Hudební fórum Hradec Králové opět s výjimečným programem

Hudební fórum Hradec Králové opět s výjimečným programem

plakat-2014Za necelý měsíc v Hradci Králové propukne opět festival zahraniční soudobé hudby HUDEBNÍ FÓRUM. V tomto roce (2014) již jubilejní 10.ročník. Samozřejmě na půdě Filharmonie Hradec Králové a v nadále vynalézavé dramaturgii Marka Hrubeckého.

Zahajovací koncert dne 30.října svede dohromady tři výrazné představitele soudobé americké hudby. Nejdříve zazní Philip Glass a první věta z jeho Symfonie č.4, nazvaná „Heroes“, jež vychází ze stejnojmenné rockové písně Davida Bowieho (1996). U nás prakticky neznámým skladatelem (na rozdíl od Glasse) je Mason Bates (ročník 1977), který je jedním z nejagilnějších inovátorů v orchestraci, především pak zapojením elektroniky. Což je také případ kompozice „The B-Sides“ z roku 2009, jež zazní na Hudebním fóru. V Hradci Králové bude také zastoupen Michael Daugherty – domnívám se, že uvedení jeho „Metropolis Symphony“ (1988-93) bude hudební událostí roku 2014 nejen ve východočeské metropoli. Hrát bude domácí Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem.

Při druhém koncertu stane dne 4.listopadu na pódiu Janáčkova filharmonie Ostrava (pravděpodobně pod taktovkou Pavla Šnajdra). Toto těleso se zhostí dvou úchvatných symfonií, jež dramaturgicky evidentně reagují na události na Ukrajině. Obě symfonie mají dokonce shodné pořadové číslo, a to 5. Nejdříve zazní dílo gruzínského skladatele (od roku 1991 však žijícího mimo domov), který je u nás uváděn vzácně: Giya Kancheli (nar.1935). Podtitul jeho Symfonie č.5 je „Na památku mých rodičů“, kteří patřili k bezpočtu obětí stalinského teroru (napsána byla v roce 1977). Autorem druhé „Symfonie č.5“ je ukrajinský skladatel světového renomé Valentin Silvestrov (1937). Dílo, které svou estetikou rozvíjí Mahlerovu duchovní i výrazovou čistotu.

Valentyn Silvestrov *1937 Kyiv Ukraine - Symphony Nr.5 / I Lahti Symphony Orchestra

Třetí festivalový večer (6.listopadu) bude ve znamení mystické spirituality. Arvo Pärt je u nás naštěstí hrán častěji, ale každé provedení některého z jeho duchovně bohatých děl je hudební událostí. Nejinak tomu bude i v případě královéhradeckého provedení skladby pro smyčce a harfu „Festina Lente“ (1988/90). Zazní též kompozice „Mysteriën“, již v roce 2013 napsal holandský experimentální skladatel Louis Andriessen (1939). Toto nesnadné dílo je inspirováno křesťanskou filozofií textů renesančního spisovatele Thomase Kempise. Vrcholným zážitkem bude zajisté uvedení skladby „Miroirs des temps“ (z let 1999/2001) jihokorejské skladatelky, žijící nyní v Berlíně – Unsuk Chin (nar.1961). Ta ji zkomponovala na texty středověkých básníků a Fernanda Pessoy, přičemž vokálních partů se při premiéře ujal slavný Hilliard Ensemble a orchestrální interpretace London Philharmonic Orchestra (řídil slovutný Kent Nagano). Na Hudebním fóru se provedení zhostí Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou Marka Štryncla a taktéž domácí Gentlemen Singers (s uměleckým vedoucím Richardem Uhlířem).

Arvo Pärt - Festina Lente for string orchestra and harp

Poslední festivalový koncert bude dne 13.listopadu burácet víceméně ve znamení amerického post-minimalismu, respektive post-modernismu. Symfonický orchestr Českého rozhlasu (za řízení Petera Vrábela, jinak vůdčí osobnosti Orchestru Berg) a ve spojení s Benewitzovým kvartetem odehraje trojlístek nadmíru výživných soudobých skladeb. Po letech v Hradci Králové zaburácí v plné síle opět John Corigliano (1938), tentokrát s „The Mannheim Rocket“ (desetiminutovým kusem pro orchestr) a svitou „Phantasmagoria“ z opery „Duchové Versailles“ (2000). Nebude chybět John Adams (1947), a to s novější prací – „Absolute Jest“ z roku 2012, příkladem jeho snahy o nový americký zvuk. K podobným vizionářům se řadí také čínský skladatel Tan Dun (1957), často pobývající ve Spojených státech. Na Hudebním fóru již jeho hudba zazněla a také v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu – bylo to v roce 2006 prostřednictvím jeho „Skryté země“. Letos dojde na další jeho mistrovské dílo – „Internet Symphony – Eroica“ z roku 2009. Jsem velmi zvědav, jak se toho naši rozhlasoví symfonici zhostí – symfonie totiž vznikla pomocí jednotlivých partů, šířených a interpretovaných z různých koutů světa přes You Tube.

Internet Symphony NO.1, "Erocia".............Tan Dun

Více informací najdete na festivalových internetových stránkách.