Dvě novinky na avantgardní scéně (pod Vrbou)

Dvě novinky na avantgardní scéně (pod Vrbou)

zvuk
hudební úroveň
obal desky
Hodnocení čtenářů1 Hlas
4.6

Již druhé album nyní vydalo pražské uskupení ROUILLEUX. Zove se „SCATTER YOUR SOUL“ a v podobě chromové kazety s download kódem (po tomto nosiči šahají nonkonformní kapely čím dál častěji!) jej vypustil na světlo nezávislý label KLaNGundKRaCH, a to za účasti zvukového mága Federsela (alias Tomáše Procházky z B4).

Rouilleux vytvořil v roce 2009 jako původně jednočlenný projekt Luboš Rezek, když se rozpadla jeho kapela The Ruin Of Ruins. Na debutu „Zugwang“ (2011) se podílelo již pět hudebníků, v současné době se sestava ustálila na triu Luboš Rezek (kytary, zpěv), Martin Sýkora (bass, beaty, syntezátor) a Petr Vrba (bicí, perkuse, klarinet, trubka). Z proměnlivého zvuku souhry dechů, syntezátoru, kytar a bicích se překvapivě vylouply neobyčejně vystavěné písně, jež s rozkoší pohltily inspirace od rockového noise až po folk!

Především kytarovým noise (nikoli však hardcorem!) se vyznačují úvodní „Eat“, třetí track „Laugh“ a závěrečná, sedmá skladba „Seatter“. Jenže Rouilleux s takto vypjatou zvukovou intenzitou dále pracují, povyšují ji skutečně na základní stavební prvek písňové formy. Zpěv je spíše recitativní, ale emočně proměnlivý, zjevně poučený o znalost tvorby Davida Tibeta, Michaela Giry či Davida Sylviana. V kompozici „Organize“ vás osvěží pološeptaný, tibetovsky zpěvný recitativ v konfrontaci s emotivní prací s dynamikou, korunovanou free-jazzovou erupcí klarinetu. Zbývající trojlístek písní evokují až mystický neo-folk a´la Current 93 – „Swallow“ je velmi křehká a melodicky chytlavá, v „Recall“ je jímavě zpívaná melodie postupně gradována až s grungeovou energií v oslavu zvukové intenzity a výrazové naléhavosti, „Climb“ má k neo-folku nejblíže, ale Rouilleux zde přidávají navíc bohaté podmalby Vrbovy trubky. Vynikající tvůrčí počin!

Nutno ještě dodat, že Rouilleux lze naživo slyšet již 3.září, a to v 19.00 na pražské Náplavce (Rašínovo nábřeží) a 13.9. pak v pražském klubu Podnik (Bubenská 1) společně s White Wigwam. Poté je čeká koncertování ve Francii. Album si ale můžete poslechnout již nyní:

A aby toho nebylo málo, tak nyní vyšel další pozoruhodný projekt, který s tím předchozím spojuje osobnost Petra Vrby a Federsela. Ve Vídni se v květnu setkali rakouský bubeník a perkusista Didi Kern (ex- Bulbul, Broken Heart Collector, Fuckhead) a právě trumpetista Petr Vrba (IQ+1, Automatický improviizační orchestr), aby zde jako duo DIDI & PEDRO natočili šestadvacetiminutovou kompozici „RHIZ“. Mastering nahrávky pak v Praze provedl již zmíněný Federsel a výsledné dílo vyšlo na netlabelu Signals From Arkaim, jež zpřístupňuje avantgardní hudbu pod Creative Commons License.

Rouilleux - UnLac (live)

Sami tvůrci se o své hudbě vyjádřili takto: „Ticho i hluk je radost a zvuk je rovnocenný hudbě.“ Ano, a já dodávám: Hudbě živé, proměnlivé, tekuté, někdy snové, avšak vždy syrové a opravdové! Zpočátku kovově znějící, roztřesený a třepetavý alektroakustický proud, jako ze Stockhausenova vrtulníku, jen zdánlivě netečný, vás zcela pohltí a pak vás jen vláčí nebo unáší, hladí či drtí. Po pěti minutách polyrytmických slitin, ambientních i noiseových dronů a minierupcí pak zvukové plazma hudebně zkonkrétní a instrumentálně zčitelní. Bubeníkovy kreace i trumpetistovy čarodějné projevy vás nadále nenechají vydechnout, má to hlavu i patu, dokážete se v hudbě orientovat, což vám umožní ještě hlubší ponor. Můžete se bez obav zúčastnit dobrodružného výletu do hlubin neobvyklých tónů a zvuků. Počínaje 20.minutou vás postupně smete free-jazzová povodeň, ale oba protagonisté vás nakonec nechají vynořit nad hladinu.

Kdo dostane chuť slyšet toto duo naživo, má příležitost díky letošnímu ročníku festivalu KontrA2punkt, a to dne 14.září v 19.30 v Kokpit Kafé (Pod Bruskou 2, Praha 1).

Stažení nahrávky zde