Jarní turné islandských Árstídir po Čechách i Moravě

Jarní turné islandských Árstídir po Čechách i Moravě

Portraits of the Icelandic band Árstí?ir taken on-location at Toppstö?in power station in Reykjavík, Iceland. March 26, 2014.Scénické krajiny islandských písní, intimní kytarová sóla, emotivní komorní hudba, všemi těmito slovy by se dala baladická hudební skupina Árstíðir z Reykjaviku, která navštíví ve dnech 26. dubna až 2. května Českou republiku, charakterizovat.

Árstíðir je akustická vokální hudební skupina, která ve svých skladbách propojuje témata přírody, hledání, rozervanosti, lásky i tísně. Její členové zpívají, hrají na smyčcové nástroje, klavír a kytary.Hřejivé mužské hlasy se proplétají v typicky severské polyfonii, která staví harmonii na jiných principech, než jsme zvyklí, a vytváří tak pocit mrazivého napětí. Silná smyčcová sekce dodává Árstíðiru  plný zvuk. Výsledkem je neobyčejně široké spektrum tónů a zvuků, umocňovaných výjimečným rozsahem a barvou pěti mužských hlasů, které zapůsobí snad na každého posluchače.

Díky propojení popu s klasickou hudbou je  hudba Árstíðiru někdy nazývaná komorním popem.

Během pěti let své existence kapela vydala dvě kompletní,  hudebními kritiky vysoce ceněna, alba, a jeden EP remix, mnohokrát účinkovala v televizních programech na Islandu, ve Švédsku, v Rusku, v Německu i České republice, a dostala se do prvních příček žebříčků hudebních hitparád.

Během svých turné prokázala, že není nutné rozumět neuchopitelné islandštině nebo znát tradice tohoto malého prastarého národa, aby posluchači na závěr koncertu stáli a tleskali se slzami v očích ve vyprodaných hledištích a halách po celé Evropě. Tak tomu bylo i na festivalu Colours of Ostrava v roce 2012, kdy jejich úchvatnému koncertu vestoje aplaudoval po střechu naplněný Gong.

Během svého týdenního turné po Česku se představí na 6 zastávkách v Čechách i na Moravě.

Termíny koncertů
  • 26.4. 19.30 hod. KLUB PADEREWSKI, KARLOVY VARY
  • 27.4. 20.00 hod. LUCERNA MUSIC BAR, PRAHA
  • 28.4. 18.00 hod. KLÁŠTER BROUMOV
  • 28.4. 21.00 hod. STROOIKUNST FESTIVAL, POUTNÍ KAPLE PANNY MARIE, VERNÉŘOVICE
  • 1.5. 19.00 hod. DKM OSTRAVA
  • 2.5. 18.00 hod ROŽNOV POD RADHOŠTĚM,  EVANGELICKÝ KOSTEL

Odkazy: