Parádní jazz opět Goes to town!

Parádní jazz opět Goes to town!

Letošní ročník festivalu Jazz Goes To Town (mimochodem poslední v dramaturgické režii Martina Brunnera) přivede do Hradce Králové ve dnech 13.- 18.října opět znamenité představitele domácího i zahraničního jazzu. První čtyři dny se jazzem zaplní tři scény. V klubu Satchmo se v rámci projektu Mladé pódium představí adepti jazzu z Konzervatoře Jaroslava Ježka (zde je výběr účinkujících na učitelích). V Divadle Drak a Springfield Club budou hrát komorní soubory především česko-slovenské provenience – s výjimkou čtvrtečního dne (16.10.). To zde vystoupí britský saxofonista Osian Roberts (s Tomášem Barošem a Martinem Šulcem) a americký Nat Osborn Band, nadupaný soubor zpěváka a klávesisty, jenž sytí svůj sound o vlivy popu, rocku, funku a soulu.

Nat Osborn Band - "Fire In The Wind" Live at the Nomad Loft

V pátek 17.10. se festival přesune do Malého sálu KC Aldis ke tradičnímu dvojkoncertu. Tentokrát zahraje Karel Růžička Organ Trio & Jiří Stivín (a s parádní rytmikou Otto Hejnic & Peter Dvorský) a Euroradio Jazz Orchestra. Tento rozhlasový bigband, sestavený z hráčů do 30 let, vzniká každoročně v Dánsku, a každá členská země EBU (Evropské vysílací unie) může poskytnout pouze jednoho jazzového reprezentanta. Nechme se překvapit, kdo bude zastupovat Česko.

Hlavní festivalový koncert (v sobotu 18.10.) proběhne jako vždy ve Velkém sále KC Aldis. A opět je dramaturgicky vymazlený. Vystoupí Concept Art Orchestra, progresivní bigband, jenž tvoří nejlepší česko-slovenští jazzmani mladší generace. Přivítáme také amerického trombonistu a vokalistu Josepha Bowieho (mladšího bratra legendárního trumpetisty Lestera, jenž na Jazz Goes To Town hrál s Brass Fantasy v roce 1999, tedy těsně před svou smrtí), kterého doprovodí XL Target ze Švýcarska – Dave Doran, bubeník a perkusista (ten na festivalu již hrál, bylo to s jeho souborem Rhythm Voice v roce 2000) a kytarista Christy Doran (ten do Hradce Králové již dříve zavítal s Albertem Mangelsdorffem).

xl-target (Doran Brothers) feat. Joe Bowie live at Zeughaus in Brig, Switzerland. (FEEDBACK)

Navýsost komorní akustický jazz tentokrát bude reprezentovat srbský pianista Bojan Z (celým jménem Zulfikarpašić), žijící nyní ve Francii. Pouze solo zahraje zajisté z alba „Soul Shelter“, kritikou shodně oceňovaného jako jedno z nejlepších jazzových alb v roce 2012.

Bojan Z solo @ France Musique (2012) - Nedyalko's Eleven (from SOUL SHELTER album)

Skutečným vyvrcholením pak bude bezesporu koncertní set v podání tria Johna Scofielda! To znamená s bubeníkem Billem Stewartem a baskytaristou Stevem Swallowem. Co k tomu víc dodávat…

Více informací na webových stránkách festivalu:

http://www.jazzgoestotown.cz/program/