Rozhovor s Vojtou Dykem a Josefem Buchtou

Rozhovor s Vojtou Dykem a Josefem Buchtou

Vojtěch Dyk je znám jako frontman kapely Nightwork a její tříčlenné podskupiny Tros Discotequos. V brněnské swingové formaci B-SIDE BAND vystupuje v posledních třech letech jako zpěvák. Vojtěch Dyk vystoupí s B-SIDE BANDem v rámci mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2. srpna od 18.00

Jak se těšíte na vystoupení s New York Voices? Zazpíváte si přímo s nimi?

Pokud vím, tak bych snad měl…Ale mluvíme až o 3.11, to je ještě daleko. Do té doby se může stát věcí…Ale když k tomu dojde, tak se těšit budu, jak malé dítě na hrišti, když přichází kámoš s novou hračkou, kterou ještě nezná.

V Českém Krumlově budete 2.srpna zpívat jaký repertoár?

Předpokládám, že dobrý.

S B-Side Bandem zpíváte již čtvrtý rok. Který swingový zpěvák je vaším vzorem? S kým žijícím byste si moc rád zazpíval? A nemáte něco takového v plánu?

Já nemám vzory. Nikdy jsem je neměl, a už vůbec ne ve swingu. Myslím, si, že dobrý zpěvák nemusí zpívat vyloženě swing a přesto může swingovat.

Čím si vysvětlujete vzrůstající oblibu swingové muziky? Snaží se ji v posledních letech dělat ty největší popové hvězdy…

Jo to netuším. To se musíte zeptat jich. Za sebe můžu říct, že swing mě bavil odjakživa a jsem dost zvídavej, tak jsem to zkusil…Navíc když za vámi hraje dalších 20 hráčů, tak to už je pořádná party…Swingers party… (smích)

Čistě hypoteticky: Kdybyste si měl vybrat mezi kariérou swingového zpěváka nebo frontmana Nightwork, co byste zvolil?

Čistě hypoteticky a momentálně, tady a teď- swing.

Netajíte se také tím, že máte rád vážnou hudbu, speciálně operu. Neláká vás zkusit si i tento žánr?

Na to nemám. Někdy se pokouším o něco , co vzdáleně, někde za zdí, může připomínat klasické zpívání, ale v krvi to nemám…Navíc veškeré vytváření hranic ve zpěvu je na nic, tudíž i rozdělování na operu nebo pop nebo heavy metal, mě nikdky moc nešlo…Já si prostě jen zpívám.

Rozhovor s Josefem Buchtou (B-Side Band)

Big band vznikl v roce 2006. Jak těžké ho bylo udržet v činnosti?

Disciplína to není opravdu jednoduchá, ale pokud to myslíte opravdu vážně a jste připraveni tomu obětovat mnoho času a nervů, tak to stojí určitě zato. Jsem moc rád, že v dnešní době lidé a to především i mladí mají o swing a jazz zájem. Podíváme-li se na světovou scénu, tak můžeme s klidem konstatovat, že celosvětová renesance big bandů jede v plném proudu, a to je velký motor pro naši budoucnost.

Připravujete instrumentální CD se skladbami českých jazzových autorů. Můžete jeho repertoár přiblížit více?

Snažíme se natočit hudbu českých jazzových autorů, kteří nějakým způsobem zasáhli a zasahují do české jazzové scény a jejich invenci stojí zato prezentovat v zahraničí. Jsme český big band a naším artiklem do zahraničí musí být česká jazzová tvorba. V tom může být naše síla na zahraničních festivalech. Na novém instrumentálním CD budou skladby např. od Jaromíra Hniličky, Josefa Audese, Mojmíra Bártka, Zdeňka Nováka, Jakuba Červenky, Borise Urbánka a nejspíš i Karla Růžičky, Emila Viklického a Jiřího Levíčka.

Na vašich stránkách píšete, že toto CD je, cituji: pro opravdové fanoušky. Pro jaké jiné fanoušky by to mělo být? A nebo tím, že na něm nabude zastoupen zpěvák Vojta Dyk, je pak váš big band méně přitažlivý? Je to myšleno právě takto?

Je to myšleno tak, že je to především CD big bandové a hlavně jazzové. To, že tam nebude zpěv, je jasné už v tom, že bude instrumentální. Zásadní je, aby fanoušci pochopili, že to bude CD čistě jazzové a nemůžou čekat popové skladby. Jsme big band a to si přece zaslouží udělat desku, která je pouze o kapele, protože muzikanti v ní jsou opravdové špičky se zahraničním přesahem.

Ve svých instrumentálkách využíváte témata také nejazzová, neswingová, třeba z Nirvany, R.E.M., Duran Duran a pod. Je to jen taková úlitba, nebo považujete pop a rock za rovnocenné jazzu? Je právě tato šíře receptem na úspěch swingového big bandu, úspěch, který potkává v současné době právě B-Side Band?

Recept není žádný. Buď lidi zaujmete, nebo ne. Jestli předěláte NIRVANU nebo MORAVANKU je úplně jedno. Prostě jsou věci mezi nebem a zemí. Potom už jen tvrdá, opravdu velmi tvrdá dřina.

Na 3.listopad připravujete v rámci křtu vašeho CD společné vystoupení se slovutným souborem New York Voices. Jak se vám poštěstilo natrefit právě na ně?

Prostě nám zavolali a my jsme zvážili, jestli se nám s nimi chce hrát. A teď vážně. Pokud chceme hrát na světových pódiích, musíme být otevření a motivovaní spolupracovat se světovými jmény. Minulý rok to byl zpěvák Kurt Elling, teď to budou NEW YORK VOICES a příští rok ANNA MARIA JOPEK. Velmi nás to baví, poznávat skvělé umělce, ale především skvělé lidi a tvořit s nimi.