31. Československý jazzový festival v Přerově nabídne širokou paletu jazzových barev

31. Československý jazzový festival v Přerově nabídne širokou paletu jazzových barev

Pestrým menu (nejen) jazzových lahůdek potěší ve dnech od 16. října do 15. listopadu 2014 všechny příznivce dobré hudby již po jedenatřicáté a po třicáté v Přerově dramaturgie mezinárodního Československého jazzového festivalu. Festivalový program nabídne širokou škálu interpretů od dusajících domácích J.A.R., přes kvintet excelentního trumpetisty Roye Hargrovea či uhrančivou kanadskou zpěvačku a klavíristku Lailu Biali, renomovaného kontrabasistu Rodneyho Whitakera a jeho Soul-R Energy až po jeden z nejlepších bigbandů současnosti Clayton Hamilton Jazz Orchestra.

Českou a slovenskou scénu budou jistě více než důstojně reprezentovat Big Band LJD složený z lektorů a frekventantů Letní jazzové dílny ve Frýdlantu nebo elitní slovenský kvartet saxofonisty Nikolaje Nikitina s hostujícím americkým trumpetistou Michaelem „Patchesem“ Stewartem.

„Jsme rádi, že můžeme do druhé třicítky Československého jazzového festivalu v moravském Přerově vykročit s tak výborným programem. Upozornil bych například na vystoupení zpívající charismatické kanadské jazzové klavíristky Laily Biali, jíž vysekl nevídanou poklonu i legendární Sting, a to zdaleka nejen z pozice obdivovatele ženské krásy. A po úspěchu loňského vystoupení tria Jeffa Hamiltona jsme uvítali možnost představit – byť v listopadovém termínu – legendární big band, který vede spolu s bratry Claytonovým. Tuto formaci jsme se skvělým ohlasem představili už v roce 2007,“ říká dlouholetý ředitel festivalu Rudolf Neuls a dodává: „Za celý program, který opět učiní Přerov na několik dnů centrem světového jazzu, bychom rádi poděkovali našim partnerům v čele s městem Přerov, Olomouckým krajem a Ministerstvem kultury.“

Československý jazzový festival se tradičně odehraje v rekonstruovaných prostorách Městského domu Přerov v Kratochvílově ulici, kde je rovněž možné zakoupit vstupenky v předprodeji.

  • Veškeré další informace na http://www.csjf.cz.

Na prvním koncertě ve čtvrtek 16. října budou chybět židle, ale jen proto, aby si všichni mohli hned na začátku festivalu dostatečně zatančit. To že jména, která by neměla chybět v žádném all stars bandu českého jazzu, to umí pekelně rozpálit ve funkovo-rapové smršti, dokáží na stojáka J.A.R. v čele s Danem Bártou i v Přerově.

TZ_Laila_Biali
Laila Biali

V pátek 17. října vystoupí hned dvakrát (poprvé v dopoledním čase určeném pro školy) českoamerický Big Band LJD – kapela lektorů a studentů Letní jazzové dílny z Frýdlantu. Vzápětí oslní svým šarmem a uměním Laila Biali. Okouzlující 33letá kanadská klavíristka a zpěvačka je výjimečnou osobností, která svým talentem a originalitou umí stavět mosty mezi žánry a styly. Jeden z jejích spolupracovníků, mentorů a také obdivovatelů, kterým není nikdo jiný než Sting, její um vystihl přesně: „Základním úkolem každého hudebníka, ať již zpěváka nebo instrumentalisty, je najít si vlastní styl a výraz, který bude jasně rozpoznatelný a typický pouze pro něj. U Laily je ohromující to, že splňuje tyto předpoklady stejně výtečně jako zpěvačka i jako pianistka. Její talent je unikátní a strhující, velice ji obdivuji…“ Kromě spolupráce se Stingem stihla již Laila Biali koncertovat na řadě významných festivalů a v koncertních halách včetně Carnegie Hall nebo torontského Glenn Gould Theatre. Absolvovala i turné s Chrisem Bottim, Paulou Cole či Suzanne Vega.
Páteční večer uzavře renomovaný americký kontrabasista Rodney Whitaker se svojí kapelou Soul-R Energy. Říká se, že skupina ostřílených jazzových harcovníků, kteří spolu hrají již 25 let, představuje jazz 21. století. V jejich tavícím kotlíku najdeme hard-bop, gospel, rhythm & blues i soul. Energie, synergie, vzruch – to jsou tři slova, jimiž kapelník definuje krédo svého bandu.

V sobotu 18. října otevře program vynikající Nikolaj Nikitin Quartet. Mladý talentovaný slovenský saxofonista a skladatel se spojil s elitou slovenské jazzové scény, klavíristou Gabrielem Jonášem, basistou Jurajem Griglákem a bubeníkem Jozefem Dömem a navíc na koncerty i na úspěšné album New Winter Stories přizvali skvělého hosta, kterým je trumpetista Michael „Patches“ Stewart, mimo jiné také spoluhráč Markuse Millera, Quincyho Jonese, Davida Sanborna, George Dukea a také Whitney Houstonové. Osm let hrál v kapele Ala Jarreaua.

royhq2
Roy Hargrove

Další hvězdou večera budou Roy Hargrove Quintet. Jeden z nejkreativnějších trumpetistů současnosti, texaský rodák Roy Hargrove zaujal svým talentem svého staršího kolegu Wyntona Marsalise již při jeho návštěvě na střední umělecké škole v Dallasu, kde Roy studoval. Po roce na Berklee College of Music přesídlil do New Yorku a rychle se etabloval na zdejší jazzové scéně. Po studiové spolupráci se saxofonistou Bobbym Watsonem a kapelou Superblue vydává v roce 1990 první sólové album a pak již následuje skvělá kariéra, která zahrnuje i dvě ceny Grammy v různých kategoriích z let 1997 a 2002. Jména, s nimiž Roye Hargroveho, přezdívaného někdy také „Young Lion“, spojila spolupráce, zahrnují takové velikány jako Wyntona Marsalise, Herbieho Hancocka a Randyho Breckera, ale také Sonnyho Rollinse, Jimmyho Smithe, Raye Browna, Roye Haynese, Marcuse Millera, objevil se i na albech, která natočily zpěvačky Erykah Badu nebo Angelique Kidjo. V současnosti stále pracuje s vlastním big bandem a zejména kvintetem, který jej doprovodí i v Přerově.

Závěrečný den festivalu je letos posunut o měsíc, ale nejpozději v sobotu 15. listopadu bude jasné, že vyčkat na to, až do Evropy dorazí Clayton Hamilton Jazz Orchestra, byl od pořadatelů skvělý tah. Tento koncert bude zcela jistě velký svátek pro příznivce královské jazzové disciplíny, plného big bandového zvuku: orchestr, který dali dohromady z elitních losangeleských hráčů bratři John a Jeff Claytonovi s legendárním bubeníkem Jeffem Hamiltonem (který loni v Přerově nadchl se svým triem), patří totiž k nejlepším na světě. Zkušení muzikanti jej založili v roce 1985 a získal si rychle renomé u jazzových fandů i odborné veřejnosti. Jejich první album Groove Shop získalo nominaci na Grammy a patří dodnes k nejlepším bigbandovým nahrávkám posledních tří dekád. Výtečná a flexibilní kapela doprovodila na koncertech a nahrávkách takové různorodé hudební veličiny jako jsou Diana Krall, Rosemary Clooney, John Pizzarelli, Milt Jackson či legendární šansoniér Charles Aznavour. „Kapela, která kromě špičkových kvalit zaujme i faktem, že má od počátku tři kapelníky, kteří se celou dobu skvěle snesou lidsky i muzikantsky, bude 15. listopadu důstojným vyvrcholením přerovského 31. československého jazzového festivalu,“ zve na závěr festivalu dramaturg a moderátor Aleš Benda.