Ostravská banda zahájí Huddersfield Contemporary Music Festival!

FestivalHuddersfield Contemporary Music Festival je největším festivalem soudobé a experimentální hudby ve Velké Británii. Trvá 10 dnů a lze tvrdit, že kdo zde nehrál nebo nebyl uveden, jako by neexistoval. A budiž vyzdviženo, že festival dne 21.listopadu zahájí komorní orchestr OSTRAVSKÁ BANDA, samozřejmě pod taktovkou Petra Kotíka.

Zahajovací koncert bude navíc poctou k 80.narozeninám amerického skladatele Christiana Wolffa. Ten se narodil 8.března 1934 ve francouzské Nice, jehož rodiče (významní židovští literární nakladatelé) museli v roce 1941 prchnout před nacisty do Spojených států. Ve 12 letech se stal americkým občanem, v 16 ho jeho učitelka klavíru Grete Sultan poslala ke svému příteli Johnu Cageovi, aby se u něj naučil komponovat. A tak se Wolff dostal do společnosti okruhu avantgardistů okolo Cage (skladatelé Earle Brown a Morton Feldman, pianista David Tudor, tanečník a choreograf Merce Cunningham a další). Proto se jeho raná tvorba vyznačovala výrazným podílem ticha a dalšími neobvyklými zdroji zvuku (slovo dalšími není chyba, ale to čtenář, znalý třeba Cageovy skladby 4:33, zajisté ví), a to v kontrastu se složitou rytmickou strukturou. Postupem času se nejvýznamnějším výrazivem stala improvizace (asi odpověď na Cageovu aleotoriku), v šedesátých letech se tak přiřadil k okruhu skladatelů typu Frederic Rzewski, čímž se v dalším desetiletí dostala ke slovu politická angažovanost (kdo by se nestal politickým aktivistou pod dojmem např.skladby Attica, no ne?). Christian Wolff pak sám patří k těm tvůrcům, kteří inspirují současné hudební hledače i mimo soudobou vážnou hudbu (třeba Sonic Youth, Christian Marclay, John Zorn či Laurie Anderson).

Před koncertem budou mít skladatel a Petr Kotík společnou přednášku a poté zazní (ve Velké Británii poprvé) tři Wolffovy kompozice: For Six Or Seven Players (1959, a to v Cageově verzi), 37 Haiku (z roku 2005, věnovaná americkému barytonistovi Thomasi Bucknerovi, jenž ji také s Ostravskou bandou provede) a Trust, kterou Wolff napsal v roce 2012 přímo pro Ostravskou bandu. V britských premiérách soubor ještě uvede skladby od českých autorů Petra Cíglera (Über das farbige Licht der Doppelsterne), Petra Kotíka (Nine+1) a Martina Smolky (Autumn Thoughts), program završí dílo letošního držitele letošní ceny Guggenheimovy nadace, amerického skladatele a performera Alexe Minceka (Subito No.2). Podobný program již Kotíkova Ostravská banda prezentovala na oslavě Wolffových osmdesátin na jaře v New Yorku (za účasti Phila Glasse).

Pro Ostravskou bandu, již založil Petr Kotík v roce 2005, je vystoupení na tak prestižním festivalu dalším z úspěchů tohoto mezinárodního tělesa se sídlem v severomoravské metropoli – vedle koncertování v newyorských Carnegie Hall a Lincoln Centre, v Paříži, či na festivalech Pražské jaro, v Madridu, Kolíně nad Rýnem apod.

2008: Petr Kotík - interview (Pražské jaro/Prague Spring 2008)