Na jednom břehu – jinde a jinak

Na jednom břehu – jinde a jinak

Mezinárodní festival Na jednom břehu již dvanáctým rokem oživuje řeku Orlici v Hradci Králové náplavou širokého hudebního proudu world music. Pro opakované rozmary květnového počasí letošní ročník nezakotví v Letním kině, ale v novém přístavišti, areálu Divadla Drak.

V sobotu 31. května 2014 zde zaplní dva skvělé akustické sály i open air scénu před divadlem. Atmosféra letního festivalu se prolne s klubovou intimitou, dramaturgie bude tradičně bohatá na jména současné world music, jazzové i indie scény. Na třech pódiích se budou střídat hudebníci a hudebnice z Čech, Slovenska, Maďarska a Velké Británie.

Hradec přivítá vícenásobnou slovenskou zpěvačku roku Janu Kirschner s šestičlenným bandem a  mužskou částí vokální skupiny Skety. Její nejnovější album Moruša: Biela je považováno za jednu z nejlepších nahrávek minulého roku, slova hudebních kritiků si tak můžete ověřit na vlastní oči a uši. Jana Kirschner vstoupila na alternativní scénu s grácií a zkušeností z anglických klubů a konečně i s vlastními texty. Má v sobě poetiku folklóru, pouličního hraní i jazzového kabaretu. Na jednom břehu Janu doprovodí hudební těleso ve složení: Eddie Stevens – piano a hammond, Martin Novák – bicí, Tomáš Fuchs – kytara, Rastislav Uhrík – kontrabas a baskytara, Braňo Dugovič – klarinet, Jano Kružliak – housle a vokální kvartet Skety: Lukáš Prchal, Štepán Janousek, Richard Horký a Michal Strnad, jenž má na kontě vystoupení v Čechách i v zahraničí a podílel se právě na vzniku Moruše. Spojení Kirschner a Sket zaručuje jedinečný zážitek v intimní atmosféře Hlavního sálu Divadla Drak.

Do Draku míří velký objev světové world music, maďarští Söndörgő, kteří nepochybně roztančí publikum během pár vteřin. Pětice rozezní svoje dávno zapomenuté tambury bluegrassovou rychlostí v rytmu slovanských písňových klenotů. Z britského Birminghamu se přižene čertovský klez-punkový nářez Johnny Kowalski and the Sexy Weirdos, přivážející čerstvou novinku Kill the beast. Krev rozproudí i českobudějovické indierockové trio Vees, milující šedesátky a moderní zvuk současných kytarovek. Hudební nadhled a vtip vnesou do festivalového zahájení na Letní scéně jazz-popové stálice Eggnoise, které se po dvou letech odmlky vrátily na jeviště s výbornou deskou prostého názvu 4, do amerických dálav vás sveze na vlně rocku a pravého country parta Johannes Benz, letošní festivalový objev, okouzlující nadžánrovou melodikou a bravurou hry zkušených muzikantů.

 

Kromě nálože strhující muziky se můžete těšit opět na kolorit místního „přístavního“ života. Na pouliční akustické scéně potkáte zemitou a poetickou akordeonistku Janu Vébrovou. Říká se jí varnsdorfská Vetruše i Jana z Větrného mlýna, přesto tato subtilní žena dokáže zazpívat svoje syrové texty s upřímnou naléhavostí. Na jiném konci areálu můžete zažít vášnivý styl španělského tance Studia Flamenco nebo Cirkusovou školu pro nejmladší návštěvníky. Odvážní si mohou vyzkoušet tetování, ať již na nevinném ovoci, či doslova na vlastní kůži. Zábavní ghetto nabídne uličku s tržištěm s širokou nabídkou originálních doplňků a nezbytných zbytečností pro potěchu oka i ducha. Pro gurmány vinárnu a čajovnu U Poutníka, pro žíznivce pivní degustační klub U Draka a pro všežravce i vegetariány indické, arabské i české speciality.

 

Předprodejní cena na všechny scény činí tradičních 250 Kč – mimo koncert Jany Kirschner. Ten bude raritou jen pro několik desítek „vyvolených“. Hlavní sál divadla Drak má pohodlných a fantasticky ozvučených 160 míst. Předprodej vstupenek za 490 Kč, zahrnující koncert Jany Kirschner i celý festivalový program, běží na hradeckém rezervačním systému www.hkpoint.cz. Vstupenky možno zakoupit i osobně v městském Infocentru. Jednotlivé profily účinkujících a další informace naleznete na www.najednombrehu.cz.

 

Zakotvěte Na jednom břehu za jakéhokoliv počasí!

www.najednombrehu.cz