Back To Bullerbyn Forever!

Back To Bullerbyn Forever!

Divadlo 29 v Pardubicích hostilo dne 27.února česko-slovinský divadelní soubor ŠPORTNIKI s loutkovou pódiovou inscenací pro dospělé „BACK TO BULLERBYN“. Tato volná adaptace slavné dětské knihy Astrid Lingrenové „Děti z Bullerbynu“ je výjimečná z mnoha důvodů. Proto také získala v roce 2011 putovní cenu Erik, když zvítězila v hlasování odborné veřejnosti o nejinspirativnější počin v oblasti alternativního a loutkového divadla v tomto roce. Samozřejmě zůstává výjimečné i nyní, po třech letech.

Pominu divadelní stránku této vizuálně-zvukové lahůdky, ve které se na ploše pouhé jedné hodiny děje tolik! Zaměřím se na hudební složku, která v tomto případě drží celé představení pohromadě, dává mu ideu a také se v ní skrývá překvapivá pointa: celé je to vlastně o tom, že legendární švédská skupina ABBA vznikla z odrostlých dětí z Bullerbynu!

IMG_7519Soubor Športniki založili absolventi pražské DAMU a lublaňské univerzity: Jakub Vašíček, Tomáš Jarkovský, Adam Kubišta, Johana Vaňousová a Elena Volpi (Slovinka, z Loutkového divadla Maribor). Kubišta je nejen režisérem a hercem, ale také zdatným kytaristou, jenž doprovází na pódiu zpívající koledy (jinak účinkuje jako kytarista v acoustic-punkové kapele Žilou). Tomáš Jarkovský hraje na klávesy, když je třeba, Johana Vaňousová je skutečně znamenitou flétnistkou a všichni dohromady představují vynikající vokální ansámbl! Možná vám, jazzovým příznivcům, jméno Vaňousová a Elena Volpi něco řekne – ano, jsou členkami skupiny Jelení loje! A když vystřihnou beatlesovku „Strawberry Fields Forever“ (to ještě nejsou Abba), vězte, že (s trochou nadsázky) lepší cover-verzi jsem fakt neslyšel! A což teprve ústřední písnička z bullerbynovského filmu, zpívaná v několika stylových úpravách ve švédštině! A díky ní se dostávám k úžasnému příběhu z jazzového světa, skrývajícím nejen umělecký triumf, ale také tragédii.

Jan+Johansson+-+Jazz+Pĺ+Svenska+-+LP+RECORD-563377Původním dvorním skladatelem Lingrenové byl nesmírně talentovaný jazzový pianista JAN JOHANSSON. Ten natočil v roce 1964 dokonce nejprodávanější švédské jazzové album všech dob – jmenuje se „Jazz pâ svenska“ a obsahuje jazzové adaptace švédských lidových písní. Pro seriál Pipi Dlouhá punčocha napsal onu slavnou ústřední písničku „Here Comes Pippi Longstocking“. V roce 1968, ve věku pouhých 37 let, zahynul při autonehodě, když jel koncertovat do kostela v Jönköpingu. Jeho roli pak převzal kontrabasista, kmenový člen Johanssonova tria a kvarteta, a zároveň skladatel GEORG RIEDEL, původem Čech. Narodil se totiž v roce 1934 v Karlových Varech a protože jeho matka byla židovského původu a otec významný sociální demokrat, v roce 1938 emigrovali za dramatických okolností do Švédska. To jim pravděpodobně zachránilo život, protože všichni jejich příbuzní, kteří v Čechách zůstali, válku nepřežili. Riedel psal jazzové kompozice, které se odlišovaly od skandinávského zvuku díky slovanskému srdci, jak se později Riedel vyjádřil. Vliv českých a moravských lidových popěvků jsou patrny také v ústřední písni a ostatních melodiích z Dětí z Bullerbynu.


Za zmínku také stojí to, že hudbu k české audioknize Děti z Bullerbynu (již vloni namluvila Libuše Šafránková) složil Zdeněk Zdeněk, také jazzový pianista…