Dvojí tišnovské zrození Free Jazz Tria

Dvojí tišnovské zrození Free Jazz Tria

zvuk
hudební úroveň
obal desky
4.1

Olomoucká legenda FREE JAZZ TRIO (které už ale dávno netvoří pouze trojice aktérů) vydalo ve vlastní režii další albový počin: „Live Tišnov 2010“. CD o délce 68 minut obsahuje, jak patrno z názvu, záznam z koncertu v Tišnově, a to 23.října 2010 v rámci Tišnovského jazzového týdne. Součástí této přehlídky, kterou pořádá tamní MěKS, je také cyklus Návraty. Free Jazz Trio v tomto městečku vystoupilo několikrát, poprvé již v roce 1982. Záznam tohoto památného koncertu existuje dokonce na 2CD, vydaném před 3 lety. To byl ještě kapelníkem FJT Milan Opravil, zakládající člen (1972), který kvůli zdravotním potížím opustil trio v roce 1989. Nové koncertní album je tomuto hudebníkovi věnováno, takže se dá říci, že se kruh uzavírá. A v závěru alba je další odkaz na dřevnou minulost Free Jazz Tria: skladba pod názvem „Jirkovi Kosteleckému za rok 1982“. Jiří Kostelecký, tento hudební guru v normalizačním bezčasí, organizoval v Tišnově vystoupení undergroundových kapel (a FJT patřilo k undergroundu) a byl to právě on, kdo onen první koncert tria nahrál na magnetofon Tesla B113, a zasloužil se tak o jeho zvěčnění.

2874Tišnovský koncert v roce 2010 zastihl Free Jazz Trio v úžasné formě. A to nejen instrumentační, ale především kompoziční. Josef Bláha (saxofony, klarinet, el.housle), Petr Večeřa (bicí, perkuse), Luděk Záruba (baskytara, syntezátor) a Petr Löffler (alt a barytonsax, zobcová flétna) budují společné kompozice více, než by se na free-jazzové protagonisty „slušelo“. A hudebními nápady přímo hýří! V úvodní skladbě „Dvojí zrození“, dlouhé přes 11 minut, exceluje stylotvornou hrou bubeník, Bláhu s jeho plnokrevným tenorem nápaditě doplňuje Löfflerův baryton, který dokáže i zahušťovat rytmický spodek výrazným staccatem, samozřejmě dojde i na ornettovský výlet prostřednictvím altky a na souboj bicích s razantní, přesto melodickou baskytarou. Trio alias kvartet hrne před sebou hudební lávu, bublající nepřeslechnutelnými motivy, motivky, riffy, drtivými frázemi. Další kompozice „Naléhavost zvonů z Porta Coeli“ je již naplno z rodu mistrně vystavěných kompozic – z cinkotu a zvonění se vyloupne nejprve sax, poté housle, jež vykružují vznosný chorálový motiv, který je postupně rozvíjen v neobyčejně silnou melodii až mystického espritu, hudba zní tajemně, až neuchopitelně, muzikanti ji však dokáží i vyostřit a vygradovat k tíživé hutnosti. Bláhovy housle dodávají jakousi hymničnost také skladbě „Čilý život v hoře Květnici“, ale nejdříve vás FJT zaskočí lidovou skočnou s klarinetem. Notně rozvrstvený tok získává místy až chuť brutálního noise, a to díky skřípavým i jinak zpitvořeným houslím. Bláha je vskutku výjimečný houslista! „Zkoumání poklepem“ (nejdelší kompozice – 14:40) zabarvuje zprvu syntezátor, flétna evokuje chorálovým tématem středověk, když se k ní přidá klarinet, zní to až folklórně balkánsky, rytmus se patřičně roztančí, zvuk houstne, nabývá na intenzitě, a s touto gradací se rovztekají také housle a všechny saxofony, dokonce i syntezátor. Po nádherném sóle barytonu vrací syntezátor kompozici kamsi k úsvitu dějin. Téměř rockovým tahem se pyšní skladba „S díky…“, jednoduchý, rázný motiv nakonec zlidoví a je v závěru rozsekán v jakýsi přerývaný dech s husí kůží. Album vrcholí již zmíněnou poctou „Jirkovi Kosteleckému za rok 1982“, v níž ožívá renesanční duch (evokace zvuku cembala je mistrná!), přičemž hudební masa nabývá na hmotnosti postupným vrstvením dalších a dalších kompozičních nápadů a nabalujících se témat, v jedenácti minutách a půl se toho tady děje víc, než se dá jedním poslechem pojmout.

Vlastně to platí pro celé album Free Jazz Tria „Live Tišnov 2010.“ A protože i zvuková kvalita záznamu je dobrá, nic posluchači nebrání v tom, poslechnout si toto CD znovu a opakovaně…