Zemřel Paco de Lucia

Zemřel Paco de Lucia

Světově uznávaný španělský kytarista Paco de Lucia zemřel dnes ve věku 66 let v Mexiku. Podle dostupných informací na infarkt. V České republice naposledy vystupoval ve velkém sále pražské Lucerny v létě 2012 v rámci festivalu Jazz Meets World v roce 2013 v Olomouci.

Paco de Lucia pocházel z hudební rodiny, původním jménem Francisco Sánchez Goméz. Od útlého mládí patřil k vyhledávaným kytaristům a v jednadvaceti letech začal doprovázet nejlepšího zpěváka 20. století, živelného romského rebela El Camaróna de la Isla. Natočili spolu deset zásadních alb, a když El Camarón v roce 1992 zemřel, flamenco díky oběma už dávno překročilo hranice Španělska.

Paco de Lucia tehdy prohlásil: „Když jsem byl mladý, uvědomil jsem si, že flamenco je jazyk, jehož slovník má deset slov. A moje teorie byla, že se dá rozšířit, aby jich měl tisíc, pokud se dodrží jeho duch, esence, charakter, osobnost.“ Jako první pak flamenco uvedl do divadelních sálů, spojil se s doprovodnou skupinou, jejíž rytmiku tvořil do té doby neznámý peruánský cajon a zanesl do něho klasiku, latinskoamerické rytmy a jazzovou improvizaci.