Kterak Norové oživují pokoje

Kterak Norové oživují pokoje

292595560_c97a132f4b_zNorský jazz je v našich luzích a hájích znám především díky vydavatelství ECM, tudíž v oné zvukomalebné, nostalgické, mrazivě emotivní podobě. Téměř nic nevíme o tamním free-jazzu či scéně volné improvizace – free improvising. V letošním roce brázdí evropské festivaly a kluby trio LIVING ROOM, vskutku reprezentativní představitel této radikální hudební scény.

Living Room tvoří tři ostřílení a navýsost tvůrčí improvizátoři. Doposud mají na kontě pouze jediné album, zato jedno z nejvýživnějších z tohoto ranku za posledních 5 let: „Still Distant Still“ (vydané v roce 2011 na nezávislém kodaňském labelu ILK Music). Na něm vytvořili skutečně kreativní akustický prostor, který by oživil i pokoj s rakvemi…

Saxofonista Torben Snekkestad hrál nejen s Copenhagen Saxophone Quartet a symfonickými i komorními soubory soudobou vážnou a crossoverovou hudbu, ale svou razantní a nesmlouvavou hrou na různé druhy saxofonu a fléten obohacoval především sound stěžejních představitelů alternativního jazzu a volné improvizace – např. London Improvisers Orchestra, Trygve Seim Ensemble, Spring, Andrea Parkins, Evan Parker, Jon Balke, Barry Guy a Cikada String Quartet. Sólově natočil dvě alba, jako sideman bezmála třicítku!

Bubeník Thomas Strönen je také osvědčeným instrumentalistou, jenž prošel školou spolupráce třeba s Ianem Bellamy, Bobo Stensonem, Stalem Storlokkenem, Mariou Kannegaardovou. Nahrává jak pro ECM, tak pro vydavatelství experimentální a elektronické hudby Rune Gramofon.

Kromě sólových počinů „Parish“ (2005) a „Pohlitz“ (2006) se stačil dosud podílet na 40 albech!

2
Still Distant Still

Pianista a hráč na varhany a elektronické klávesové nástroje Soren Kjaergaard vydal na labelu ILK Music řadu osmi sólových alb, jedno lepší než druhé, plus čtyři znamenité triové nahrávky s basistou Benem Streetem a legendárním free-jazzovým bubeníkem Andrewem Cyrille. Do svých improvizací dokáže nasát a přetvořit cokoli nosného, od klasické hudby až třeba po funk.

Living Room samozřejmě pokračují nadále ve tvůrčích a dobrodružných kolaboracích, z nichž se rodí neotřelá a nepřizpůsobivá hudba, ať už jde o Christiana Fennesze, Johna Taylora či japonského vokalistu a virtuóza na theremin Koichi Makigami.

 

 

the living room trio 甲府 桜座