Brilantní, dojemní i zábavní sourozenci Wainwrightovi
Taut Ioana

Brilantní, dojemní i zábavní sourozenci Wainwrightovi

Pouhých pět měsíců po pražském vystoupení Rufuse Wainwrighta na festivalu Struny podzimu, se kanadská hvězda vrátila, aby propagovala nové best of album, Vibrate. Jako předskokanku si přivezl mladší sestru Lucy Roche Wainwright. Kromě společného otce, sdílejí i nesporné nadání, stejně jako zbytek klanu Wainwright-McGarrigle-Roche a poté co se Wainwrightovi narodila dcera, rozšířil se geniální krevní mix i o geny Leonarda Cohena. Wainwright je sice gay, společně s manželem a Lorcou Cohen, ale vychovávají Cohenovu vnučku.

Do vyprodání měla Hybernie daleko, škoda, že Wainwright nevystoupil v méně honosném prostředí, klubový koncert u nás ještě bohužel neměl.  O pauzách hrála z reproduktorů Rufusova oblíbenkyně Judy Garland, téměř na minutu přesně však nakráčela na pódium právě Lucy. Doprovázela se jen na kytaru, vtipně glosovala dění v sále, ledasco na sebe prozradila a zároveň představila své nejnovější album  There’s A Last Time For Everything. Roche Wainwright byla nejen zábavná, ale okouzlovala i skvělým hlasem. Doufejme, že se jejího sólového koncertu v Čechách brzy dočkáme. Krátká přestavba a už vyběhl na jeviště sám Rufus.

Čtyřicetiletý zpěvák si prošel drogovou závislostí i matčiným prohraným bojem s rakovinou, veškerou radost i smutek zpracovává ve svých značně osobních písních, které jsou díky dlouhým tónům i operním trylkům často nazývány barokním popem.  Během téměř dvouhodinového koncertu stihl odehrát dvacet písní, od nejstarších jako Cigarettes and Chocolate Milk, Poses přes profláknuté soundtrackové kousky The Maker Makes a Hallelujah, po novější Jericho a Out of the game či dosud nevydané novinky Argentina a Friendship. Milovník opery právě vybírá peníze na vydání své opery Prima Donna, kterou bude natáčet se symfonickým orchestrem BBC, je tedy na co se těšit. Přispět a získat velmi zajímavé bonusy od podepsaného alba, po večeři s Rufusem, můžete i vy, pokud zabrousíte na Wainwrightův web. Ostatně i z Prima Donny zazněla árie, Les feux d’artifice t’appellent.  Doprovod své sestry využil několikrát. Jednou jí navlékl do flitrových kreací a la Liza Minelli a společně sehráli dosti zábavné komické číslo, na konci mu pomohla se štědrým čtyřpísňovým přídavkem.

Potlesk vestoje ho nakonec přilákal ještě na poslední kus Foolish love, se kterým se s Prahou definitivně rozloučil, aby se vydal na další štaci, do Berlína.

Jako vždy skvělé, místy dojemné, zábavné i roztomilé. I přes rozladěnou kytaru a mírnou hlasovou indispozici.

Fotky Ioany Taut: