Pekelně nabitý program letošního ročníku Mladí Ladí Jazz  & velká soutěž o lístky

Pekelně nabitý program letošního ročníku Mladí Ladí Jazz & velká soutěž o lístky

Zahájení festivalu Mladí Ladí Jazz patřilo 30. března čerstvému držiteli ceny Grammy za nejlepší R’n’B album roku 2013, pianistovi Robertu Glaspererovi a jeho projektu Experiment. Festival tento rok dokazuje svoji pozici výjimečného festivalu, který se nebojí experimentovat.

Portico Quartet

pqV duchu festivalové myšlenky prolínání žánru se magického 4.4. 2014 představí nu-jazzové kvarteto Portico Quartet. Přestože je toto uskupení složeno z poměrně mladých hudebníků, dokázalo již oslovit statisíce fanoušků po celém světě. Portico Quartet je výjimečné mimo jiné využitím Hangů, nástrojem, který spatřil světlo světa až v 21. století. Kvartet představuje pozoruhodný post-jazz, kombinuje world music, vážnou hudbu a jazz. Různost vlivů zasahujících do jejich hudby sahá od Debussyho, přes Stevea Reicha až k Milesi Davisovi.  Svou poslední desku představili pánové z Portico Quartet právě na festivalu Mladí Ladí Jazz. Na tomto albu jsou propojeny nové zkušenosti a vlivy. Oproti jejich dřívějšímu hudebnímu projevu je jejich hudba více elektronická, ovlivněná tvůrci převážně elektronické hudby jako jsou Burial či Mount Kimbie, případně zvukovými experimentátory typu Flying Lotus. Kapela Portico Quartet byla v roce 2008 nominována na prestižní cenu Mercury, vedle takových hvězd jako jsou například Radiohead či Rachel Unthank.

Soutěžní otázka: Kdy a kde jsme naposledy mohli vidět Portico Quartet v ČR? Soutěž končí ve čtvrtek 3.3., dva výherci obdrží jeden vstup.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

Hiromi

hi

V pondělí 7.4. se můžeme těšit na skutečnou hudební lahůdku. V Pražské křižovatce se představí nespoutaná a energií sršící Hiromi, celým jménem Hiromi Uehara. Tato japonská klavíristka, jež je známa nejen svou úchvatnou virtuozitou, ale též energičností a obrovským vcítěním do hudby, již hraje, se pohybuje na hraně jazzu, progressive rocku či vážné hudby. Jako mnozí další se začala Hiromi věnovat pianu poměrně brzy, a to již v 5 letech. V pouhých 14 letech koncertovala s Českou filharmonií, o 3 roky později se díky jisté míře odvahy i náhody setkala s Chickem Coreou. O několik let později spolu natočili úchvatné a uznávané album Duet. Zajímavostí je, že ještě před nastartováním své kariéry se Hiromi několik let živila jako autorka reklamních znělek, ovšem poté již nastoupila na Berklee College of Music v Bostonu. Sama o sobě kdysi prohlásila, že se nikdy necítila jako hráčka jazzu. Nicméně v roce 2011 se podílela společně s legendárním baskytaristou Stanley Clarkem na albu Stanley Clarke Band, za které dostali Grammy v kategorii Nejlepší jazzové album roku. Se svou vlastní tvorbou Hiromi debutovala v roce 2003 albem Another Mind, od té doby jich má na kontě již 8, ať již se jedná o solo projekt či její trio.

Soutěžní otázka:  Kolik studiových alb Hiromi vydala? Soutěž končí v pátek 4.4., dva výherci obdrží jeden vstup.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

Tingvall Trio

tt

Hlavní hvězdou 17.4. v Jazz Docku bude švédský klavírista Martin Tingvall, jenž se na festivalu představí se svým německým projektem Tingvall Trio, oceněným jako nejlepší německé jazzové uskupení roku 2010 a 2012. Jedni z předních interpretů celého festivalového programu komponují ve svém projevu průzračné melodie, stejně jako šlapavý groove. Ve své tvorbě se velmi blíží slavnému triu E.S.T, nešťastně zesnulého Esbjörna Svenssona. Hudba tria čerpá nejenom z rocku ale i z klasické či lidové hudby. Tingvall Trio vyniká technikou a svébytnou estetikou projevu od křehkých severských balad až po temperamentní jižanské rytmy. Skupina v roce 2013 za album Norr obdržela již svojí třetí Jazz Award. Ten večer vystoupí ještě jeden umělec Rakušan David Hellbock, slavný experimentátor, který se v minulosti na festivalu objevil s duem Hellbock-Frick. David Hellbock je slavný pro svůj široký rozhled a svou technickou a zejména rytmickou svrchovaností, jež vedou k velmi progresivnímu modernímu projevu.

Soutěžní otázka:  Vyjmenujte tři slavné švédské jazzové hvězdy.  Soutěž končí v pondělí 14.4., dva výherci obdrží jeden vstup.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]