Začíná festival Jazzinec v Trutnově

Začíná festival Jazzinec v Trutnově

ibrahim_maalouf_c_gaston_bergeret_800x60016. ročník mezinárodního festivalu Jazzinec pořádaném Alternativou pro kulturu o.s. pokračuje ve své snaze objevovat neznámé hudební krajiny a tím se nadále řadí mezi nejprogresivnější akce v České republice. Festival se v Trutnově koná od roku 1999 a týdny dopředu vyprodané koncerty potvrzují, že tato mimořád ná hudební přehlídka si mezi návštěvníky získala vysoké renomé.

Smyslem festivalu je představit posluchačům jazz v celé jeho šíři, zasadit ho do kontextu doby a dokázat, že se jedná o nesmírně živou, čerstvými podněty pulsující hudbu. Dramaturg  ale odmítá respektovat hudební hranice a žánrovou čistotu jako kánon. Jazzinec proto nabízí možnost seznámení se současným hudebním děním a to napříč všemi žánry. Jako protiváhu modernímu a swingujícímu jazzu uvádí aktuální počiny z domácí nemainstreamové scény, ale i přesahy do oblasti kvalitního popu a world music.

Jazz byl o prvopočátku lidovou hudbou, jen se postupem času stával někdy až příliš akademickým a do sebe zahleděným. To si uvědomoval třeba Joe Zawinul, který do Weather Report či Zawinul Syndicate za-pojoval hráče z různých koutů světa, vycházejících ze svých vlastních lidových tradic. Já mám pocit, že world music a jazz si jsou hodně blízko,“ vysvětluje Tomáš Katschner.

A jak vzpomíná na loňský úspěšný ročník? „Při pohledu nazpět nejčastěji vidím muzikanty, kteří mě lidsky překvapili a potěšili. A to byl rozhodně John Medeski – nesmírně pokorný, ohleduplný a přátelský člověk. Zároveň velmi intenzivně soustředěný hráč, který se přes hodinu rozehrával jen na několika málo klávesách. Další radostí byl měsíce dopředu vyprodaný koncert Vojty Dyka a B Side Bandu a také si vybavuji údiv beninské zpěvačky Miny Agossi ze sněhu v Trutnově a její show, která zvedla lidi z křesel. Pro většinu návštěvníků se naprosto neznámá zpěvačka stala suverénní královnou finálového večera. A právě tyto překvapivé momenty mám na Jazzinci rád.“

Letošní dramaturgie opět staví na velkých mezinárodních hvězdách, ale také na dosud méně známých umělcích, kteří na hudební scénu přinášejí čerstvé impulsy a jazz berou jako východisko k unikátním výletům do hudebního Babylonu. V tomto směru nepřestává být Jazzinec výjimečnou a vizionářskou akcí. První událostí se určitě stane únorový koncert světoznámého indického bubeníka Triloka Gurtu, přezdívaného „tisíciruký génius z Indie“. Během své kariéry natočil spoustu oceňovaných alba a za zázračného katalyzátora svých zamýšlených vizí a stěžejního spoluhráče ho považovali členové skupiny Oregon, John McLaughlin, Larry Coryell, Jan Garbarek, Joe Zawinul, Ralph Towner nebo Pat Metheny. Na Jazzinec přiveze Trilok Gurtu svůj nejnovější projekt Spellbound, představující návrat k horkokrevnému, rytmicky energic-kému jazzovému groove. Album věnoval svému objeviteli a učiteli Donu Cherrymu, ale i Milesovi Davisovi
a trumpetě – nástroji, jehož zvuk a uplatnění v mnoha hudebních žánrech mu nedává spát a posouvá Trilokovu fascinující hudbu do nových dimenzí.

Se slovenskou skupinou Jazz & More si na Jazzinci zahraje izraelský saxofonista Shauli Einav. O jeho kvalitách svědčí spolupráce s takovými jmény jako Avishai Cohen, Shai Maestro, Dave Liebman nebo Quincy Davies.

Australský bluesrockový kytarista zeppelinovského střihu Gwyn Ashton byl v roce 2001 by vyhlášen 3. nejlepším kytaristou na světě, hned po Jeffu Beckovi a Garry Moorovi. Na Jazzinci ho doprovodí hvězdná česká rytmika.
Robert Balzar představí své nové trio, v němž působí mimořádný klavírista Jiří Levíček a hostem Swing Sextetu Emericha Drtiny bude excelentní slovenský trumpetista Juraj Bartoš.

Na Finále Jazzince bude česká premiéra zbrusu nového projektu kytaristy Rudy Linky s mladou černošskou zpěvačkou Christinou Prindle, vycházející z gospelových tradic Bronxu, kde zpěvačka prožila mládí.

Trio Ivoire má v čele nejlepšího současného hráče na dřevěný balafon Ali Keitu z Pobřeží slonoviny a jeho ohnivou virtuozitu doplňují neméně dobří němečtí jazzmani.

Síla mezinárodního Tingvall Tria usazeného v Hamburku vyplývá z nečekaného prolínání jazzového groove, romantického melodického snění, skandinávských hudebních tradic, temperamentních afrolatinských rytmů a rocku.

Hostem kvarteta saxofonisty Rosti Fraše bude italsko-americký pianista Antonio Farao, nahrávající s prvoligovými hvězdami jako je Joe Lovano, Chris Potter nebo Jack DeJohnette.

Uhrančivě improvizující kapela Limbo zde oslaví 10 let svého působení na scéně.

Novátorský přístup představí americko-německé HardyLackner Duo, které představí nové fůze a zvukové možnosti elektroniky breitling replica ve spojení s precizní klavírní technikou žáka Brada Mehldaua.

Další naprosto výjimečnou událostí se na Jazzinci nepochybně stane dubnový koncert fenomenálního Ibrahima Maaloufa. Světoznámý libanonský trumpetista a čerstvý držitel francouzské ceny Victoires du Jazz, dnes představuje nejprogresivnější hudební spojku mezi Západem a Východem. Do Čech se triumfálně vrací novým albem Illusions. Maaloufův hudební vesmír se na něm už nadobro vzdálil nekonečnu a jeho „mutantní trumpetové šílenství“ překonává naprosto všechny představy o nadčasovém, žánry nesvázaném post-jazzovém oratoriu i tím, že do své stálé kapely přizval další tři trumpetisty.

A těžko si představit velkolepější závěr Jazzince, než koncert Ivy Bittové doprovázené ostravskou Janáčkovou filharmonií a kapelou v čele s Beatou Hlavenkovou a Jaromírem Honzákem. Další informace najdete na stránkách festivalu: www.jazzinec.cz