Gianmaria Testa opět v Praze

Gianmaria Testa opět v Praze

Gianmaria Testa žije v Itálii a zpívá italsky. Život tomu ale chtěl, aby jeho první tři alba (Montgolfières, Extra-Muros a Lampo) byla vydána ve Francii. Tento talentovaný umělec se dokázal prosadit v průběhu pěti let: mezinárodní tisk v něm jednohlasně odhalil jednoho z nejdůležitějších současných zpěváků a autorů písní. Gianmaria je populární a zároveň rafinovaný hudebník, zpěvák s plným, zastřeným hlasem, kterým ze samotného zpěvu dělá svou silnou stránku. Texty, které vyprávějí o mlhách a setkáních, o osamělosti a kopcích, k tomu muzika, která spojuje tango, jazz, bossanovu, habaneru a valčík a která probouzí teplé a intenzivní sugesce, je přímo strhující. Jeho obrazný a cituplný zpěv je jednoduchý, má populární a tradiční charakter, a přesně proto zaujme. Přináší sebou banální srovnání a jednoduché slovní kombinace, a tím se dostává posluchačům hluboko pod kůži. Gianmaria Testa již měl více než 1000 koncertů ve Francii, Itálii, Belgii, Švýcarsku, Německu, Rakousku a Kanadě, v Praze  zahrál v červnu 2013.

Gianmaria Testa je od začátku otevřený hudební spolupráci a konfrontaci a tímto způsobem odjakživa spojuje své jméno s velkými italskými jazzovými hudebníky, jako Enrico Rava, Paolo Fresu, Marco Paolini, Gabriele Mirabassi, Battista Lena a mnoha dalšími.

16. ledna 2014 v Divadle U hasičůGianmaria Testa se narodil 1958 v blízkosti Cunea (v oblasti Piemontu v Itálii). Vyrůstal v rodině zemědělců a sám se naučil hrát na kytaru, první písničky složil, jakmile uměl dostatečně akordů. Hrával a zpíval v několika místních rockových kapelách, než objevil své skutečné, solitární sklony. V letech 1993 a 1994 vyhrál první cenu pro začínající zpěváky a skladatele textů na Recanati Festivalu, a zároveň se setkal s francouzskou producentkou (Nicolou Courtois), které se zalíbilo jeho demo. Už v roce 1995 v Label Bleu vyšlo jeho první CD, Montgolfi?res. Gianmariův vřelý, ponurý hlas vypráví příběhy o větru a vzpomínkách, zemi a mlze, objektech, které se tyčí od jednoho horizontu k druhému a o ženách na nádražích („Donne nelle stazioni”), které jsou odváděny zavěšené do někoho jiného, aniž by se ohlédly. Jeho hudba je subjektivní a melodicky bohatá, potřísněná dikcí tanga, bossa novy, habanéry a jazzu, ale shovívavě a étericky jako v perokresbě, kde v jednoduchosti a přímočarosti je krása.

17.října 2011, v den narozenin, vydal Gianmaria album své dosud nepublikované tvorby VITAMIA (My Life): 11 skladeb, které zahrnují osobní a politické úvahy za posledních 50 let, oněch „18 tisíc dní” (citujeme-li název jednoho z jeho alb). Tak jako život, je VITAMIA mozaikou lidských emocí, které podněcují obrovskou pestrost muzikálního zabarvení a odstínů. VITAMIA je jakési vyrovnání s osobní a společenskou existencí a znamená přirozený vývoj k divadelní show s Battistonem (18 thousand days- The python), samozřejmě s novými songy a aranžemi. Gianmariovi bylo zrovna 18.980 dní, když dostal chuť se ohlédnout a nahlédnout do svého nitra, podívat se, jak se těch 18 tisíc dní podepsalo na zemi a na životě Italů. VITAMIA je CD, které byste neočekávali od Gianmaria Testy — na kterém instrumentace a čirá rozkoš z komponování má hlavní roli, kde se výrazně a dramaticky střídá ticho s hlasitostí. VITAMIA vděčí za produkci Paole Farinetti. Distribuci v Itálii má Egea Records a v ostatním světě Harmonia Mundi – Le Chant du monde. Gianmaria Testa plánuje další cesty po Itálii i po světě spolu s muzikanty, kteří spolupracovali na CD VITAMIA.

V Praze se tento projekt představí 16. ledna 2014 v Divadle U hasičů

http://www.jmw.cz/eshop.php?akce=kondetail&id=470

http://www.gianmariatesta.com